M A N I E R
this site the web

Δημόσιο: Εργαλείο αποδεκατισμού ο θεσμός της αξιολόγησης

ΕΔΩ ΞΑΝΑ ΠΟΤΕΜΚΙΝ
Όπου και να σταθώ αυτές τις µέρες ακούω για προσλήψεις. Προσλήψεις στους δήµους, στον πολιτισµό, στην υγεία, στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, στο υπουργείο Οικονοµικών, στη ΔΤ, προσλήψεις µέσω προγραµµάτων ΟΑΕΔ, προσλήψεις, προσλήψεις… Πώς όµως και µε ποιους όρους; Ας δούµε το θέµα λίγο βαθύτερα, ξεκινώντας από την κληρονοµιά της εν Ελλάδι τρόικας δηλαδή τις απολύσεις. Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οδήγησαν στην ανεργία γιατρούς, εκπαιδευτικούς, καθαριστές, σχεδιαστές, εργάτες,
σχολικούς φύλακες, διοικητικούς και δηµοτικούς υπαλλήλους, φύλακες κτηρίων, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Περί τους 12.000 εργαζόµενοι στο στενό δηµόσιο τοµέα βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας το 2013, γιατί έτσι επιτάσσει η Τρόικα και οι εγχώριοι υποτελείς. Σηµαντικές υπηρεσίες του Δηµόσιου και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα κλείνουν ή συγχωνεύονται µε τραγικές συνέπειες για τους εργαζόµενους και τη χώρα.
Στον στενό δηµόσιο τοµέα έχει αποφασιστεί η απόλυση άλλων 12.000 εργαζοµένων, που κατ’ εντολή της τρόικας θα υλοποιήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης εντός του 2014. Το νούµερο αυτό δυνητικά µόνο αυξητικές τάσεις θα εµφανίσει, αφού από το φιάσκο των επίορκων υπαλλήλων, στους οποίους είχαν ποντάρει οι πολιτικοί άρχοντες, περισσεύουν 6.000 εργαζόµενοι. Σε αυτά τα νούµερα πρέπει να προστεθεί και ο αριθµός των εργαζοµένων που αναγκαστικά -κατ’ αυτούς εθελούσια- συνταξιοδοτούνται, λόγω κατάρρευσης του ασφαλιστικού κλάδου. Βέβαια οι αριθµοί που προβλέπονται από το Mνηµόνιο είναι απείρως µεγαλύτεροι, γι’ αυτό και το οργανωµένο κράτος, υπό την πίεση της λογιστικής αντιµετώπισης των απολύσεων, συνεπικουρεί στην έµµισθη (;) καταγγελία εργασιακών σχέσεων, δίνοντας αφορµή να ανοίξει το κεφάλαιο απόλυσης περίπου 2.500 εργαζοµένων αορίστου χρόνου στον τοµέα του Πολιτισµού και 35.000 στο σύνολο των φορέων του Δηµοσίου. Και επειδή το ψάρι βροµάει από το κεφάλι, θα πω το εξής: Καταργήστε τους υπουργούς που συντηρούν και υποκρύπτουν την ανεπάρκειά τους υπογράφοντας ΚΥΑ διαθεσιµοτήτων.
Βασικό µεθοδολογικό εργαλείο απολύσεων αποτελεί και η τροποποίηση διατάξεων του Ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δηµοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ», µε τις διατάξεις του Ν. 4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δηµοσίων Υπαλλήλων», βάσει του οποίου ενθαρρύνονται και νοµιµοποιούνται καθεστωτικές επιβολές πειθαρχικών διώξεων µεθοδεύοντας το δρόµο προς τη διαθεσιµότητα. Αν κανείς θα ήθελε να περιγράψει τον δηµόσιο τοµέα, ο πιο εύστοχος όρος θα ήταν γκέτο.
Ταυτοχρόνως δε ο Κυρ. Μητσοτάκης ακυρώνει µε εγκύκλιο (!) το ΠΔ 318/1992 εν όψει της ψήφισης του νέου νόµου για τον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων. Ο νέος νόµος θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαθεσιµοτήτων, αφού ένα ποσοστό της τάξης του 15% των εργαζοµένων θα κρίνεται οπωσδήποτε κακό και θα απολύεται, ένα ποσοστό της τάξης του 60% θα είναι µέτριο, θα έχει δηλαδή σαφή προδιάθεση προς τη διαθεσιµότητα και οι επίλεκτοι της τάξης του 25% θα παραµείνουν.
Το κεφάλαιο «αξιολόγηση» δεν εξαντλείται βέβαια µόνο στις ποσοστώσεις, αφού ο συνδυασµός ειδικότερων κριτηρίων θα δηµιουργεί σταθερά νέα κύµατα απολυµένων. Αδέρφια, θέλουν να µας εξοντώσουν. Ολοκληρώνοντας την απόπειρα προσέγγισης της αξιολόγησης αντιπροτείνεται το εξής: αξιολόγηση από κάτω προς τα πάνω. Η σχέση αξιολόγησης πρέπει να είναι αµφίδροµη ώστε να εξασφαλίζεται η αρχή της ισοτιµίας, της ίσης µεταχείρισης και να αποφεύγονται φαινόµενα κατάχρησης εξουσίας σε βάρος των εργαζοµένων. Το µέτρο της κρίσης των προϊσταµένων από τους υφιστάµενους τους θα διασφάλιζε σηµαντικά τους εργαζόµενους από τις εµπάθειες, τη µεροληψία και ενίοτε τους τραµπουκισµούς που καθεστωτικά συντηρούνται και επιβάλλονται στους εργαζόµενους.
Επιπλέον, οι προϊστάµενοι των περιφερειακών και αποκεντρωµένων υπηρεσιών µπορούν αντικειµενικά να κριθούν ως προς την καθηµερινή τους παρουσία, απόδοση, συµβολή µόνον από τους υφιστάµενούς τους µε τους οποίους συνλειτουργούν καθηµερινώς σε κοινό πεδίο δράσης και όχι από τους γενικούς διευθυντές των κεντρικών διευθύνσεων µε τους οποίους δεν έχουν συχνή επαφή. Επιπλέον η αξιολόγηση από κάτω προς τα πάνω θα διασφάλιζε σηµαντικά την αρχή της αντικειµενικότητας των κρίσεων στα υψηλά επίπεδα διαβάθµισης της δηµόσιας διοίκησης και θα απέτρεπε τις συνήθεις ευνοϊκές αξιολογήσεις λόγω ειδικών σχέσεων και συµµαχιών. Διότι ως γνωστόν κόρακας… κοράκου µάτι δεν βγάζει.                                                        prin.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...