M A N I E R
this site the web

Στο στόχαστρο και πάλι συντάξεις και μισθοί


  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ
Ανασύρονται ξανά τα γνωστά επιχειρήματα περί «βιωσιμότητας» των Ταμείων και «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας»
Σύμφωνα με σημερινό (22/1) δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης θέμα Ασφαλιστικού ανοίγει εκ νέου η κυβέρνηση, προδιαγράφοντας νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, σε συντάξεις και παροχές, ενώ με την έκθεσή του το ΔΝΤ θέτει ζήτημα κατάργησης των τριετιών της ΕΓΣΣΕ, που έτσι και αλλιώς έχουν «παγώσει».
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αφού χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα ως «ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων» εξαγγέλλει επί της
ουσίας νέες ανατροπές σημειώνοντας:
«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος!
Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον Ελληνα πολίτη και συνταξιούχο. Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το τέλος, όμως, αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος».
Νέα επίθεση στο όνομα της ισονομίας
Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη από τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού γίνεται σαφές, ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις και ανατροπές και προγραμματίζει νέες, προφασιζόμενη τις «διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες» του συστήματος. Δηλαδή, ανασύρει όλα εκείνα τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούνται κάθε φορά που ψηφίζονται αντιασφαλιστικοί νόμοι, όπως έγινε με τον 3863/2010 για τον ιδιωτικό τομέα και τον 3865/2010 για το δημόσιο, με τους οποίους έτσι και αλλιώς από το 2015 επιβάλλεται ένα νέο ενιαίο σύστημα για όλους τους εργαζόμενους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που μειώνει δραστικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια συνεχούς δουλειάς (12.000 ημέρες ασφάλισης). Μάλιστα, με τον 4093/2012 ο όρος των 12.000 ημερών ασφάλισης εφαρμόστηκε κατά δύο έτη νωρίτερα, δηλαδή από φέτος.
Επιπλέον, ο Γ. Βρούτσης ανοιχτά θέτει ως στόχο την «τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα» που μάλιστα θα οδηγεί σε «ενιαίους κανόνες». Δηλαδή, προ των πυλών βρίσκεται νέο σχέδιο ανατροπών, που προφανώς θα καλύπτει τον χρόνο ασφάλισης πριν το 2015 και άρα και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για την περίοδο αυτή. Με μια κουβέντα, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να προετοιμάζονται για νέες δυσβάστακτες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Η περίφημη «βιωσιμότητα» έχει μία και μόνο κατεύθυνση, στρέφεται πάντα ενάντια στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Μειώσεις που θα συνοδευτούν από αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές μέσα από την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικούρησης καθώς και εδώ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ενώ οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο το ύψος των εισφορών αλλά σε καμιά περίπτωση το ύψος των συντάξεων, που έτσι και αλλιώς θα αλλάζει ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου. Ταυτόχρονα, από το 2014 θα επιβληθούν και νέες μειώσεις στα εφάπαξ πέραν αυτών που ήδη εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Εποφθαλμιούν και τις παγωμένες τριετίες
Ζήτημα για τον κατώτερο μισθό, που έχει ήδη καθοριστεί με την ΠΥΣ (αρ.6) του περασμένου Φεβρουαρίου θέτει η έκθεση του ΔΝΤ, φωτογραφίζοντας και νέες περικοπές. Ειδικότερα, το ΔΝΤ βάζει θέμα επανεξέτασης της ύπαρξης των τριετιών που περιλαμβάνονταν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για όσους εργαζόμενους τις είχαν κατοχυρώσει μέσω της προϋπηρεσίας τους. Σημειώνεται ότι με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και την περικοπή των κατώτερων μισθών στα 586 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511 ευρώ μικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών, ταυτόχρονα «πάγωναν» και οι τριετίες και μάλιστα έθεταν ως προϋπόθεση για να αρθεί το πάγωμα, το ποσοστό της ανεργίας να πέσει στο 10%! Οι τριετίες της ΕΓΣΣΕ διατηρούνταν μόνο γι' αυτούς που ήδη είχαν τον απαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας χωρίς όμως να μετράει ο χρόνος εργασίας μετά την ΠΥΣ. Ετσι ο κατώτερος μισθός για όσους είχαν 3 έως 6 χρόνια εργασίας διαμορφώνονταν στα 644,69 ευρώ μικτά, για τα 6 έως 9 χρόνια εργασίας 703,3 ευρώ μικτά και για τους εργαζόμενους που είχαν συμπληρώσει 9 έτη και πάνω ο μισθός διαμορφώνονταν στα 761,9 ευρώ μικτά. Τώρα, το ΔΝΤ εποφθαλμιά και αυτούς τους μισθούς αφού η επανεξέταση οδηγεί αποκλειστικά σε έναν και μόνο μισθό των 586 ευρώ και 511 ευρώ για κάτω των 25 ετών, χωρίς την παραμικρή άλλη προσαύξηση.
Και βέβαια, δεν έχει την παραμικρή αξία το σχόλιο του υπουργού Εργασίας πως η Εκθεση του ΔΝΤ: «Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά ζητήματα δεν προτείνει κάτι καινούριο και δεν προβάλλει κάποιο αίτημα». Πράγματι, το αίτημα δεν είναι καινούριο, ούτε το διατυπώνει μόνο το ΔΝΤ, αλλά περιέχεται στην πρόβλεψη που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με το νόμο 4093/12, ο οποίος -όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο υπουργός- κάνει λόγο για αξιολόγηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 του «μηχανισμού του κατώτερου μισθού». Αξιολόγηση που θα γίνει «ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητά του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Και επειδή κάθε «αξιολόγηση» οδηγεί σε νέα αφαίρεση δικαιωμάτων, είναι σίγουρο ότι η επίθεση του κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΔΝΤ θα εκδηλωθεί και πάλι στο ζήτημα των μισθών, αφού πάντα κριτήριο παραμένει η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...