ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΠΕΡΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ!
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
Σε νευρική κρίση έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση που δίνει την εικόνα ζούγκλας.
Ο Γ. Στουρνάρας και ο Γ. Βρούτσης φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία, όμως, την ύστατη στιγμή συναντά τις σπασμωδικές αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά τα εργασιακά αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η ΔΗΜΑΡ αφού έστρωσε το χαλί για να προχωρήσει το βρώμικο πακέτο
των 14 δισ., επιχειρεί τώρα, στο και πέντε, να «διασώσει» ματαίως τα προσχήματα, με σπασμωδικές αντιδράσεις, οι οποίες τη διχάζουν ακόμα βαθύτερα και πιο έντονα!
Την ίδια ώρα, από μια κλωστή κρέμονται οι διατάξεις του απαράδεκτου νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αφορά την εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, μετά από «εξέγερση» των βουλευτών του, ζητά να συζητούνται πρώτα στη Βουλή οι συμφωνίες ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ (!), ενώ η ΔΗΜΑΡ με αόριστες και αντιφατικές υπεκφυγές επιχειρεί να ξεγλιστρήσει από την ψήφιση των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμες επιχειρήσεις.
Άραγε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν διάβασαν το μνημόνιο που περιέχει ρητά και ονομαστικά τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις;
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα συνεχισθεί η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου και την Τρίτη, με στόχο να κερδίσει χρόνο για να βρεθούν συναινετικές λύσεις, πριν την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθεί την Τρίτη το βράδυ (30/10).
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων μέτρων και πως ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π.Τσακλόγλου, είναι εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει το Euroworking Group πως η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση του πακέτου προχωρά.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα, «και θα είχε και δίκιο».
Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε πρόβλημα σε περίπτωση που δεν θα συμφωνούσε η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μην συμμετάσχει».
Ήδη από το πρωί πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σενάριο της κατάθεσης των εργασιακών και δημοσιονομικών μέτρων σε ξεχωριστά νομοσχέδια, που ζητά η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιμένει στην άρνησή της να ψηφίσει τα εργασιακά εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες. Η μεταστροφή αυτή οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι αν το εργασιακό έλθει σε ξεχωριστό άρθρο τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.
Το απόγευμα στις 17:30 συνεδριάζει εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, για να συζητήσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη θέση του κόμματος μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ εκτιμούσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι τα εργασιακά μέτρα θα αποτελέσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταψήφισής τους.
Στη συνεδρίαση χθες το απόγευμα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος Φ.Κουβέλης εισηγήθηκε την καταψήφιση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο, θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πάντως ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενδοκυβερνητικής κρίσης.
Ο Τύπος της Πέμπτης αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα «όλα ή τίποτα», δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι «η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να βρει ισοδύναμα είναι ευπρόσδεκτη. Σήμερα, όμως, η διαφορά είναι "περί όνου σκιάς"».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σ.σ.: σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή Οικονομικών και μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια) και αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός για το 2013, στον οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων.
Ψηφίζονται μέχρι 12 Νοεμβρίου
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι και τα δύο νομοθετήματα θα πρέπει να είναι ψηφισμένα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Με το σχεδιασμό αυτό φέρεται να συμφωνεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Τετάρτη επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Αντίθετη με την ψήφιση των μέτρων σε δύο νομοσχέδια φαίνεται πως είναι και η τρόικα, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, διευκρινίζει ότι «εάν σπάσει το πακέτο, θα σπάσουν και οι δόσεις».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση απάντησε «προς το παρόν όχι». Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.
Τη νύχτα, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΝΤ αναφέροντας ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να συναντηθεί στις 18:30 της Πέμπτης με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα μετέφερε το αίτημα για κατάθεση τροπολογίας στο εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ότι στο τέλος της διαδικασίας η σύμβαση αποκρατικοποίησης θα εγκρίνεται από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος όρος περιλαμβάνεται και στην πρόταση τροπολογίας που στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στις 16 Οκτωβρίου είχε εγκριθεί ομόφωνα.
Θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε με βάση την απάντηση του G.Στουρνάρα προς την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση των βουλευτών την Πέμπτη αφορούσαν αφενός γιατί δεν ενημερώθηκε το ΠΑΣΟΚ για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και, αφετέρου, γιατί δεν ελήφθη υπόψη από την ηγεσία του κόμματος η απόφαση για την τροπολογία που εγκρίθηκε ομόφωνα στον ΚΤΕ της 16ης Οκτωβρίου.
Την Πέμπτη η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκτίμησαν ότι, σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει ο ΚΤΕ, ο αρμόδιος εισηγητής Πάρις Κουκουλόπουλος «ενήργησε αυτοβούλως», το πρωί στη Βουλή, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση ετέθη ζήτημα για το εάν διασφαλίζεται η διαφάνεια με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθείται, ενώ τέθηκε και ζήτημα κυβερνητικής λειτουργίας με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός.
Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν, ο Χρήστος Αηδόνης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει καμία λευκή εξουσιοδότηση, καθώς, όπως είπε, νιώθει την ευθύνη για προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Κουκουλόπουλο να απαντά στην κριτική που δέχτηκε: «Δουλευόμαστε μεταξύ μας, παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο, εκχωρήσαμε τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και δεν είδα να αντιδράτε», για να του απαντήσει ο Μάρκος Μπόλαρης: «Αν νομίζεις ότι φωνάζοντας θα φοβηθούμε, είσαι εκτεθειμένος».
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παναγιώτης Ρήγας, φέρονται να εξέφρασαν τη θέση ότι εάν κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης έρχεται ξεχωριστά, η Βουλή θα μετατραπεί σε «πλυντήριο», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν αρμόδιες Αρχές».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, από όπου θα επιστρέψει την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την απόσυρση του Δημοσίου από τις μεγάλες ΔΕΚΟ και τα λιμάνια θα διεξαχθούν τελικά την ερχόμενη Τρίτη.
«Αγκάθι» αποτελεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, την οποία η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει μεν βελτιωμένη, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.
Το «θρίλερ» ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το σύνολο των μέτρων έκλεισε με υποχώρηση της τρόικας στα θέματα των εργασιακών.
Ακολούθησαν οι πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν δεχόταν τις νέες προτάσεις αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας.
Στη συνέχεια υπήρξε μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ κατά την οποία, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Τη θέση αυτή στήριξαν και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Η κατάσταση περιπλέκεται από τις πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβανομένων των εργασιακών, σε ένα άρθρο.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να απέχει της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και στην περίπτωση του ενός άρθρου είναι ότι δεν θα ψηφίσει, θεωρώντας ότι οι κόκκινες γραμμές που τίθενται στην πολιτική πρέπει να τηρούνται.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, παράλληλα με τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε νέα επικοινωνία ανάμεσα στον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ προτείνει είτε να αποσυρθούν τα εργασιακά, είτε να αποσυρθούν προσωρινά έως το τέλος 2013, οπότε θα υπάρξει ούτως ή άλλως επικαιροποίηση του μνημονίου, είτε -τέλος- να έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο προκειμένου το κόμμα του κ. Κουβέλη να μπορεί να ψηφίσει «παρών». ΠΗΓΗ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
Σε νευρική κρίση έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση που δίνει την εικόνα ζούγκλας.
Ο Γ. Στουρνάρας και ο Γ. Βρούτσης φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία, όμως, την ύστατη στιγμή συναντά τις σπασμωδικές αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά τα εργασιακά αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η ΔΗΜΑΡ αφού έστρωσε το χαλί για να προχωρήσει το βρώμικο πακέτο
των 14 δισ., επιχειρεί τώρα, στο και πέντε, να «διασώσει» ματαίως τα προσχήματα, με σπασμωδικές αντιδράσεις, οι οποίες τη διχάζουν ακόμα βαθύτερα και πιο έντονα!
Την ίδια ώρα, από μια κλωστή κρέμονται οι διατάξεις του απαράδεκτου νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αφορά την εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, μετά από «εξέγερση» των βουλευτών του, ζητά να συζητούνται πρώτα στη Βουλή οι συμφωνίες ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ (!), ενώ η ΔΗΜΑΡ με αόριστες και αντιφατικές υπεκφυγές επιχειρεί να ξεγλιστρήσει από την ψήφιση των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμες επιχειρήσεις.
Άραγε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν διάβασαν το μνημόνιο που περιέχει ρητά και ονομαστικά τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις;
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα συνεχισθεί η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου και την Τρίτη, με στόχο να κερδίσει χρόνο για να βρεθούν συναινετικές λύσεις, πριν την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθεί την Τρίτη το βράδυ (30/10).
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΗΜΑΡ - ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην προώθηση των μέτρων, ακόμη και χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να
στηρίξει τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, το Μέγαρο Μαξίμου - που
αντιμετωπίζει ασφυκτικά χρονοδιαγράματα - επιλέγει το δρόμο της άμεσης
υπερψήφισης των μέτρων από τη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο. «Όλα τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή σε ένα άρθρο», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,
μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ως υπαίτιο για την ανατροπή
της φερόμενης αρχικής συμφωνίας με τη ΝΔ να τεθούν τα εργασιακά
ξεχωριστά προς ψήφιση, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ δείχνουν το ΠΑΣΟΚ, προφανώς λόγω ανησυχιών της Ιπποκράτους για ενδεχόμενες διαρροές στη δική του ΚΟ κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων μέτρων και πως ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π.Τσακλόγλου, είναι εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει το Euroworking Group πως η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση του πακέτου προχωρά.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα, «και θα είχε και δίκιο».
Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε πρόβλημα σε περίπτωση που δεν θα συμφωνούσε η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μην συμμετάσχει».
Ήδη από το πρωί πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σενάριο της κατάθεσης των εργασιακών και δημοσιονομικών μέτρων σε ξεχωριστά νομοσχέδια, που ζητά η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιμένει στην άρνησή της να ψηφίσει τα εργασιακά εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες. Η μεταστροφή αυτή οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι αν το εργασιακό έλθει σε ξεχωριστό άρθρο τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.
Το απόγευμα στις 17:30 συνεδριάζει εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, για να συζητήσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη θέση του κόμματος μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ εκτιμούσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι τα εργασιακά μέτρα θα αποτελέσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταψήφισής τους.
Στη συνεδρίαση χθες το απόγευμα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος Φ.Κουβέλης εισηγήθηκε την καταψήφιση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο, θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πάντως ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενδοκυβερνητικής κρίσης.
Ο Τύπος της Πέμπτης αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα «όλα ή τίποτα», δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι «η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να βρει ισοδύναμα είναι ευπρόσδεκτη. Σήμερα, όμως, η διαφορά είναι "περί όνου σκιάς"».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σ.σ.: σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή Οικονομικών και μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια) και αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός για το 2013, στον οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων.
Ψηφίζονται μέχρι 12 Νοεμβρίου
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι και τα δύο νομοθετήματα θα πρέπει να είναι ψηφισμένα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Με το σχεδιασμό αυτό φέρεται να συμφωνεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Τετάρτη επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Αντίθετη με την ψήφιση των μέτρων σε δύο νομοσχέδια φαίνεται πως είναι και η τρόικα, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, διευκρινίζει ότι «εάν σπάσει το πακέτο, θα σπάσουν και οι δόσεις».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση απάντησε «προς το παρόν όχι». Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.
Τη νύχτα, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΝΤ αναφέροντας ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο».
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οδηγώντας μάλιστα σε
σύγκληση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του Κινήματος.Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να συναντηθεί στις 18:30 της Πέμπτης με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα μετέφερε το αίτημα για κατάθεση τροπολογίας στο εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ότι στο τέλος της διαδικασίας η σύμβαση αποκρατικοποίησης θα εγκρίνεται από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος όρος περιλαμβάνεται και στην πρόταση τροπολογίας που στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στις 16 Οκτωβρίου είχε εγκριθεί ομόφωνα.
Θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε με βάση την απάντηση του G.Στουρνάρα προς την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση των βουλευτών την Πέμπτη αφορούσαν αφενός γιατί δεν ενημερώθηκε το ΠΑΣΟΚ για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και, αφετέρου, γιατί δεν ελήφθη υπόψη από την ηγεσία του κόμματος η απόφαση για την τροπολογία που εγκρίθηκε ομόφωνα στον ΚΤΕ της 16ης Οκτωβρίου.
Την Πέμπτη η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκτίμησαν ότι, σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει ο ΚΤΕ, ο αρμόδιος εισηγητής Πάρις Κουκουλόπουλος «ενήργησε αυτοβούλως», το πρωί στη Βουλή, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση ετέθη ζήτημα για το εάν διασφαλίζεται η διαφάνεια με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθείται, ενώ τέθηκε και ζήτημα κυβερνητικής λειτουργίας με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός.
Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν, ο Χρήστος Αηδόνης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει καμία λευκή εξουσιοδότηση, καθώς, όπως είπε, νιώθει την ευθύνη για προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Κουκουλόπουλο να απαντά στην κριτική που δέχτηκε: «Δουλευόμαστε μεταξύ μας, παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο, εκχωρήσαμε τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και δεν είδα να αντιδράτε», για να του απαντήσει ο Μάρκος Μπόλαρης: «Αν νομίζεις ότι φωνάζοντας θα φοβηθούμε, είσαι εκτεθειμένος».
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παναγιώτης Ρήγας, φέρονται να εξέφρασαν τη θέση ότι εάν κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης έρχεται ξεχωριστά, η Βουλή θα μετατραπεί σε «πλυντήριο», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν αρμόδιες Αρχές».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, από όπου θα επιστρέψει την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την απόσυρση του Δημοσίου από τις μεγάλες ΔΕΚΟ και τα λιμάνια θα διεξαχθούν τελικά την ερχόμενη Τρίτη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί η
εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, για να συζητήσει τις εξελίξεις στις
διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη θέση του κόμματος
μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα.«Αγκάθι» αποτελεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, την οποία η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει μεν βελτιωμένη, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.
Το «θρίλερ» ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το σύνολο των μέτρων έκλεισε με υποχώρηση της τρόικας στα θέματα των εργασιακών.
Ακολούθησαν οι πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν δεχόταν τις νέες προτάσεις αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας.
Στη συνέχεια υπήρξε μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ κατά την οποία, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Τη θέση αυτή στήριξαν και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Η κατάσταση περιπλέκεται από τις πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβανομένων των εργασιακών, σε ένα άρθρο.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να απέχει της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και στην περίπτωση του ενός άρθρου είναι ότι δεν θα ψηφίσει, θεωρώντας ότι οι κόκκινες γραμμές που τίθενται στην πολιτική πρέπει να τηρούνται.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, παράλληλα με τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε νέα επικοινωνία ανάμεσα στον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ προτείνει είτε να αποσυρθούν τα εργασιακά, είτε να αποσυρθούν προσωρινά έως το τέλος 2013, οπότε θα υπάρξει ούτως ή άλλως επικαιροποίηση του μνημονίου, είτε -τέλος- να έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο προκειμένου το κόμμα του κ. Κουβέλη να μπορεί να ψηφίσει «παρών». ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου