M A N I E R
this site the web

Ουγγαρία: Νέο κύμα βίας εναντίον των Ρομά

Το ουγγρικό χωριό Gyöngyöspata, έχει μετατραπεί για μια ακόμη φορά σε εστία βίας μεταξύ ακροδεξιών και της τοπικής κοινότητας των Ρομά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Την προηγούμενη Τετάρτη, δεκάδες εξτρεμιστές παρέλασαν στην πόλη, αφού είχαν προκαλέσει καβγάδες με τους Ρομά της περιοχής. Η ουγγρική κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει ως «ακίνδυνη εκδρομή», την εκκένωση του χωριού από 270 Ρομά, κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Τα δύο τρίτα των 450 κατοίκων Ρομά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Gyöngyöspata, λόγω της άσκησης που είχε οργανώσει η ακροδεξιά ομάδα Vederö, την οποία απέτρεψε τελικά η αστυνομία.
Ωστόσο, οι ακροδεξιοί εμφανίστηκαν ξανά το βράδυ της......περασμένης Τρίτης, πέταξαν πέτρες σε σπίτια Ρομά, επιτέθηκαν στους κάτοικους και τραυμάτισαν τρία άτομα.
Το περιστατικό αυτό είναι κάθε άλλο παρά μεμονωμένο, αφού το χωριό των 2800 κατοίκων στα βορειοδυτικά της Βουδαπέστης, μετατρέπεται συχνά σε πεδίο μάχης. Κάτοικος του Gyöngyöspata δήλωσε στο πρακορείο Reuters ότι αναγκάστηκε να στείλει τα παιδιά του στη Βουδαπέστη, για να μη γίνουν στόχος ακροδεξιών επιθέσεων.
Τον περασμένο Μάρτιο, η ακροδεξιά ομάδα Szebb Jövöert παρέλασε αρκετές φορές στο χωριό, προκαλώντας τον τρόμο στους Ρομά. Η οργάνωση αυτή έχει την επίσημη υποστήριξη του κοινοβουλευτικού κόμματος Jobbik, το οποίο έλαβε ποσοστό 17% στις εκλογές, πριν από περίπου ένα χρόνο. Μάλιστα, η αντίθεση προς τους Ούγγρους Ρομά, ήταν το σημείο αναφοράς της εκστρατείας του κόμματος.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε αρκετά ακόμα ουγγρικά χωριά, με την Szebb Jövöert να «περιπολεί» στο όνομα της πάταξης της «εγκληματικότητας των γύφτων», όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Ο βουλευτής του Jobbik, János Volner, δήλωσε ότι η ομάδα απλά ανταποκρίνεται στις επιταγές της κοινωνίας και πως «έχει ήδη συλλάβει αρκετούς εγκληματίες επ’ αυτοφώρω και τους έχει παραδώσει στην αστυνομία», μεταξύ των οποίων και νεαροί Ρομά.
Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν εχθές δυναμικό συλλαλητήριο στη Βουδαπέστη, ως απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ferenc Gyurcsany, δήλωσε ότι στην Ουγγαρία «δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Ρομά, αλλά με τους Ναζί».  tvxs. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...