Περίπου έναν αιώνα τώρα, η δικαιοσύνη τελικά φαίνεται πως κάθε άλλο παρά τυφλή είναι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, από το 1929, μόνο δύο δικαστές έχουν καταδικαστεί για κακοδικία από το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι αγωγές κακοδικίας κατά των δικαστών (τακτικής Δικαιοσύνης, διοικητικής, Ελεγκτικού Συνεδρίου) και εισαγγελέων. Και οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις, σε σύνολο περίπου 350 αγωγών, εκδόθηκαν το1964 και το 1966.
Ανταποκρίνεται, λοιπόν, ο θεσμός του Ειδικού Δικαστηρίου Κακοδικίας στο σκοπό του;Ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Μήπως τελικά, η δικαιοσύνη τίθεται υπέρ της προστασίας των αντιπροσώπων της και όχι υπέρ.... των εναγόντων πολιτών ή μήπως οι δικαστές στην Ελλάδα έχουν το “αλάθητο”;
Ανατρέχοντας στα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν 44χρόνια συναντάμε τη δεύτερη και τελευταία καταδίκη δικαστή όταν του επιβλήθηκε να καταβάλει για ζημιά σε κάθε ενάγοντα το ποσόν των 3.000 δραχμών. Η απόφαση αφορούσε το “λειβάδιον Αμυγδαλιά” για τα στρέμματα του οποίου αντιδικούσαν οι εναγόμενοι κάτοικοι Μάκρης και οι κάτοικοι Αχαρνίου.Ο καταδικασθείς δικαστής κρίθηκε ότι είχε ζημιώσει τους ενάγοντες όταν λανθασμένα -«εξ ασυγγνώστου αμελείας»- απέρριψε σχετική αίτησή τους, με την αιτιολογία ότι κύριοι της γης ήταν οι κάτοικοι Αρχανίου «αποκτήσαντες ταύτην διά χρησικτησίας» και ότι οι κάτοικοι Μάκρης ήταν «απλοί κύριοι του δικαιώματος... χειμερινής χορτονομής».
Η απόρριψη αγωγών ως συνήθης πρακτική αλλά και η απουσία καταδικών μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δικαστές έχουν περισσότερα προνόμια έναντι των απλών πολιτών. Πράγματι,ο απλός πολίτης έχει προθεσμία έξι μηνών για την άσκηση αγωγής κακοδικίας. Αντίθετα, ο δικαστικός λειτουργός διαθέτει εννιά φορές περισσότερο χρόνο για να ασκήσει ίδιας μορφής αγωγή σε σχέση με οποιονδήποτε πολίτη αντίδικό του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προνομιακή αυτή προθεσμία υπέρ των δικαστών επικρίθηκε ενώπιον του ίδιου του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, πάλι από το μέλος, δικηγόρο Βασίλη Χειρδάρη, ο οποίος ξανά μειοψήφησε σε απόφαση με την οποία κηρύχτηκε απαράδεκτη αγωγή κακοδικίας που είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα, αλλά είχε κοινοποιηθεί στους εναγόμενους δικαστές μετά την παρέλευση του εξαμήνου.
Σύμφωνα όμως με την άποψη του μειοψηφούντος «αυτή η προθεσμία των έξι μηνών είναι αντισυνταγματική, αντίθετη προς την ΕΣΔΑ και το ΔΣΑΠΔ. Αποτελεί προνομιακή προθεσμία υπέρ των δικαστών και είναι αντίθετη προς την αρχή της ισότητας των πολιτών και των διαδίκων». Μάλιστα ο μειοψηφών χαρακτηρίζει «ασφυκτική» την προθεσμία, καθώς ο πολίτης πρέπει σε έξι μήνες να αποφασίσει για την άσκηση ή μη της αγωγής, να συλλέξει τα αποδεικτικά στοιχεία, να συμβουλευτεί δικηγόρο, να συνταχθεί η αγωγή, να κατατεθεί μαζί με αποδεικτικά έγγραφα και να κοινοποιηθεί». Τονίζει ακόμη ότι «η αποφυγή της εξέτασης από το δικαστή της ουσίας της διαφοράς ισοδυναμεί με άρνηση απονομής της δικαιοσύνης». tvxs
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου