M A N I E R
this site the web

Καταβροχθίζοντας τον πλανήτη

Καίτη Βασιλάκου  Οι καταναλωτικές κοινωνίες που εξακολουθούν να είναι το όνειρο πολλών φτωχών ανθρώπων του πλανήτη μας, φαίνεται  ότι πολύ σύντομα  θα γίνουν  ο εφιάλτης του  ίδιου του πλανήτη.
 Η ανθρωπότητα  για να καλύψει τις ανάγκες της καταβροχθίζει το ισοδύναμο ενάμιση πλανήτη, μας πληροφορεί η οικολογική οργάνωση WWF. Και συμπληρώνει: Αν δεν αλλάξει τίποτα στον τρόπο που εκμεταλλευόμαστε την επιφάνεια της Γης και τα αποθέματα νερού, το 2030 η ανθρωπότητα θα χρειάζεται δύο πλανήτες.
 Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πολύ απλά: Οι πλούσιες χώρες κάνουν υπερκατανάλωση,  ενώ οι φτωχές καταναλώνουν ελάχιστα. Αν όλοι οι κάτοικοι της Γης ζούσαμε....όπως ο μέσος κάτοικος των ΗΠΑ ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα χρειαζόμασταν  4,5 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αν πάλι ζούσαμε όλοι όπως ο μέσος Ινδός, θα χρειαζόμασταν μισό πλανήτη.
 Οι χώρες που καταγγέλλονται για υπερκατανάλωση  είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία.
 Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε αυτές τις αδηφάγες χώρες σε τρεις κατηγορίες:
 α) Στις νεόπλουτες χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ). Όπως κάθε νεόπλουτος, αγαπούν πολύ την επίδειξη, αδιαφορούν  για οτιδήποτε  ξένο προς την ευχαρίστησή τους και ακολουθούν πιστά το ρητό: «Φάγε, πίε, ευφραίνου». Δεν ξέρω, αν μπορούμε να τις συγχωρούμε εσαεί λόγω άγνοιας.
 β)  Στις γνωστές ισχυρές και αλαζονικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία,  Δανία, Βέλγιο). Παραδοσιακά πλούσιες, με πλήρη επίγνωση του τι κάνουν, αλλά αδιάφορες για τις επιπτώσεις, ακολουθούν κι αυτές  το γνωστό ρητό «φάγε, πίε, ευφραίνου» στο πιο εκλεπτυσμένο και φινετσάτο και γ) στις χώρες -έκπληξη: Ιρλανδία ( φτωχή στο παρελθόν που όμως  σήμερα  καταβροχθίζει κι αυτή με βουλιμία τους πόρους του πλανήτη)
και Εσθονία ( η στέρηση αγαθών επί σοβιετικής εποχής της άνοιξε προφανώς πολύ την όρεξη).
 Από το 1966 μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης διπλασιάστηκε. Η βιοποικιλότητα παγκοσμίως  μειώθηκε κατά 30% μεταξύ των ετών 1970 και 2007. Στις τροπικές ζώνες η μείωση αυτή φτάνει το 60%.
 Η ικανότητα της Γης να συντηρήσει τον πληθυσμό της είναι βέβαια μεγάλη, αλλά έχει και τα όριά της. Αυτά τα όρια εμείς τα παραβιάζουμε προκαλώντας την τύχη μας. Και δεν προκαλούμε  μόνο τη δική μας αλλά και την τύχη εκείνων, στους οποίους σκοπεύουμε να παραδώσουμε αύριο τον πλανήτη και για τους οποίους δεν παραλείπουμε στους λόγους μας να αναφερόμαστε με μεγάλη  -και υποκριτική - στοργή.
 Η κ. Καίτη Βασιλάκου είναι φιλόλογος και συγγραφέας. Σήμερα, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών, παρουσιάζεται το βιβλίο της «Οι Πόρτες», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ιωλκός»
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...