Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Obama εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.
Για «ιστορικής σημασίας» συμφωνία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τη συνεργασίας των 2 χωρών. «Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί νίκη όχι μόνο για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αλλά και για την ανθρωπότητα εν γένει», πρόσθεσε ο Medvedev.
Ο Αμερικανός πρόεδρος από τη μεριά του ευχαρίστησε τον ομόλογο του για την συνεργασία που επέδειξε, τονίζοντας παράλληλα πως η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για τον περαιτέρω πυρηνικό αφοπλισμό των δύο χωρών. «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την παγκόσμια πυρηνική πυρηνική ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ρώσος δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η νέα συνθήκη θα είναι βιώσιμη μόνον εάν η Ουάσινγκτον δεν επεκτείνει την αντιπυραυλική της άμυνα, δήλωσε ο Medvedev στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Obama στο Κάστρο της Πράγας. Από την πλευρά του ο Obama εξέφρασε την επιθυμία η νέα συνθήκη να επικυρωθεί από το Κογκρέσο εφέτος.
Κοινός τόπος για ΗΠΑ και Ρωσία είναι το ότι και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης και για το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, με τον Medvedev να δηλώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας και να εκφράζει την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Η συνθήκη πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τη Ρωσική Δούμα.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι για να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οικονομική συνεργασία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στο περιθώριο της σημερινής αμερικανο-ρωσικής συνάντησης κορυφής στην Πράγα.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και τις Ρωσίας συζήτησαν και το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας στο Ιράν και η κατηγορία αυτή δεν έχει αποκλειστεί, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εξέτασαν επίσης μια κοινή δήλωση σχετικά με τα βίαια γεγονότα στο Κιργιστάν. Αλλά καμία τέτοια δήλωση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο αξιωματούχος είπε πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι τα γεγονότα στο Κιργιζιστάν είναι ένα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα που έχει στόχο τις ΗΠΑ.
Ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή της συνθήκης START ως «ένα βήμα προς έναν αποπυρηνικοποιημένο κόσμο που μπορεί να ενισχύσει θετικά τις προσπάθειες για τη μη διάδοση».
Την υπογραφή της συνθήκης εξήρε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ως «σταθμό στις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο αφοπλισμό» που δείχνει «τη βούληση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους».
Στη Βαρσοβία ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε επίσης ικανοποιημένος για την υπογραφή της συνθήκης και συνεχάρη τις δύο μεγάλες δυνάμεις, εξέφρασε όμως παράλληλα την ελπίδα ότι το επόμενο βήμα θα είναι «μία μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων, κυρίως αυτών που είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορά μας».
«Σήμερα, με την υπογραφή της Νέας Συνθήκης START έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα. Οι θετικές αυτές εξελίξεις δημιουργούν προϋποθέσεις για ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου