M A N I E R
this site the web

Φυσικοί σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα με νανοφυσαλίδες.

Με τη βοήθεια λέιζερ και νανοσωματιδίων, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rice ανακάλυψαν μια νέα τεχνική για να στοχεύουν μεμονωμένα προσβεβλημένα από τον καρκίνο κύτταρα και να τα καταστρέφουν με λεπτές δέσμες. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν λέιζερ για να φτιάξουν «νανοφυσαλίδες» βάζοντας νανοσωματίδια χρυσού μέσα σε κύτταρα. Εξετάζοντας καρκινικά κύτταρα, βρήκαν ότι μπορούν να ρυθμίσουν τα λέιζερ έτσι ώστε να δημιουργήσουν είτε μικρές, φωτεινές φυσαλίδες που ήταν ορατές αλλά ακίνδυνες ή μεγάλες φυσαλίδες που να καίνε τα κύτταρα.
«Η στόχευση συγκεκριμένων κυττάρων είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της νανοιατρικής και η δική μας προσέγγιση ενισχύει αυτή την πολλά υποσχόμενη αντιμετώπιση, με μια τοπική επίδραση σε συγκεκριμένα κύτταρα», δήλωσε ο Dmitri Lapotko, φυσικός του Rice και κύριος ερευνητής στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Η ιδέα είναι να εντοπίζουμε και να κτυπάμε τα μη υγιή κύτταρα προτού η ασθένεια προχωρήσει».
Οι νανοφυσαλίδες δημιουργούνται όταν νανοσωματίδια χρυσού εκτοξεύονται με μικρούς παλμούς λέιζερ. Αυτές οι βραχύβιες φυσαλίδες είναι πολύ φωτεινές και μπορούν να φτιαχτούν μεγαλύτερες ή μικρότερες μεταβάλλοντας κατάλληλα την ένταση του παλμού..Ακριβώς επειδή είναι ορατές με ένα μικροσκόπιο οι νανοφυσαλίδες μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τη διάγνωση των άρρωστων κυττάρων είτε για τον έλεγχο της ‘έκρηξης’ των παλμών που τα καταστρέφουν.....
«Οι φυσαλίδες λειτουργούν σα σφυρί», εξηγεί o Lapotko.
Στην μελέτη ο Lapotko και ο συνεργάτης του Jason Hafner, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής, μελέτησαν συγκεκριμένα λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα από καρκίνους του εγκεφάλου και του λαιμού. Εναπόθεσαν αντισώματα στα νανοσωματίδια, ώστε να στοχεύσουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και βρήκαν πως η τεχνική αυτή είναι αποτελεσματική στο να εντοπίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Lapotko τόνισε πως οι νανοφυσαλίδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην "theranostics", μια απλή διαδικασία-τεχνική που συνδυάζει διάγνωση και θεραπεία. Επιπροσθέτως, επειδή οι κυτταροκαταστροφικές νανοφυσαλίδες φαίνονται στο μικροσκόπιο σε πραγματικό χρόνο, ο Lapotko υποστήριξε πως η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταθεραπευτική χρήση ή όπως συχνά λένε οι φυσικοί ως ‘καθοδήγηση’.
O Hafner ανέφερε ότι “οι μηχανικές και οπτικές ιδιότητες των φυσαλίδων προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα στη συγκεκριμενοποίηση των βιοιατρικών εφαρμογών στο απομονωμένο κυτταρικό επίπεδο ή ίσως και στη δράση μέσα στα ίδια τα κύτταρα ».
Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα συνεργάστηκε το πανεπιστήμιο του Rice και της Λευκορωσίας, γιατί ο φυσικός Dmitri Lapotko είναι Λευκορώσος.
Πηγή: ScienceDaily

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...