Ακούγεται σαν ιδέα τρελού επιστήμονα, αλλά ορισμένοι ερευνητές ανά τον
κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν κομματάκια κρέας στο εργαστήριο,
χωρίς την ανάγκη εκτροφής και σφαγής ενός ζώου. Ολλανδοί επιστήμονες
ήδη κατάφεραν να παράγουν το πρώτο εργαστηριακό χοιρινό και τώρα θέλουν
να το βελτιώσουν, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα οι καταναλωτές θα
θέλουν να το φάνε. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από την ολλανδική
κυβέρνηση και από μια εταιρία που παράγει σάλτσες και έρχεται μετά από
τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού από μυϊκά κύτταρα ψαριού. Προς το
παρόν, κανείς δεν έχει γευθεί εργαστηριακό κρέας, αλλά οι ερευνητές
ευελπιστούν ότι το τεχνητό κρέας θα μπορεί να διατεθεί προς πώληση στην
αγορά σε περίπου μια πενταετία από σήμερα.Διάφορες οργανώσεις φυτοφάγων και προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων
δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι δεν έχουν
«καμία ηθική αντίρρηση», εφόσον το κρέας δεν προέρχεται από νεκρό ζώο
και τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κρέας όντως δεν
προέρχεται από ζώο που προηγουμένως είχε σφαγιαστεί. Ο τελικός στόχος
των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου,
μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από το
πολλαπλό βάρος της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής
εκτροφής ζώων (με συνέπειες για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων,
την υγεία των ανθρώπων κ.α.), ενώ παράλληλα ευελπιστούν ότι το
εργαστηριακό κρέας θα βοηθήσει στη διατροφή των πεινασμένων του πλανήτη.Όπως αναφέρουν, αυτό πρέπει να επιδιωχθεί προκειμένου λιγότερα ζώα να
υποφέρουν κατά την εκτροφή και σφαγή τους, να μειωθούν δραστικά οι
επικίνδυνες και για τον άνθρωπο ζωονόσοι (π.χ. ασθένεια τρελών
αγελάδων, γρίπη χοίρων κ.α.), να απελευθερωθούν για γεωργική
καλλιέργεια πολύτιμες εκτάσεις γης που σήμερα καταλαμβάνονται από την
κτηνοτροφία (σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η
κτηνοτροφία δεσμεύει το 70% όλης της γεωργικής γης ή το 30% της
συνολικής χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη μας), καθώς επίσης να
μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (τα ζώα
εκλύουν το 18% των συνολικών «αερίων του θερμοκηπίου», περισσότερα από
όλα μαζί τα αυτοκίνητα της Γης)Οι Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να υπερπηδηθούν οι φόβοι
και οι αντιρρήσεις των καταναλωτών για την αγορά εργαστηριακού κρέατος.
Αν, για παράδειγμα, όπως είπαν, στο μέλλον τα προϊόντα του φυσικού
κρέατος, με βάση μια νέα νομοθεσία, φέρουν πάνω τους την ετικέτα
προειδοποίησης «Προσοχή, έχουν σκοτωθεί ζώα γι' αυτό το προϊόν»,
σταδιακά η νοοτροπία του κοινού θα άλλαζε υπέρ του εργαστηριακού
κρέατος. Παραδέχτηκαν πάντως ότι θα χρειαστεί πολύς ακόμα χρόνος μέχρι
να παραχθεί ένα προϊόν εργαστηριακού κρέατος που να είναι ανταγωνιστικό
με το σημερινό φυσικό κρέας..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου