M A N I E R
this site the web

Βρήκαν τον ναό, ψάχνουν την πόλη

Είναι μια σκηνή από τη Γιγαντομαχία; Είναι από άλλη μάχη με τη θεά της σοφίας, τη γαλανομάτα Αθηνά να πρωταγωνιστεί; Αυτό διερευνούν οι αρχαιολόγοι στην Τραπεζά Αιγίου, όπου ήρθαν στο φως μαζί με έναν εκατόμπεδο, σημαντικό ναό, τμήματα από τα αετώματά του.

Βρήκαν τον ναό, ψάχνουν την πόλη
Οπως είπε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Ανδρέας Βόρδος, χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι έρευνες των δύο τελευταίων ετών στην Τραπεζά Αιγίου, πιστοποίησαν την ύπαρξη εξαιρετικής τέχνης αετωματικών γλυπτών. «Σε τομές που ανοίχτηκαν, βρέθηκαν κεφαλές, κορμοί και μέλη ολόγλυφων αγαλμάτων, τα οποία κοσμούσαν το δυτικό αέτωμα του ναού», σύμφωνα με τον κ. Βόρδο που θα αναπτύξει τα επιχειρήματά του στο πλαίσιο διάλεξης της Ενωσης Φίλων του ΕΑΜ.«Ολες οι ανδρικές κεφαλές με το χαρακτηριστικό μειδίαμα των αρχαϊκών χρόνων φέρουν κράνος και κρατούν ξίφη και τόξα». Κορμός Αθηνάς ξεχωρίζει ανάμεσα στους κορμούς. Η θεά φορά «χειριδωτό χιτώνα, ιμάτιο και μακρά αιγίδα. Ο βαθμός διατήρησης των γλυπτών είναι πολύ καλός. Συμπεραίνεται ότι στο δυτικό αέτωμα του ναού εικονιζόταν σκηνή μάχης», πιθανώς της Γιγαντομαχίας.
Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας θα δώσει απαντήσεις σε εκκρεμή ακόμη ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα της λατρευόμενης θεότητας αλλά και της πόλης. Ο ναός ήταν εκατόμπεδος. Από την ποιότητα του γλυπτού αρχαϊκού διακόσμου και της κεράμωσης τεκμαίρεται ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των ιστορικών χρόνων στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Η Τραπεζά βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Αιγίου. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί πλάτωμα στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Δεν γνωρίζουμε ποια πόλη ήταν. Οι αρχαιολόγοι ψάχνουν αν τα ερείπια ανήκουν στις Ρύπες, μητρόπολη του Κρότωνα κατά τον αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. ή όχι.
Τη φυσική οχύρωση του χώρου συμπληρώνει και ενισχύει ισχυρό τείχος, το οποίο σώζεται σε αρκετά σημεία και σε ικανό ύψος. Στο εσωτερικό της ακροπόλεως, η σύγχρονη έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 1995, εντόπισε μέσα στις σταφιδοκαλλιέργειες πολύ πυκνά οικοδομικά λείψανα, τοίχους αλλά και ακέραιες κατόψεις αρχαίων κτιρίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...