M A N I E R
this site the web

Η ρατσιστική βία στην Ελλάδα κερδίζει... διεθνές βραβείο

 Ο ιταλός φωτογράφος Αλεσάντρο Πένσο τράβηξε ίσως την πιο εμβληματική φωτογραφία ρατσιστικής επίθεσης στη χώρα μας. Πρόκειται για τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο χτυπά έναν έφηβο από το Μαρόκο τινάζοντάς τον στον αέρα...

Για τη σειρά φωτογραφιών που τράβηξε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κόρινθο ο κ. Πένσο βραβεύτηκε πρόσφατα με το διεθνές βραβείο Terry O'Neill.

Η επιτροπή έκρινε ότι οι φωτογραφίες του "αιχμαλωτίζουν τις ζωές των μεταναστών που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια και να δημιουργήσουν ένα μέλλον". "Ελπίζουμε η δουλειά του να βοηθήσει τις επόμενες γενιές να καταλάβουν το βάθος της κρίσης" ανέφεραν.

Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει στον Guardian για το περιστατικό με τον μικρό Μαροκινό: "Πήγα να τον δω στο νοσοκομείο. Μαζί του είχε ένα έγγραφο από την αστυνομία που τον ενημέρωνε πως έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 15 μέρες".

Ο Μουσταφά Ελ Μουζνταχίρ ήταν ένας από την ομάδα νεαρών μεταναστών που φωτογράφισε ο κ. Πένσο στην Κόρινθο το 2012 για τη σειρά του "Adolescence Denied" ("Στέρηση της Εφηβείας").

Η Κόρινθος, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι μία πόλη όπου συρρέουν νεαροί από όλη την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποιο φορτηγό που θα τους μεταφέρει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.                                                                                          
Nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...