M A N I E R
this site the web

.. ο "βάκιλος του Κοχ" είναι πάλι εδώ ...

ΔΡΟΜΟΙ
Η αρρώστια...
... στην οποία ο θάνατος παίρνει την έξαψη και το χρώμα της ζωής και η ζωή παίρνει την ισχνάδα και την ασχήμια του θανάτου, έγραφε για τη φυματίωση ο Κάρολος Ντίκενς. Αυτή η αρρώστια επιστρέφει σήμερα αθεράπευτη και απειλητική.
.
Πιστεύαμε...
... μέχρι σήμερα στην καλοζωισμένη Δύση πως πρόκειται για μια αρρώστια περασμένων εποχών, που τη συναντά πια κανείς μονάχα στις σελίδες ρομαντικών μυθιστορημάτων από τον δέκατο όγδοο και τον δέκατο ένατο αιώνα, από εκείνα που γράφουν για γυναικόπαιδα που αργοσβήνουν από φθίση, όπως την έλεγαν τότε. Ωσπου ήρθε τις προάλλες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μας προειδοποιήσει πως η αρρώστια που νομίζαμε πως είχε νικηθεί οριστικά από την επιστήμη πριν από 50 χρόνια, επιστρέφει σήμερα πιο ανθεκτική ακόμη και στα πιο προηγμένα φάρμακα, όχι μονάχα στην Ασία και την Αφρική, αλλά και στην καρδιά των πιο εύπορων δυτικών μεγαλουπόλεων. Το Λονδίνο χαρακτηρίζεται «η πρωτεύουσα της φυματίωσης στην Ευρώπη». «Γιατροί, νοσηλευτές και συστήματα υγείας παράγουν ανθεκτικές μορφές φυματίωσης», λέει ο ΠΟΥ. «Πρόκειται για ένα δημιούργημα του ανθρώπου. Και συμβαίνει επειδή οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζονται σωστά: είτε με ανεπαρκή ή κακής ποιότητας φάρμακα είτε με ελλιπή παρακολούθηση του ασθενούς». Γιατί οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζονται σωστά; Επειδή οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις δεν είναι πια αυτό που ήταν άλλοτε. Πίσω από τη βιτρίνα του αστικού εμπορικού κέντρου εκτείνονται απέραντοι συνοικισμοί φτώχειας, όπου, χωρίς επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ανακατεμένοι με τους μετανάστες, οι νεόπτωχοι κρύβουν τη δυστυχία τους μαζί με την αρρώστια τους.
.
Η υγεία...
... των ανθρώπων δεν έγινε καλύτερη από τότε που παραδόθηκε στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Στο βιβλίο του «Οι θανατηφόρες ιδέες του νεοφιλελευθερισμού» ο συγγραφέας Ρικ Ρόουντεν εξηγεί πώς καταστράφηκε η δημόσια υγεία στις χώρες που άνοιξαν τις πόρτες τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και έρευνα των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Γέιλ έδειξε ότι η αυστηρή λιτότητα και οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε το ΔΝΤ ήταν η αιτία για χιλιάδες θανάτους από φυματίωση σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες υποχρεώθηκαν να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία. Με το δημόσιο σύστημα υγείας εξαρθρωμένο, είδαμε να εμφανίζονται αρρώστιες που τις είχαμε ξεχασμένες, με τους θανάτους από φυματίωση να αυξάνονται κατά 16,6% στις χώρες που δανείστηκαν από το ΔΝΤ.
.
Κοινωνικά...
... και οικονομικά αίτια συνθέτουν ένα νέο πρόσφορο έδαφος που πάνω του θεριεύει πάλι ο βάκιλος του Κοχ, σε κάθε τάξη, σε κάθε κοινωνία. Καθώς η οικονομία επιβάλλεται στην ιατρική, η φυματίωση δεν δείχνει πια προτίμηση μόνο στους φτωχούς. Δεν είναι απλώς ένας φονιάς (τέτοιοι έτσι και αλλιώς υπάρχουν πολλοί). Είναι και ένας «αναμορφωτής» της κοινωνίας: από τις φτωχογειτονιές των δυτικών μεγαλουπόλεων απειλεί σήμερα και τους πλουσιότερους κατοίκους τους που ζούσαν μέχρι τώρα ανυποψίαστοι για την ύπαρξή της.
---Ρούσσος Βρανάς          

stavrovelonia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...