M A N I E R
this site the web

Τι σχέδιο χάλασε ακριβώς το δημοψήφισμα;

Κάτσαμε λίγο και ψάξαμε, σκεφτήκαμε, συζητήσαμε γιατί τόση έντονη αντίδραση για το δημοψήφισμα. Και βλέποντας την ρητορική σχεδόν όλων των κομμάτων εναντίον της συμφωνίας των Βρυξελλών και την μετέπειτα αντίδραση στο δημοψήφισμα και τον Παπανδρέου προσωπικά καταλήξαμε σε μερικές λογικές σκέψεις :
Χωρίς δημοψήφισμα: τα χρεώνουμε όλοι στον Παπανδρέου, τον τρώμε, σκοτωνόμαστε μεταξύ μας περί εξουσίας και η ηγεσία ΠΑΣΟΚ που έρχεται θα μπορεί να φωνάζει στη ΝΔ που θα κερδίσει ότι εμείς είχαμε από τότε αντιρρήσεις, η ΝΔ θα λέει -μαζί με συμμάχους βέβαια στην κυβέρνηση- αυτό παραλάβαμε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε διαφορετικό και άρα θα κοιτάξουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις κλπ κλπ κλπ. Η αριστερά θα μπορεί να συνεχίσει την αντιπολίτευση με μούτζες, κράξιμο και απεργίες με βάση την «εικαζόμενη βούληση» ότι ο λαός δεν συναινεί.
Με δημοψήφισμα : Ο Παπανδρέου τελικά δεν ήταν προδότης, η ΝΔ θα έχει πάρει θέση υπέρ συμφωνίας αναγκαστικά -αλλιώς θα βάλει την χώρα σε περιπέτειες-, ΛΑΟΣ θα έχει πρόβλημα σε εκλογές μετά γιατί ποιο θα είναι το επιχείρημα και εναντίον ποιας πολιτικής αφού θα έχει συναινέσει η πλειοψηφία και η Αριστερά έχει το πιο μεγάλο πρόβλημα γιατί πρέπει να παράξει ποια επιχειρήματα ως προς το πακέτο και όχι ως προς τα πρόσωπα και τον λαϊκισμό. Ακόμη και αν κάποια από αυτές τις δυνάμεις επιλέξει αποχή θα την χρεωθεί στις εκλογές. Η επερχόμενη και αναμένουσα ομάδα εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ θα έχει δεσμευτεί στον ηγετικό ρόλο Παπανδρέου και δύσκολα θα μπορέσει να επιβάλλει συσχετισμούς με βάση παλιές έριδες που μάλλον θα τις έχει ανάγκη.
Αυτοί είναι πάνω κάτω οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί. Και πάνω σε αυτούς έρχονται τώρα και τα συμφέροντα που δίνουν την δική τους μάχη. Και που φυσικά δεν θέλουν αποτέλεσμα που να εκφράζει αυθεντικά την λαϊκή βούληση και που δύσκολα θα ανατραπεί. Τα συμφέροντα αυτά έχουν ήδη εκδηλωθεί : τράπεζες και κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις που βολεύονται με την δραχμή (θυμηθείτε οι παλιοί την δεκαετία του ’80 με τις υποτιμήσεις και ποιος κέρδιζε), άνθρωποι με επιρροή και χρέη που στο χάος μάλλον θα γλιτώσουν και τέλος εργολάβοι του δημοσίου που θέλουν πιο «βολική» κυβέρνηση. Με λίγα λόγια μια ελίτ που το τελευταίο που θέλει είναι λαϊκή έκφραση αυθεντικά και άνευ ενδιάμεσων.
Υπάρχουν όμως και οι αστάθμητοι παράγοντες. Το πρώτο είναι οι Κάννες. Δεν είναι τυπικό το ραντεβού. Αντίθετα το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η Ευρώπη πάει να πείσει Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Νότιο Κορέα, να βάλουν λεφτά στο EFSF. Αυτό όμως απαιτεί αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο. Ο Παπανδρέου λοιπόν έχει χαλάσει την εικόνα. Οι άλλοι εταίροι στην Ευρώπη αγχώνονται ακόμη και οι εκτός ευρώ. Και οι χώρες εκτός Ευρώπης θα βάλουν ερωτήματα για την βιωσιμότητα τόσο της λύσης της 26ης Οκτωβρίου όσο και του EFSF. Και εκεί λοιπόν το δημοψήφισμα πάει να χαλάσει ένα σχέδιο. Και μάλιστα ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Θα δούμε πολλά να παίζονται τις επόμενες ημέρες.           Smartpost    

1 σχόλια:

stefanos είπε...

Τούτη την φορά αγαπητέ alzap επιχερείς να απαλύνεις τα πράγματα με ανάλυση από την πλευρά που βολεύει. Αφού θέλει δημοψήφισμα ο μοιραίος για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική παράταξη Παπανδρέου γιατί δεν βάζει υπό κρίση την μνημονιακή πολιτική του (χαρίζοντας του ότι θετικό έκανε σε άλλους τομείς - αν υπάρχουν). Είναι προφανές ότι βάζει μπροστά έναν εκβιασμό που στοχεύει στην προσωπική του διάσωση και όσων των ακολουθούν. Όμως κανει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...