M A N I E R
this site the web

Ο Χ. Μουμπάρακ έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, μεταδίδουν ΜΜΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγυπτίων αναμένεται να λάβουν μέρος στις σημερινές διαδηλώσεις των «εκατομμυρίων», όπως ευελπιστούν ότι θα εξελιχθούν οι διοργανωτές, λίγες ώρες μετά το νέο διάγγελμα Μουμπάρακ που έσπειρε απογοήτευση και οργή. Οι διαδηλωτές αποκαλούν τη σημερινή «Παρασκευή των Μαρτύρων» και εκτιμούν ότι θα λάβει χώρα η μεγαλύτερη κινητοποίηση μέχρι σήμερα, ενώ αναλυτές φοβούνται ότι θα είναι και η πιο βίαιη μέχρι σήμερα. Η δήλωση του Στρατού ότι στηρίζει τον πρόεδρο Μουμπάρακ δεν συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης. «Εγκατέλειψε το Κάιρο μαζί με την οικογένειά του ο Μουμπάρακ» μετέδωσε πριν από λίγο.... το Al Arabiya.
Ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ενώ δεκάδες χιλιάδες πολιτών βρισκόταν συγκεντρωμένοι σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, περιμένοντας την παραίτησή του. Ωστόσο ο Χ. Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι παραχώρησε ορισμένες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Ομάρ ΣουλεΪμάν, χωρίς να διευκρινίσει ποιές, και επανέλαβε ότι δεν εγκαταλείπει τον προεδρικό θώκο πριν από τη λήξη της θητείας του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο επί 30 χρόνια ηγέτης της χώρας είπε πως θα επιβλέψει την «έξοδο» από την τρέχουσα κρίση και ότι «θα υλοποιήσει τις απαιτήσεις που διατυπώνουν οι νέοι και οι πολίτες... χωρίς να υπονομευθεί το Σύνταγμα και με τρόπο που να διασφαλίζεται η σταθερότητα της κοινωνίας μας».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος συνέστησε στους νέους «να αποχωρήσουν, να επιστρέψουν σπίτια τους και στη δουλειά τους. Η χώρα χρειάζεται τα χέρια τους».
Οι οργισμένοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίου κράδαιναν παπούτσια στα χέρια τους, κατέλαβαν επίσης τους δρόμους που οδηγούν προς το Κοινοβούλιο της χώρας ενώ περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκαν τις τελευταίες δυο μέρες και χιλιάδες εργαζόμενοι που απεργούν.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπάραντει, προσωπικότητα της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε μετά την ομιλία του Μουμπάρακ πως ο επί 30 χρόνια πρόεδρος της χώρας θα κάνει την «Αίγυπτο να εκραγεί» με τη στάση του.
Λίγο αργότερα, δόθηκε ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ στη δημοσιότητα, στην οποία για πρώτη φορά ανέβαζε τον τόνο προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο. «Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο.
«Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη σοβαρότητα της κυβέρνησης ως προς μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος και σημειώνει πως θεωρεί ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

14.33: Το BBC Arabic μεταδίδει πως ο Χ. Μουμπάρακ έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Νωρίτερα το ίδιο είπε και το Al-Arabiya για να το διορθώσει μετά από λίγο, με το "έχει εγκαταλείψει το Κάιρο" για να πάει στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σειχ, για ένα "διάλειμμα" .
14.29: Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε: Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μασνούρα, Νταμανχούρ, Τάντα, Μαχάλα, Ασουίτ, Σοάγκ, Μπανί Σαουφί, Σουέζ, Πόρτ-Σαΐντ, Νταμιέτα. Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές δεν περιορίζονται στην πλατεία Ταχρίρ αλλά εμφανίζονται πλέον μεγάλες ομάδες σε ολόκληρη την πόλη. Ένας απόστρατος στρατηγός δήλωσε στο Al Jazeera πως έπεται και άλλη ανακοίνωση απο τον στρατό σύντομα.
13.29: Διαδηλωτές συνεχίζουν να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ που είναι πλέον γεμάτη κόσμο. Ο Ιμάμης, μετά την προσευχή, ζήτησε από το λαό να παραμείνει ενωμένος και να μην εγκαταλείψει τα αιτήματά του. O πρώτος Αιγύπτιος μπλόγκερ που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί 4ετή φυλάκιση από το καθεστώς Μουμπάρακ, ο Abdel-Karim Nabil Suleiman, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος. Στο μεταξύ, χάκερς κατέλαβαν την ιστοσελίδα του κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, το οποίο φέρει πλέον το μήνυμα : Κλειστόν μέχρι την πτώση του Μουμπάρακ και του καθεστώτος.
12.05: «Πλήρη στήριξη» στον Χόσνι Μουμπάρακ παρέχει το Στρατιωτικό Συμβούλιο, δήλωση η οποία αναμένεται να εντείνει την οργή των χιλιάδων διαδηλωτών. Ο Στρατός προσθέτει πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει εδώ και τρεις δεκαετίες στη χώρα, θα αρθεί «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» ενώ τόνισε πως δεν θα διωχθούν οι «έντιμοι διαδηλωτές». Ο στρατός υποσχέθηκε επίσης πως θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα.
Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και ένοπλους πολίτες που επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Ράφα, κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε σήμερα πως ο στρατός δεν επεμβαίνει στα καθημερινά θέματα της κυβέρνησης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί, αλλά στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, ο πληρωρισμός δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
11.31: Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει ήδη την πλατεία Ταχρίρ, ενώ οι άνθρωποι τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα για την παραίτηση Μουμπάρακ. Το Reuters αναφέρει πως αξιωματούχοι του στρατού ενώνονται με τα πλήθη των διαδηλωτών. Το Κίνημα της 6ης Απριλίου εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση για το χθεσινό διάγγελμα Μουμπάρακ και καλεί “σε γενική απεργία για να τον ρίξουμε”.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι «είναι αναγκαία η οικοδόμηση μιας νέας, πιο σταθερής, πιο ισχυρής και πιο δημοκρατικής Αιγύπτου». Παράλληλα κάλεσε την Αίγυπτο «να βρει το δρόμο της και να ξεκινήσει μια ανοιχτή πολιτική διαδικασία για να εφαρμόσει τη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία».
«Η έννοια της δημοκρατίας είναι μια έννοια οικουμενική που αγκαλιάζει τα οράματα και του αραβικού κόσμου και των μουσουλμανικών λαών», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου και προειδοποίησε πως «μια σύγκρουση με το λαό θα είχε ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά και για όλη την περιοχή». Επιπλέον, σημείωσε ότι «κανείς δεν θα υπαγορεύσει στον αιγυπτιακό λαό τι πρέπει να κάνει», παρατήρησε ότι η Αίγυπτος αναγεννιέται και κατέληξε ότι η ηγεσία της χρειάζεται να την καθοδηγήσει, καθώς «αυτή θα κριθεί από την ιστορία».
09.00: Όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλέοραση ο στρατός αναμένεται να προβεί σε μια σημαντική δήλωση εντός ολίγου.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενθαρρύνει την αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά παράλληλα να της δώσει αρκετό χρόνο ώστε να μην πέσει στα χέρια των «εξτρεμιστών». «Ο ρόλος του υπόλοιπου κόσμου είναι να πει στους Αιγύπτιους, με ειλικρίνεια, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες: "είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό σας αν προχωρήσετε αποφασιστικά και συντεταγμένα προς την αλλαγή"», επεσήμανε ο Μπαράκ μιλώντας στο ABC-TV.
Όπως έγινε γνωστό, ένας Αιγύπτιος υπάλληλος της πρεσβέιας των ΗΠΑ έχασε τη ζωή του από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών. Ο άτυχος Khairy Ramadan Aly δέχθηκε τρεις σφαίρες στο σώμα του.

Νωρίτερα...

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε γύρω στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα προς το λαό. Παράλληλα έγινε γνωστό πως το στρατιωτικό συμβούλιο συνεδρίασε χωρίς τον Μουμπάρακ, γεγονός αξιοσημείωτο αφού το συμβούλιο έχει συνεδριάσει μόνο άλλες δυο φορές στην ιστορία του, το 1967 και το 1973.
Το δίκτυο Al-Arabiya μετέδιδε πως ο πρόεδρος είχε ήδη αναχωρήσει για το Sharm el-Sheikh, το θέρετρο στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Σινά, μαζί με τον προσωπάρχη του, με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για μαγνητοφωνημένη ομιλία του.
Ο Εσάμ Αλ Εριάν της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εξέφρασε τους φόβους του για στρατιωτικό πραξικόπημα με την παραίτηση του Μουμπάρακ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίοι τέσσερις ηγέτες της Αιγύπτου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Νωρίτερα, ο Στρατός είχε εκδώσει μια σιβυλλική ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωνε την "δέσμευση και ευθύνη να προστατεύσει το λαό και να προστατεύσει τα συμφέροντα του έθνους, και το καθήκον του να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών και της Αιγύπτου". Αναφερόταν επίσης πως τα αιτήματα του λαού είναι "νόμιμα και έννομα".
Γύρω στις 20.30, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωνε από το Μίσιγκαν πως "αυτό που είναι απόλυτα ξεκάθαρο είναι το ότι είμαστε μάρτυρες της Ιστορίας στην δημιουργία της. Ο λαός της Αιγύπτου ζητά αλλαγή. Άνθρωποι που εκπροσωπούν όλες τις ηλικίες και τους τρόπους ζωής - αλλά είναι οι νέοι άνθρωποι στην πρώτη σειρά. Μια νέα γενιά, η γενιά σας, που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους. Επιθυμούμε αυτοί οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποστηρίξουν μια τακτική μετάβαση στη δημοκρατία".
Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε νωρίτερα τις ελπίδες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για σεβασμό της συνθήκης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ οποιοσδήποτε διαδεχθεί τον Χόσνι Μουμπάρακ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ, ακόμα νωρίτερα, δήλωνε πως η Αίγυπτος χρειάζεται μια "τακτική μετάβαση" που να περιλαμβάνει μια "κυβέρνηση ευρείας βάσης".
Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυζαν την πλατεία Ταχρίρ και όλους τους δρόμους που οδηγούν εκεί, σε κλίμα πρωτοφανούς ενθουσιασμού. "Μια διαδηλώτρια", έγραφε ένας ανταποκριτής ξένου πρακτορείου στο Twitter, "μόλις μου είπε πως νιώθει σαν να αποφοιτά σήμερα, ότι νιώθει τεράστιο ενθουσιασμό και φόβο, αναρωτιέται για το μετά". Εορταστικό ήταν το κλίμα και μεταξύ των χιλιάδων πολιτών στην Αλεξάνδρεια.
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν απεργήσει την Πέμπτη, ενισχύοντας με την παρουσία τους τις διαδηλώσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε στην πλατεία Ταχρίρ μια ομάδα 1.000 γιατρών και μια άλλη 3.000 δικηγόρων. Υπήρξαν αναφορές για στρατιώτες που άφησαν το όπλο τους και ενώθηκαν στο πλήθος των διαδηλωτών που τραγουδούσαν και χόρευαν στο δρόμο. Η παρουσία του στρατού ωστόσο έγινε πιο έντονη από το μεσημέρι και μετά στο κέντρο του Καΐρου, με τανκ σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όσοι αστυνομικοί αναμίχθηκαν σε θανάτους πολιτών κατά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, θα απολυθούν και θα τιμωρηθούν χωρίς ωστόσο να προκαλέσει οποιαδήποτε αντίδραση από τους χιλιάδες διαδηλωτές που διοργάνωναν "πορεία εκατομμυρίων" για την "Παρασκευή των Μαρτύρων" όπως την ονόμασαν.
Την ίδια μέρα δικαστήριο απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα για τρεις πρώην υπουργούς κι εναν επιφανή επιχειρηματία ενώ δεσμεύθηκαν οι περιουσίες τους. Η 17η μέρα των διαδηλώσεων δεν είχε ξεκινήσει καλά για το καθεστώς, αφού νωρίς το μεσημέρι ανακοινώθηκε και η παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Γκαμπέρ Ασφούρ. Η ανακοίνωση ανέφερε πως η παραίτηση έγινε για λόγους υγείας, μα στον Τύπο αναφέρεται ότι ο κ. Ασφουρ παραιτήθηκε λόγω των σφοδρών επικρίσεων που δέχθηκε από τους λογοτέχνες συναδέλφους του. Ήταν μοναδικό νέο πρόσωπο στο νέο υπουργικό συμβούλιο που διόρισε ο Χ. Μουμπάρακ στις 29 Ιανουαρίου.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο της Πέμπτης ήταν η αλλαγή της στάσης της κρατικής τηλεόρασης, η οποία για πρώτη φορά πρόβαλλε εικόνες από τις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε εκτενές άρθρο για τις εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, περιπτώσεις πολιτών που ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν μυστικά από το στρατό απ' όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Οι αναφορές για "εξαφανισμένους" πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα είναι εκατοντάδες μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τις οικογένειες αγνοουμένων και από αυτά των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.                                  tvxs.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...