M A N I E R
this site the web

Είναι η πραγματική οικονομία, ανόητε!

Tου Πασχου Mανδραβελη
Τι περίεργο πράγμα! Oταν εμείς παίρναμε μέτρα, τα διαβόητα spreads ανέβαιναν. Τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κεντρική Τράπεζα δημιούργησαν ένα γιγαντιαίο ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους όλων των χωρών της Ευρωζώνης, τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών –και των ελληνικών– βούτηξαν. Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι τα spreads ανέβηκαν στις 1.000 μονάδες βάσης και όταν ανακοινώθηκε το μεγάλο (για τα ελληνικά μέτρα) πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ύψους 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Τι συμβαίνει εδώ; Υπάρχει καμιά συνωμοσία κατά της Ελλάδος που μεγεθύνει τα κακά νέα (π. χ. του ελλείμματος) και υποτιμά τα καλά (π. χ. του ελληνικού μηχανισμού διάσωσης);
Μάλλον όχι, αν και η δημοσιότητα για τα προβλήματα του 2% της Ευρωζώνης είναι δυσανάλογη για το πραγματικό βάρος της ελληνικής οικονομίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ολόκληρο το δημόσιο χρέος μας είναι κάτι λιγότερο από το μισό του ελλείμματος των ΗΠΑ. Μόνο για φέτος.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κρίση η οποία τώρα περνάει τη δεύτερη φάση. Στην πρώτη φάση ο αέρας που κυκλοφορεί στις αγορές –ευφημίζονται ως «τοξικά προϊόντα» – χτύπησε τις τράπεζες. Ξαφνικά διαπίστωσαν ότι αυτά τα περίπλοκα και εξωτικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα ήταν νούμερα χωρίς αξίες. Εγινε η συντονισμένη κρατική παρέμβαση και όλοι νόμιζαν ότι η κρίση τέλειωσε το 2009. Ο αέρας όμως δεν εξαλείφεται διά της μετάθεσής του. Προστέθηκε στον αέρα των κρατικών ομολόγων.
Παρένθεση: το ότι η αγορά κρατικών ομολόγων κυριαρχείται από αέρα φαίνεται από την εξέλιξη του ελληνικού επιτοκίου τα τελευταία χρόνια. Πριν από τρεις μήνες ανακάλυψαν αυτές οι «σοφές» αγορές τη δυναμική του ελληνικού χρέους; Και καλά, κανείς στην Ελλάδα δεν πρόσεχε τον κ. Στέφανο Μάνο (το 2008 προειδοποιούσε: «Σε τέσσερα χρόνια (2004 - 2007) προστέθηκαν χρέη 48 δισ. ευρώ... Η αύξηση του δημοσίου χρέους τα τελευταία 4 χρόνια είναι ίση με το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2007»), οι αγορές δεν έβλεπαν τα νούμερα; Αυτά δεν ήταν κρυφά, δεν μπορούσαμε να τα αλλοιώσουμε. Αλλά όταν πουλάς κι αγοράζεις αέρα με μόνο στόχο τα μπόνους, η πραγματική οικονομία..... κάποια στιγμή θα εκδικηθεί.
Τώρα σκάει η φούσκα του δημοσίου χρέους. Στην Ελλάδα με δραματικό τρόπο, αλλά θα είναι παγκόσμια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη τρυπούλα δεν άνοιξε εδώ, αλλά στο Ντουμπάι. Αυτό πιστοποιείται από μια αλληλουχία γεγονότων στην οποία δεν δίνουμε μεγάλη σημασία. Η Ελλάδα ανακοίνωσε το θηριώδες έλλειμμα 14% στα μέσα Οκτωβρίου. Tα ελληνικά spreads όμως αρχίζουν να κινούνται ανοδικά στα μέσα Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη στάση πληρωμών της κρατικής κοινοπραξίας Dubai World. Tότε, όλοι διαπιστώνουν ότι ο ιός της κρίσης ξέφυγε από τις τράπεζες και μεταλλάχθηκε σε ιό του δημοσίου χρέους. Εξ ου και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου με τίτλο: «Είναι η Ελλάδα το επόμενο Ντουμπάι;».
Η λύση σ’ αυτή τη μαντάρα των αγορών είναι μια καθολική αναδιάρθρωση του χρέους. Να φύγει ο αέρας από παντού. Αυτό όμως απαιτεί παγκόσμια πολιτική βούληση. Η αναδιάρθρωση του χρέους σε μία μόνο χώρα θα δημιουργούσε κραδασμούς και ίσως να επιτάχυνε τις εξελίξεις, αλλά για τις αγορές θα ήταν ασυγχώρητη. Η χώρα που θα το τολμούσε θα αποκλειόταν επί μακρόν από τα δανεικά. Και μια χώρα σαν την Ελλάδα χωρίς παραγωγική βάση χρειάζεται πολλά δανεικά για να πληρώσει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και τις πολλές συντάξεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...