M A N I E R
this site the web

Ξεκινά η μεγαλύτερη στον κόσμο έρευνα για τις μακρόχρονες επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία

Ίσως αυτή τη φορά οι επιστήμονες ξεκαθαρίσουν οριστικά αν υπάρχουν και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία, καθώς ξεκίνησε από σήμερα η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ διεθνώς σχετικά με το επίμαχο ζήτημα. Η μελέτη, με βρετανική πρωτοβουλία, θα καλύψει, σε εθελοντική βάση, τουλάχιστον 250.000 άτομα ηλικίας 18 – 69 ετών σε πέντε χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία) και θα διαρκέσει μέχρι 30 χρόνια.
Η μελέτη, με την ονομασία "Cosmos", διαφέρει από προηγούμενες έρευνες που έχουν μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και σε διάφορες παθήσεις (νευροεκφυλιστικές όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, καρκίνος κ.α.), επειδή αυτή τη φορά θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η συμπεριφορά των χρηστών.

Οι περισσότερες μέχρι τώρα μεγάλης κλίμακας μελέτες είχαν περιοριστεί να ρωτάνε ανθρώπους, που συνήθως ήδη υπέφεραν από καρκίνο ή άλλες ασθένειες, σχετικά με την χρήση του κινητού τους στο παρελθόν. Επίσης όλες οι έρευνες, εκ των πραγμάτων, ήσαν μικρότερης διάρκειας, αφού η χρήση κινητών ουσιαστικά έχει εξαπλωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ η νέα έρευνα θα έχει, για πρώτη φορά, χρονικό ορίζοντα 30ετίας.
Περίπου 5 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ....σήμερα στη Γη. Μέχρι στιγμής, διάφοροι φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου των ΗΠΑ, δεν έχουν βρει απτά στοιχεία ότι η χρήση των κινητών βλάπτει την υγεία. Όμως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της νέας έρευνας καθηγητή Πολ Έλιοτ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου, "η μέχρι στιγμής έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στην χρήση κινητών σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από δέκα χρόνια. Η νέα μελέτη Cosmos θα εστιάσει στην μακρόχρονη χρήση, επί δέκα, 20 ή 30 χρόνια και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει χρόνος για τις ασθένειες να εμφανιστούν".
Σύμφωνα με την συνυπεύθυνη για την έρευνα δρα Μιρέλα Τολεντάνο, επίσης του Imperial College London, η οποία ξεκαθάρισε ότι η έρευνα δεν θα αφορά μόνο τον καρκίνο του εγκεφάλου, αλλά επίσης συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η αϋπνία και η κατάθλιψη, "υπάρχουν ακόμα κενά στη γνώση μας, υπάρχουν αβεβαιότητες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ως κοινωνία, είναι να ξεκινήσουμε τώρα να μελετούμε την υγεία ενός μεγάλου αριθμού χρηστών επί μια μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε να έχουμε τελικά με αξιόπιστη εικόνα κατά πόσο υπάρχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα".
Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί σε διάφορες έρευνες σχετικές με τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία. Ο παγκόσμιος τζίρος για προϊόντα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά το 2009, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών iSuppli.
Πάντως, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν τη δυσπιστία τους κατά πόσον θα δεχτούν τόσα πολλά άτομα να συμμετέχουν εθελοντικά σε μια τέτοια έρευνα. Μια παρόμοια απόπειρα στη Γερμανία, το 2004, είχε αποτύχει λόγω ανησυχίας του κοινού ότι παραβιάζονταν προσωπικά δεδομένα. Η νέα έρευνα θα χρησιμοποιήσει στοιχεία από λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ιατρικά προσωπικά αρχεία και ερωτηματολόγια.
Πάντως οι ερευνητές θα παρακολουθούν την χρήση του κινητού σε πραγματικό χρόνο, αλλά όχι τους αριθμούς που καλούν οι εθελοντές. Οι επιστήμονες θα αναφέρουν τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματά τους σε πέντε χρόνια από σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...