M A N I E R
this site the web

Αφιέρωμα στον Κ.Γεωργάκη..

Ο Κώστας Γεωργάκης γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1948 στην Κέρκυρα . Στα γεγονότα του Απριλίου του 1967 ο Κώστας είναι 19 ετών και μέλος της ΕΔΗΝ , δηλαδή της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου.

Τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα τον βρίσκουν στη Γένοβα όπου σπουδάζει Γεωλογία στο ξακουστό πανεπιστήμιο της ιταλικής πόλης . Είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού που οργανώνονται και προσπαθούν να συντονίσουν την δράση τους απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κοινότητα Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι , μέλης της οποίας ήταν εκτός των άλλων ο Θεόδωρος Πάγκαλος αλλά και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Τον Ιούλιο του 1970 , ο Γεωργάκης θα αποκαλύψει
ανώνυμα ότι άνθρωποι της Χούντας έχουν εισχωρήσει στο φοιτητικό κίνημα της Ιταλίας και παρέχουν πληροφορίες στο καθεστώς . Τα βέλη του συγκεντρώνει κυρίως το ελληνικό προξενείο της Γένοβας . Το καθεστώς θορυβείται και γρήγορα η ταυτότητα του Γεωργάκη γίνεται γνωστή στους χουντικούς κύκλους.
Ο Γεωργάκης φοβάται για την ζωή του αλλά κυρίως για τη ζωή των μελών της οικογένειας του που διαμένουν στην Κέρκυρα , εκατοντάδες μίλια μακριά του . Ο φόβος αυτός τον οδήγησε στην επιλογή ενός εντυπωσιακού θανάτου . Ενός θανάτου που δεν θα μπορούσε να αποσιωπηθεί από το καθεστώς .
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970 αυτοπυρπολείται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Γένοβας.
ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...