M A N I E R
this site the web

Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης που μοιάζει με τους γνωστούς μας πλανήτες

Αστρονόμοι ανακάλυψαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Corot, έναν πλανήτη 1.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη, που είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με εκείνους του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Ο πλανήτης έχει το μέγεθος του Δία ονομάστηκε Corot-9b, και περιφέρεται γύρω από ένα μακρινό άστρο του Γαλαξία μας κάθε 95 μέρες.
Ο εξωπλανήτης Corot-9β εντοπίστηκε με την μέθοδο της διέλευσης. Ο πλανήτης θέλει οκτώ ώρες για να περάσει μπροστά από το άστρο, δίνοντας στους αστρονόμους πολλές πληροφορίες

Το μητρικό άστρο Corot-9 του νέου πλανήτη είναι σαν τον Ήλιο μας και βρίσκεται στον αστερισμό του Όφις.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί κάτι σαν τον «Λίθο Rosetta», βοηθώντας τους να κατανοήσουν άλλους «εξωπλανήτες» σε άλλα μέρη του Γαλαξία.
Ο πλανήτης θα μπορούσε να βρίσκεται σε θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές της Γης, ανάλογα με την ατμόσφαιρα που μπορεί να έχει.
Ο Hans Deeg, ένας από τους αστρονόμους που έκαναν την ανακάλυψη από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, αναφέρει: «Ο Corot-9β είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει με πλανήτες στο ηλιακό σύστημά μας. Έχει το μέγεθος του Δία και μια τροχιά παρόμοια με αυτή του Ερμή ».
Περισσότεροι από 400 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, αλλά οι περισσότεροι είναι σαν «καυτός Δίας» – γίγαντες αερίου που βρίσκονται κοντά στα μητρικά τους άστρα, ενώ έχουν επιφανειακές θερμοκρασίες 1.000 C ή και περισσότερο.
Ο κύριος τρόπος για να βρούμε εξωπλανήτες είναι να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο της μέτρησης της «ταλάντευσης» της τροχιάς του μητρικού τους άστρου, εξ αιτίας της βαρύτητας των πλανητών.
Όμως, περίπου, 70 εξωπλανήτες έχουν βρεθεί χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μέθοδο που στηρίζεται στην διέλευση του πλανήτη μπροστά από το μητρικό αστέρι του, Ο πλανήτης αποκαλύπτεται όταν μειώνεται έστω και ελάχιστα το φως του άστρου, μπροστά από το οποίο περνάει ο εξωπλανήτης.
Ο πλανήτης φαίνεται ότι είναι ασυνήθης, διότι δεν ήταν ένας «καυτός» Δία. Ανάλογα με την έκταση των ανακλαστικών νεφών στην ατμόσφαιρα του, μπορεί να έχει μια επιφανειακή θερμοκρασία μεταξύ –20 και 160 βαθμών Κελσίου.
Ο Didier Queloz, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συνεργάτης της έρευνας δήλωσε: «Η ανάλυση μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Corot-9β απ, ότι για άλλους εξωπλανήτες του ίδιου τύπου.
“Θα μας ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας για την κατανόηση της ατμόσφαιρας των πλανητών με μέτρια και χαμηλή θερμοκρασία, και ιδίως ένα εντελώς νέο παράθυρο για την κατανόηση της χημείας της χαμηλής θερμοκρασίας."
Η Claire Moutou, του Αστροφυσικού Εργαστηρίου της Μασσαλίας, μέλος της 60-μελούς ομάδα, είπε: «Πρόκειται να γίνει ο Λίθος Rosetta για την έρευνα των εξωπλανητών”.
Ο πλανήτης είχε εντοπιστεί από τον δορυφόρο Corot, το 2008. Αργότερα το τηλεσκόπια  των 3,6 μέτρων στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στην πόλη La Silla της Χιλής, εξέτασε διεξοδικά το σύστημα του άστρου,
Χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται HARP μέτρησε τα οπτικά μήκη κύματος και επιβεβαίωσαν ότι ο Corot-9β ήταν ένας εξωπλανήτης με περίπου το 80% της μάζας του Δία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...