M A N I E R
this site the web

Τα κοράκια διαμελίζουν την Συρία

Γιάννης Λαζάρου 
Δεν είναι παιχνίδια πολέμου, ούτε ασκήσεις ετοιμότητας. Είναι κανονικός πόλεμος που φέρνει στην επιφάνεια τις ορέξεις των διεθνών κορακιών. Η πολύπαθη Συρία βάλλεται από όλους την συγκεκριμένη στιγμή. Ο ISIS είναι εκεί και σφάζει από καιρό, η Ευρώπη με τον πολέμαρχο Ολάντ "βοηθάει" με αεροπορικές επιδρομές σε Συριακές πόλεις, το
ΝΑΤΟ ως φερετζές των ΗΠΑ, ¨οι "αντικαθεστωτικοί" με χρήματα των ¨δημοκρατών" Ευρωπαίων κλπ, οι Τούρκοι που καλούν τους μουσουλμάνους της πρώην ΕΣΣΔ για να τους στείλουν στην Συρία, και προσφάτως οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν.
Η είδηση όσο κι αν υποβαθμίστηκε από την διπλωματία είναι πολύ σοβαρή, διότι αφορά τις βλέψεις του Ισραήλ στην περιοχή αλλά και το παιχνίδι που κάνουν για τα πέραν του Ατλαντικού συμφέροντα.
Η ιστορία του πολέμου των 6 ημερών δεν τελείωσε το 1967 όταν το Ισραήλ κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των υψιπέδων του Γκολάν, που ανήκε εξ' ολοκλήρου στην Συρία. Κι αυτό διότι ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έκρυψε τις επιθυμίες του για να αποκτήσει ολόκληρη την συγκεκριμένη περιοχή. Ο πόλεμος εξιλέωσης των Σύριων το 1973 για την περιοχή και την ανάκτησή της απλά μεγάλωσε το μίσος μεταξύ των δυο πλευρών.
Δια της διπλωματικής οδού το Ισραήλ επεχείρησε πολλές φορές να πάρει όλη την ζωτικής σημασίας περιοχή, όμως η σθεναρή αντίσταση των Σύριων έβαζε τέρμα στις βλέψεις τους.

Η ώρα της μοιρασιάς
Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Συρία και τον Συριακό λαό να σφάζεται καθημερινά, έκριναν πως είναι η ώρα να αποκτήσουν αυτό που θέλουν οι Ισραηλινοί, υπολογίζοντας πως αν αλλάξει το Συριακό καθεστώς ίσως να προκύψουν νέες δυσκολίες. 
Η είδηση λοιπόν όπως παρουσιάστηκε είναι μάλλον η αρχή για την εμπλοκή του Ισραήλ στον διαμελισμό της Συρίας. Δεν ήταν απλά δυο κανονιές που έριξαν στο Συριακό Γκολάν διότι κάποιες ρουκέτες ξέφυγαν και έπεσαν στο Ισραηλινό έδαφος. Οι ρουκέτες δεν είναι ανεξέλεγκτα πυροτεχνήματα για να πέφτουν όπου θέλουν οι ίδιες.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες όταν οι Ισραηλινοί έδειξαν ανοιχτά το τι θέλουν. 
Πριν τρεις μήνες ο Νετανιάχου είχε παρουσιάσει στον Πρόεδρο Ομπάμα λεπτομερή χάρτη, όπου παρουσίαζε τις προχωρημένες (για πολλούς Ισραηλινούς) θέσεις του Ισραήλ, ώστε να δελεάσει τον Σύρο Πρόεδρο, για την επίλυση του θέματος και την υπογραφή ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών. Να υπενθυμίσουμε πως Συρία και Ισραήλ είναι σε εμπόλεμη κατάσταση από την εποχή εκείνη και ουδέποτε υπέγραψαν σύμφωνο ειρήνης. Οι Ισραηλινοί τον τελευταίο καιρό κόπτονται για την υπογραφή της ειρήνης. Έτσι στις 16-9-2015 ο διαπραγματευτής για την Μέση Ανατολή Τζόρτζ Μίτσελ πραγματοποίησε μια αιφνίδια επίσκεψη στην Δαμασκό για την επίτευξη μιας σημαντικής διπλωματικής επιτυχίας: Την έναρξη των Σύρο  – Ισραηλινών συνομιλιών ειρήνης. Ο Μίτσελ είχε μαζί του έναν λεπτομερή χάρτη με τις επίσημες Ισραηλινές προτάσεις απόσυρσης από τα υψώματα του Γκολάν, το οποίο απέστειλε στον Πρόεδρο Άσσαντ. 
Όπως ήταν φυσικό η Συρία που βρίσκεται σε πόλεμο με όλον τον πλανήτη ουσιαστικά, δεν θα καθόταν να συζητήσει τα θέλω των Ισραηλινών. Εντελώς τυχαία μετά από 15 ημέρες κάποιες ρουκέτες που ξέφυγαν έκαναν τους Ισραηλινούς να βομβαρδίσουν τα υψίπεδα.                                        στον Τοίχο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...