M A N I E R
this site the web

Σ. Θεοδωράκης: Λεωφορείο ο (εκλογικός) πόθος;

«Και μετά είναι οι ουρές στις στάσεις των λεωφορείων. Πρωί πρωί να βλέπεις 40-50 ανθρώπους να περιμένουν στα πεζοδρόμια. Το λεωφορείο να περνά και να παίρνει τους μισούς κι οι άλλοι μισοί να πρέπει να περιμένουν το επόμενο. Να αργούν στη δουλειά τους, στο πανεπιστήμιό τους, στον γιατρό τους. Και κανείς να μην έχει σκεφτεί ότι το πρωί πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία». (Η υπογράμμιση στο «κανείς» δική μας.)

Βρε, κανείς να μην το έχει σκεφτεί! Μόνο ο Σταύρος;

Το πιο πάνω απόσπασμα προέρχεται από την ομλία του Στ.

Θεοδωράκη που ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Ποτάμι». Η μέχρι τώρα δημοσιογραφική στάση του απέναντι στο πρόβλημα των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς δείχνει ότι όταν ο Σ. Θ. λέει «κανείς», μάλλον εννοεί τον εαυτό του. Και τούτο γιατί δε θυμόμαστε τους «Πρωταγωνιστές» ή την ιστοσελίδα protagon να έχουν ασχοληθεί με εκείνους που  ξεροσταλιάζουν είτε στις στάσεις είτε στις αποβάθρες του Προαστιακού μάταια περιμένοντας λεωφορείο ή τρένο. Κι επίσης δεν θυμόμαστε ο Σ. Θ. να έχει ασχοληθεί με τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, στο Μετρό, στον ΟΑΣΑ που εδώ και χρόνια ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ και ΜΙΛΟΥΝ και όχι μόνο για τα πρωινά λεωφορεία. Σκέφτονται και μιλούν, μόνο που ο Σταύρος δεν τους ακούει. (Όμως ακούει και παρακούει το Λιμενικό, όπως έδειξε η τελευταία εκπομπή του για το Φαρμακονήσι.)

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου; Λάθος. «Χώμα, ήλιος, θάλασσα». Αυτά τα τρία θα σώσουν την Ελλάδα, λέει ο ιδρυτής του Ποταμιού κι εξηγεί: «Χώμα – γεωργία, κτηνοτροφία. Ήλιος – ενέργεια αλλά και υγεία και ευτυχία. Θάλασσα – ψάρια και τουρισμός». Όμως το «χώμα» το ξεπουλά ο ΤΑΙΠΕΔ, τη γεωργία οι μεγάλες πολυεθνικές τύπου ΜΟΣΑΝΤΟ, ενώ όσον αφορά τη θάλασσα, ειδικά σήμερα η κυβέρνηση επιταχύνει το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά.

Χρόνια στο δημοσιογραφικό κουρμπέτι ο Στ. Θεοδωράκης,  αναγνωρίζει τα προβλήματα του τόπου, όπως τα αναγνωρίζει κάθε άνθρωπος που διαθέτει στοιχειώδη κοινή λογική. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν αρκούν οι όσες αρετές διαθέτει το Ποτάμι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της πηγής του, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι αρετές πιο πολύ θυμίζουν διαφήμιση ενός νέου προϊόντος παρά πολιτικό κόμμα.

Στην ομιλία του Σ. Θ. δεν υπάρχουν οι λέξεις «τρόικα», «μνημόνιο», «αγώνας» «αριστερά», «δεξιά». Ο εχθρός είναι τριπλός: οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές, οι ευρωσκεπτικιστές. Και για να τον αντιμετωπίσουμε, δε χρειαζόμαστε αγωνιστές, αλλά πρωταγωνιστές ή μάλλον έναν πρωταγωνιστή.

H εξαγγελία του Σ. Θ. θυμίζει τη φάρσα του Όρσον Γουέλς που το 1938, στη ραδιοφωνική εκπομπή του, είχε μιλήσει για την επίθεση που δέχεται η Γη από εξωγήινους. Ο πειρασμός να αντιμετωπίσουμε το Ποτάμι σαν φάρσα είναι ισχυρός, όταν όμως σκεφτόμαστε πόσοι άλλοι έχουν εξαργυρώσει την τηλεοπτική τους αναγνωρισιμότητα στο στίβο της πολιτικής, λέμε «γιατί όχι και ο Σταύρος;».

(Φωτογραφία:  «Ουρά στη στάση του λεωφορείου στο Εδιμβούργο» της Τζένιφερ Τόμσον)
                                          mao.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...