M A N I E R
this site the web

Ολοι μαζί θα πληρώσουμε τα χρέη της ελίτ

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι διαγράφονται τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 230 εκ ευρώ με κυβερνητική απόφαση. Το επιχείρημα που προβάλλεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το Δημόσιο ως εγγυητής των δανείων που έλαβε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών οφείλει να αναλάβει το κόστος της μη εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, λόγω οικονομικής αδυναμίας του δικαιούχου.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κύβος ερρίφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα,
του προέδρου του ΟΜΜΑ Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα.
Το φύλλο συκής για την κρατική στήριξη του Μεγάρου Μουσικής είναι ότι θα περάσει στο Δημόσιο παλαιό κτίριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτίριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το Δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα έχει την πλειοψηφία και θα καθορίζει τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής στο εξής, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής, έχει συνάψει μέχρι σήμερα 3 δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 245 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Τα δάνεια είχαν ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ότι αφορά την Εθνική το δάνειο ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ και την εξόφλησή του έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο ήταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 78.857.936 ευρώ το πρώτο και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης  ότι για το 2013, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι λεφτά υπάρχουν όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση. Και δένουν με άλλες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν ότι ένα σύστημα συμφερόντων, παρά την άγρια λιτότητα για τους πολλούς, εξακολουθεί να βρίσκει την άκρη του, σαν να μην υπάρχει ελληνική πτώχευση.
Διαρκεί ακόμη ο απόηχος της είδησης ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2013 να εξυπηρετούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που έχουν λάβει όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χουακίν Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Δράσης, ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη και της προέδρου της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Sharon Bowles.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δράσης, η επίσημη χρεοκοπία των δύο κομμάτων, η οποία αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό εδώ και έναν χρόνο, θα οδηγήσει σε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον φορολογούμενο πολίτη, μια που κατά κύριο λόγο αφορά κρατικές τράπεζες (η πλειοψηφία των σχετικών δανείων είχε ληφθεί από την Αγροτική). Τα συνολικά δάνεια των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν τα κομματικά δάνεια απαλάσσονται από ποινικές ευθύνες, ενώ όπως είναι γνωστό οι τράπεζες έγιναν τα δάνεια με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα βάση του εκλογικού τους ποσοστού.
Στο μεταξύ, ανυποχώρηση είναι η κυβέρνηση στην αύξηση των τιμών των διοδίων με το επιχείρημα ότι προβλέπεται από τις συμβάσεις του 2007. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι αυτό είναι το μόνο που εξακολουθεί να ισχύει από τις συμβάσεις του 2007. Γιατί κατά τα άλλα, οι εργασίες κατασκευής των εθνικών οδών εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και με ευθύνη των εργολάβων, ενώ όσοι χρησιμοποιούν τις εθνικές οδούς για τις μετακινήσεις τους και τη μεταφορά εμπορευμάτων πληρώνουν διόδια ακόμη και για ανύπαρκτα έργα, όπως το τμήμα της εθνικής οδού μεταξύ Πάτρας και Κορίνθου και στην περιοχή των Τεμπών.
Οι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδών θα επιδοτηθούν με δωρεάν δημόσιο χρήμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ., ενώ θα ευνοηθούν ιδιαίτερα από τον μηδενισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα από τα διόδια για τις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να καταλήγουν αυτά στα ταμεία των εργολάβων.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική χρεοκοπία ισχύει για τους κάτω και δεν ισχύει για τους πάνω, που συνεννοούνται απρόσκοπτα με την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια παράξενη σιωπή, με υποτονικές αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με την αδιάφορη στάση της πλειοψηφίας των βουλευτών. TVXS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...