M A N I E R
this site the web

Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;


Όταν είσαι γέρος σκέφτεσαι τη ζωή. Όταν είσαι νέος, τη ζεις.
Αυτό είναι ένα δικό μου ρητό, το οποίο χρησιμοποιώ συχνά και με πολλές παραλλαγές.
Ισχύει στις μέρες μας, όμως;

Έχω μια παρέα 30άρηδων και μια παρέα 40άρηδων.

Όταν καθόμαστε να πιούμε ένα καφέ με τους 30άρηδες, ξεκινάμε μιλώντας για γκόμενες, αλλά τελικά -πώς το πάμε, πώς το φέρνουμε- το θέμα γυρίζει στην κρίση και στα προβλήματα.
Οι περισσότεροι είναι άνεργοι, καθημερινά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τους κόβουν τα τηλέφωνα κάθε τρεις και λίγο γιατί δεν τα πληρώνουν, παρατάνε τα σπίτια που νοίκιαζαν και γυρνούν άρον-άρον στο σπίτι των γονιών τους

γιατί δεν τη βγάζουν, ενώ όσοι έχουν ακόμη δουλειά φοβούνται πως από μέρα σε μέρα θα τη χάσουν και τελικά όλοι συζητούν καθημερινά για τα προβλήματα της κρίσης και της φτώχειας.
Κάθονται λοιπόν να πιουν έναν καφέ και αναπόφευκτα καταλήγουν να μιλούν για πολιτική, για οικονομικά θέματα και εν γένει για την επικαιρότητα.
Η διασκέδαση, οι διακοπές, οι έρωτες έχουν περάσει αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα.

Όταν καθόμαστε να πιούμε καφέ με τους 40άρηδες, τότε αισθάνομαι πως η κρίση δεν υπάρχει ή ότι υπάρχει σε κάποιο διπλανό σύμπαν.
Ασχολούμαστε με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές κάθε αιδοίου της παρέας και τα κατορθώματα κάθε πέους της παρέας.
Και δώστου πειράγματα και δώστου χουφτώματα και δώστου ανεμελιά και δεύτερη εφηβεία.
Τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την παρέα έχουν ανώτατο όριο το αν τελικά η Χ που χώρισε τον Ψ, τελικά είχε γκόμενο τον Ζ ή αν απλά ο Ψ ήταν μικροτσούτσουνος και γι' αυτό τον βαρέθηκε η Χ.
Μια φορά στο τόσο που θα εισχωρήσει στην παρέα κάποιος ενοχλητικός και θα αναφερθεί σε κάποιο πολιτικό θέμα, θα ακούσει το γνωστό "βρε δε πα' να γαμηθούνε όλοι, λέω 'γω;" και το θέμα θα τελειώσει εκεί και ο ενοχλητικός θα σκύψει το κεφάλι του από ντροπή που επιχείρησε νευφορίας στην παρέα.   
                                                                                                                         Ο κόσμος αντιστράφηκε, φίλοι μου.
Οι 30άρηδες, με την ορμή της ηλικίας τους να συγκρατείται με το ζόρι από τα σφιχτά φερμουάρ των τζιν, τελικά κάθονται σαν συνταξιούχοι και μετρούν τα ευρουλάκια τους για να δουν αν βγαίνει ο μήνας.
Και τσακώνονται για τα πολιτικά και για τα τοιαύτα, φτάνοντας καμιά φορά σαν παππούδες να τσακώνονται ακόμη και για τον εμφύλιο.
Οι 40άρηδες απ' την άλλη, στη φάση της ωριμότητάς τους όπου η νεότητα ισοφαρίζεται πια από την πείρα, παρά τα προβλήματά τους, ζουν ανέμελα, σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Και συνεχίζουν ακάθεκτοι να ζουν τη δεύτερή τους εφηβεία, αδιαφορώντας για όσα μπορούν να τους ρυτιδιάσουν την ψυχολογία.

Με λίγα λόγια, όταν θέλω να γκομενίσω και να χασκογελάσω, προτιμώ την παρέα των 40άρηδων, ενώ όταν θέλω να κλάψω τη μοίρα μου, επιλέγω την παρέα των 30άρηδων.

"Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;"
(Μανόλης Αναγνωστάκης, "Νέοι της Σιδώνος, 1970")         
τοίχο-τοίχο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...