M A N I E R
this site the web

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ «ΔΡΟΜΟ» ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ!
Αλήθεια τι περιμένουμε;
Οι γείτονές μας Βούλγαροι ξεσηκώθηκαν και με παρατεταμένες, ενωτικές, ιδιαίτερα εντυπωσιακές και επίμονες εργατικές λαϊκές διαδηλώσεις, απ’ άκρου εις άκρον της Βουλγαρίας, ανέτρεψαν την αμερικανόδουλη, ακραία νεοφιλελεύθερη και τυφλά «μεταρρυθμιστική» και προσηλωμένη στην ΕΕ κάστα του Μπόικο Μπορίσοφ.
Αφορμή και μόνο για τις γιγάντιες διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, οι οποίες συνεχίζονται κάθε Κυριακή, υπήρξε η
αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις στην γείτονα και ειδικότερα η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επέφερε νέες ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!
Από την άλλη μεριά, οι εκλογές στη διπλανή Ιταλία προκάλεσαν έναν πολιτικό σεισμό, που μετέτρεψε σε θρύψαλα τον παλαιό, ακραιφνώς φιλο-ΕΕ και δραματικά νεοφιλελεύθερο και αντεργατικό, ιταλικό δικομματισμό.
Ο Ιταλικός λαός στην πλειοψηφία του καταδίκασε με τον
τρόπο του τη λιτότητα, το ευρώ, τη Γερμανική ΕΕ, τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις επιλογές «διαρθρωτικής ορθοδοξίας» των αγορών και έναν άθλιο «ευρωπαϊσμό» που υποβαθμίζει και πετάει στο περιθώριο ακόμα και έθνη-κράτη όπως αυτό της Ιταλίας, τα οποία ισοπεδώνει ο Γερμανικός «νομισματικός» οδοστρωτήρας!
Αυτή η «ανταρσία» του Ιταλικού λαού μέσα από τις κάλπες εκφράστηκε με έναν ιδιόμορφο και ρευστό τρόπο από το κίνημα των 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αλλά περιέργως και μέσα από την ψήφο στο Μπερλουσκόνι, που επιχείρησε, με τις πολιτικές του μεταμορφώσεις, να εκφράσει μαζί με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία πλήττονται από τη Γερμανική «φυλακή» της ευρωζώνης και πηγαίες λαϊκές διαθέσεις.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να πούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Βουλγαρία και την Ιταλία μετά τις αλλαγές. Το βέβαιον είναι ότι ανοίγονται καινούριες σελίδες.
Η πρόκληση για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό από τις ιταλικές και τις βουλγαρικές εξελίξεις είναι πελώρια και ιστορική!
Ο Ελληνικός λαός μπορεί να ανατρέψει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό μέχρι και την ανατροπή του άθλιου τρικομματικού κυβερνητικού συνεταιρισμού που συντρίβει τη χώρα.
Ο Ελληνικός λαός, με το δικό πολύ πιο αυθεντικό, πιο συνεκτικό και πολύ πιο ριζοσπαστικό τρόπο, μπορεί να ακολουθήσει προς τα αριστερά το δρόμο του Βουλγάρικου και Ιταλικού λαού.
Ο Ελληνικός λαός στο πλαίσιο μιας ενωτικής ριζοσπαστικής προσπάθειας καλείται, όπως οι γείτονές μας Βούλγαροι, να εναντιωθεί άμεσα στο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων και τις ανατιμήσεις που προκαλούν. Να κλιμακώσει την αγωνιστική αντίθεσή του, όπως στην Ιταλία και τη Βουλγαρία, στη λιτότητα, η οποία στα ελληνικά δεδομένα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Να αναδείξει την αμφισβήτηση και εναντίωσή του στη Γερμανική ΕΕ, στην «ευρωζωνική φυλακή», στη νεοφιλελεύθερη «ευρωπαϊκή» ορθοδοξία, στην επέλαση των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, στην περιθωριοποίηση της χώρας και των εργαζομένων.
Θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, Βουλγαρία από άποψη μισθών. Να κάνουμε την Ελλάδα, Βουλγαρία από άποψη κινητοποιήσεων και ανατροπής της κυβέρνησης.
Θέλουν, από την άλλη, να μας υποβάλλουν ως πρότυπο τον ευρωπαϊκό δρόμο της ευρωζωνικής ορθοδοξίας. Ας αντιπαραθέσουμε το δρόμο του Ιταλικού λαού, ο οποίος από την παραδοσιακή προσκόλληση στον «ευρωπαϊσμό», μετατοπίσθηκε στην αυθάδεια απέναντι στη Γερμανική ηγεμονία και το νομισματικό της έκτρωμα!
Η Ελλάδα έχει άλλο δρόμο!
Από πειραματόζωο κατεδάφισης της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, να γίνει πείραμα ελπίδας για το λαό της και «επανάστασης» στην περιοχή μας, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη!
Κώστας Θεσσαλός
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013
Διαβάστε παρακάτω  προηγούμενο ρεπορτάζ  της Iskra  για τις εξελίξεις στην Ιταλία καθώς και το άρθρο του Ανδρέα Φωτεινού υπό τον τίτλο "Η Ιταλία εκπλήσσει και αμφισβητεί το ευρώ":

H "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
Δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ιταλία. Πολύ περισσότερο από την Αθήνα.
Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία και ποιά.
Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι η ψήφος του Ιταλικού λαού έχει ταρακουνήσει για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά της λιτότητας, της ευρωζώνης και της Γερμανικής ΕΕ.
Αυτή η πολιτική διάσταση της ψήφου του Ιταλικού λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί , χωρίς συνέπειες. Η Ιταλία, κατά παράδοση ακραιφνής φιλο-ΕΕ χώρα, μπορεί να αναδειχθεί στο μεγάλο "άτακτο" της ευρωζώνης και της ΕΕ!
Αν ο Μπερλουσκόνι και κυρίως ο Γκρίλο γυρίσουν την πλάτη στη βούληση των Ιταλών, πολύ γρήγορα θα βρεθούν στο κενό και θα σαρωθούν.
Ο ιταλικός λαός έκανε τη δική του "στροφή" και το ποτάμι δύσκολα θα γυρίσει πίσω.
Η Ιταλική κομμουνιστική και ριζοσπαστική Αριστερά, αν θέλει να βγει από το περιθώριο και να διαδραματίσει το δικό της αναντικατάστατο ρόλο, ήρθε η ώρα να αφυπνισθεί , να εγκαταλείψει τα κεντροαριστερά σενάρια, τους συμβιβασμούς, τη γονυκλισία στο ευρώ και την ΕΕ και να αναδείξει ένα νέο ριζοσπαστικό ταξικό , εργατικό και λαϊκό πρόσωπο.
Οι Ιταλικές εκλογές στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και στην ελληνική Αριστερά.
Για την Αριστερά στην Ελλάδα η συνεργασία και η ριζοσπαστικοποίηση και όχι η περιχαράκωση και αναδίπλωση , είναι μονόδρομος για να διαφύγει από την άμυνα και να περάσει στη δική της "δεύτερη" αντεπίθεση με κοινωνικούς και κινηματικούς όρους, τη μόνη που θα τη καταστήσει ικανή να σπάσει το κέλυφος και να πάρει ισχυρό κεφάλι και προβάδισμα έναντι του κυβερνητικού τρικομματικού συνεταιριστικού τέρατος!
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΤΑΛΙΑ «ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ» ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ!
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ!
Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!
Αυτό που συνέβη στις Ιταλικές εκλογές θα εθεωρείτο πριν από λίγα χρόνια, ίσως και πριν από λίγους μήνες, αδιανόητο.
Η πλειοψηφία, μάλλον, των Ιταλών πολιτών, που πήγαν στις κάλπες, αμφισβήτησε με εκείνη ή την άλλη μορφή και ένταση, το ευρώ αλλά και την Γερμανική ΕΕ!
Αυτό καταδεικνύει η άνοδος του Μπερλουσκόνι στις Ιταλικές εκλογές και ιδιαίτερα η εκπληκτική εκτόξευση των ποσοστών του Μπέπε Γκρίλο.
Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζοντας σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα και μεγάλων τμημάτων του Ιταλικού επιχειρηματικού κατεστημένου, όσο και κυρίως ο Μπέπε Γκρίλο, εκφράζοντας περισσότερο λαϊκές τάξεις, έθεσαν, λίγο πολύ, σε αμφισβήτηση της προοπτική της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπό ερώτημα τις Γερμανικές επιλογές στην ΕΕ.
Αντίθετα, τα ακραιφνή φιλο-ευρώ και φιλο-ΕΕ κόμματα του σκληρού νεοφιλελεύθερου «μεταρρυθμιστικού» τόξου, όπως η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι και το κεντρώο μόρφωμα του Μόντι, είδαν τα ποσοστά τους να υστερούν σε σχέση με τις προβλέψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να βυθίζονται!
Από την άλλη η Κομμουνιστική επανίδρυση, παρά τη συμμαχία της με το γνωστό Ντι Πιέτρο και ίσως και εξαιτίας της, είδε τα ποσοστά της στο ναδίρ και να μένει εκτός Βουλής.
Η Ιταλική Ριζοσπαστική Αριστερά πλήρωσε τους απαράδεκτους συμβιβασμούς της, τις υποχωρήσεις, τους τακτικισμούς της και τελικά την υποταγή της στο ευρώ και την ΕΕ!!!
Αυτή την ώρα τα Ιταλικά εκλογικά αποτελέσματα, με το δικό τους τρόπο, διαμορφώνουν ρευστές και περίεργες ισορροπίες στην Ιταλία και ταράζουν τις κυρίαρχες καταστάσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ είναι ακόμα απρόβλεπτη η έκταση των επιπτώσεών τους στις ευρωπαικές εξελίξεις.
Αυτή η ρευστότητα και αβεβαιότητα, την οποία ο ευρωπαικός τύπος καταγράφει ως ενδεχόμενη Ιταλική ακυβερνησία, σπέρνει τον πανικό στην Κομισιόν και στις αγορές, με τις τελευταίες να κατρακυλούν, πιέζοντας για ανακοπή νέων πολιτικών εκπλήξεων!
Το μήνυμα των Ιταλικών εκλογών οφείλει να το ακούσει η ελληνική Αριστερά και να ριζοσπαστικοποιήσει συνολικότερα τη στάση της, ειδικότερα απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ, όπως οφείλει να το συλλάβει και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ενίσχυση της ανάγκης αλλά και της δυνατότητας για προοδευτική ανατροπή και μια νέα προοδευτική πορεία!
Μετά τη Βουλγαρία και η Ιταλία, με το δικό της ιδιόμορφο τρόπο, μας δείχνει τον δρόμο!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...