M A N I E R
this site the web

Ανταρσία στη σκιά του θανάτου στις φυλακές Ναυπλίου

Ο θάνατος ενός Παλαιστίνιου κρατουμένου ήταν το γεγονός που άναψε το φιτίλι στις φυλακές Ναυπλίου. Συνειδητοποιώντας ότι ο καθένας τους μπορεί να είναι ο επόμενος που θα πεθάνει σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας, όπου άνθρωποι κοιμούνται στα πατώματα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι στοιχειώδης, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν. Την επόμενη ημέρα, στις φυλακές
μετέβησαν εισαγγελείς για να διακριβώσουν τα αίτια της εξέγερσης. «Αντί να ψάχνουν το πώς πέθανε ο άνθρωπος, ψάχνουν να βρουν πώς έγινε η εξέγερση», τονίζει στο tvxs.gr το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Πάνος Λάμπρου. Της Ιουλίας Κιλέρη                                                                                                                                                                                   Ο 26χρονος Παλαιστίνιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ναυπλίου το πρωί της Δευτέρας και απεβίωσε ενώ υποβαλλόταν σε ιατρικές εξετάσεις. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Πληροφορίες κάνουν λόγο
για ανακοπή καρδιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωτοβουλίας, ο 26χρονος ζητούσε τρεις μέρες πριν να πάει στο νοσοκομείο. Η διεύθυνση, από την πλευρά της, το διαψεύδει, κάνοντας λόγο για ένα τυχαίο περιστατικό ενός ανθρώπου που αντιμετώπιζε πρόβλημα και απεβίωσε.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου, οι κρατούμενοι των φυλακών εξεγέρθηκαν, έβαλαν φωτιά σε στρώματα στα κελιά τους και δύο πτέρυγες των φυλακών κάηκαν. Δυνάμεις των ΜΑΤ κατέφτασαν στην περιοχή και λίγες ώρες αργότερα οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους.

«Οι φυλακές Ναυπλίου θεωρούνται από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας. Ακόμη και η διοίκηση των φυλακών έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι, ο υπερπληθυσμός είναι το κάτι άλλο. Κόσμος κοιμάται στο πάτωμα, ακόμη και στις τουαλέτες. Άρα με το με το παραμικρό θα μπορούσε να γίνει το ο,τιδήποτε. Αρκούσε μια αφορμή, ένα φιτίλι για να ξεσηκώσει τον κόσμο», εξηγεί στο tvxs.gr ο κ. Λάμπρου.

Κρίση και φυλακές

«Η κρίση έχει χτυπήσει πρώτα απ’ όλα τη φυλακή», υπογραμμίζει ο κ. Λάμπρου, κάνοντας λόγο για πλήρη διάλυση στα προγράμματα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο φαγητό, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μεγεθύνονται, να έχουμε περιστατικά θανάτων που δεν δικαιολογούνται. «Δεν είναι δηλαδή ένας υπέργηρος που πεθαίνει φυσιολογικά. Στη φυλακή βρίσκονται κυρίως νέοι και οι θάνατοι είναι πολλοί. Δεν δικαιολογούνται αναλογικά, δηλαδή σε σχέση με το γενικό πληθυσμό», σημειώνει.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της Υγείας, κάνει λόγο για μια τρομακτική κατάσταση. Όπως επισημαίνει, «από παλιά λέγαμε ότι πρέπει να τελειώνει αυτό το καλαμπούρι, το μοναδικό κομμάτι του πληθυσμού της ελληνικής κοινωνίας, όσον αφορά την Υγεία, να μην ανήκει στο υπουργείο Υγείας, αλλά στο Δικαιοσύνης. Αυτό είναι κόλαφος. Ακόμη και το νοσοκομείο των φυλακών δεν εντάσσεται στο ΕΣΥ. Είναι πρωτάκουστο...».

Η εξέγερση δεν πρέπει να εκπλήσσει

Για τον κ. Λάμπρου, όταν κάποιος βλέπει κάποιον να πεθαίνει και νιώθει ότι θα έρθει και η σειρά του, η εξέγερση είναι εύκολο να γίνει. «Ο κρατούμενος δεν έχει πολλά μέσα να αντιδράσει. Δεν είναι όπως ένας πολίτης που θα βγει στο δρόμο να διαδηλώσει και να εκφράσει την αντίθεσή του. Στις φυλακές τα πράγματα είναι μετρημένα: ή θα προχωρήσει σε εξέγερση ή  - όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα – σε απεργία πείνας. Ο θάνατος ενός ανθρώπου πυροδοτεί, ο κόσμος σοκάρεται».

«Μέσα στη φυλακή είσαι εξαρτώμενος. Πρέπει να σου φέρουν το γιατρό. Το υπουργείο και οι διοικήσεις των φυλακών θα απαντήσουμε «μα έχουμε γιατρό». Έχουν όμως ένα γιατρό που εμφανίζεται κάποια στιγμή στη φυλακή. Δεν είναι εκεί. Και όταν έχεις να κάνεις με έναν αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας, διότι είναι υποβαθμισμένη και η ποιότητα ζωής τους ακόμη και πριν μπουν στη φυλακή – γιατί μιλάμε για τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα. Πάνω από το 90% των κρατούμενων σε όλη την Ελλάδα είναι εντελώς άποροι, εξαρτώνται από το φαγητό της φυλακής 100%, από το αν θα τους δώσουν φάρμακα 100%».

Σήμερα στο Ναύπλιο μετέβησαν εισαγγελείς, και όπως επισημαίνει ο κ. Λάμπρου, οι κρατούμενοι θα περάσουν μια δεύτερη δοκιμασία, καθώς θα γίνουν ανακρίσεις για το πώς έγινε η εξέγερση, ποιος πρωτοστάτησε... «Δηλαδή αντί να ψάχνουν το πώς πέθανε ο άνθρωπος, ψάχνουν να βρουν πώς έγινε η εξέγερση».

Δεν πάνε στο νοσοκομείο για μη χάσουν το κρεβάτι τους...

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές, είναι το γεγονός ότι πολλές φορές και οι ίδιοι οι κρατούμενοι δεν ζητούν να πάνε στο νοσοκομείο, καθώς φοβούνται ότι αν γίνει η μεταγωγή όταν θα επιστρέψουν θα έχουν χάσει το κρεβάτι τους. Όπως εξηγεί ο κ. Λάμπρου, «όταν είναι επτά άνθρωποι και τα κρεβάτια είναι τέσσερα, οι τρεις κοιμούνται στο πάτωμα. Με το που φεύγει κάποιος για άδεια ή για να πάει στο γιατρό, όταν επιστρέψει θα έχει χάσει το κρεβάτι του. Γι’ αυτό πολλές φορές οι ίδιοι οι κρατούμενοι δεν δέχονται να φύγουν για να μην χάσουν αυτό το στοιχείο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητά τους».

Αλλά και τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία δύσκολα δέχονται τους κρατούμενους για πάνω από μερικές ώρες, σημειώνει το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. «Σε κάποιο βαθμό μπορώ να καταλάβω τη στάση των δημόσιων νοσοκομείων, διότι τους πηγαίνουν με χειροπέδες και δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα για έναν επιστήμονα να υποδέχεται και να νοσηλεύει έναν άνθρωπο με χειροπέδες. Και αυτό που συνήθως γίνεται είναι να τους διώχνουν πολύ γρήγορα για να μην τον βλέπουν και οι άλλοι ασθενείς, οι επισκέπτες...». Μάλιστα, επισημαίνει ότι έχει καταγραφεί περιστατικό να χειρουργηθεί κάποιος και στη συνέχεια, ενώ ήταν ακόμη ναρκωμένος, να μεταφερθεί στο δωμάτιο με τις χειροπέδες.      
                              
tvxs.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...