M A N I E R
this site the web

«Ποιος είπε το ΟΧΙ;»: Ν. Ιωνία Πέμπτη 25/10

Το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης  και το σύγχρονο πρόσωπο του φασισμού

Τη δεκαετία 1930-1940 μαύρα σύννεφα είχαν καλύψει την Ευρώπη. Στην Ιταλία επικρατεί η φασιστική δικτατορία του Μουσολίνι , στη Γερμανία της κρίσης ο αγκυλωτός σταυρός παίρνει την εξουσία. Στην Ελλάδα επιβάλλεται η δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά. Τα κόμματα τίθενται εκτός νόμου, επιβάλλεται αυστηρή λογοκρισία,  η αστυνομία και οι υπηρεσίες της ασφαλείας οργανώνονται κατά τα φασιστικά πρότυπα.
Ο γερμανικός καπιταλισμός μαζί με τους συμμάχους του ξεκινάει ανελέητο πόλεμο στους λαούς της Ευρώπης και το 1940 έρχεται και η σειρά της Ελλάδας. Απέναντι στην κατοχή της χώρας και στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού απελευθερωτής υπήρξε το ΕΑΜ με τον ΕΛΑΣ. Ο αγώνας του ΕΑΜ δεν είχε μόνο ένα γενικό εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα αλλά και ένα βαθύτατα ταξικό περιεχόμενο.

Η οικονομική κρίση της εποχής εκείνης, καθώς και η ραγδαία ανάπτυξη των εργατικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε το κεφάλαιο να επιβάλει φασιστικά καθεστώτα. Σήμερα, οι φασίστες ξαναβρίσκουν απήχηση. Πουλάνε τζάμπα όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό και τον στρέφουν ενάντια σε κάθε αδύναμο.

H 28η του Οκτώβρη είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό, αλλά και μέρα ντροπής για τους προδότες του. Κι όμως αυτοί γιορτάζουνε το «Αλβανικό Έπος». Και πάλι χωρίς το λαό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους, το αίμα και τη δράση τους.

Ο λαός, που είπε το «ΟΧΙ» πρώτα στο αλβανικό μέτωπο με τους Ιταλούς, στη συνέχεια με τους Γερμανούς και μετά στην κατοχή με την αντίσταση των ΕΑΜ,ΕΛΑΣ,ΕΠΟΝ, θα το ξαναπεί απέναντι στους ξένους δυνάστες ,την ΕΕ και το ευρώ, αλλά και τους ντόπιους δυνάστες ,το ελληνικό κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΔΗΜΑΡ/Χρυσή Αυγή.

Σας καλούμε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, στις 19:00

στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας, Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (κοντά σε ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας)Ομιλητές:  Τασούλα Βερβενιώτη (ιστορικός)
                     Αλέξανδρος Κατσιγιάννης (εκπαιδευτικός)                                                                
ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...