M A N I E R
this site the web

BBC: «Σβήνει» η ολυμπιακή κληρονομιά της Αθήνας

«Ακόμα και αργά το απόγευμα η ζέστη είναι αφόρητη. Οι αθλητές βάζουν τα δυνατά τους αλλά είναι δύσκολο να σταθείς όρθιος, πόσο μάλλον να τρέχεις μετ' εμποδίων. Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα για να φτιαχτεί ο κλιματισμός μέσα στο κυρίως μέρος των εγκαταστάσεων του στίβου στην Αθήνα. Λογικό είναι οι αθλητές  να ζεσταίνονται και να υποφέρουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό διάλυση, το τσιμέντο είναι φθαρμένο και τα εξαρτήματα έχουν πια σκουριάσει. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση μέσα σε περίοδο μόνο 8 ετών».ο BBC αναζητά στην πόλη της Αθήνας την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, λίγα μόλις χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2012, αλλά δεν το εντοπίζει. «Το ελληνικό κληροδότημα σβήνει» σημειώνει στον τίτλο που δίνει στο άρθρο του ο Mark Lowen.
 

«Σήμερα, η χώρα πνίγεται στην χειρότερη οικονομική κρίση

που βλέπει η σύγχρονη ιστορία της, και ο αθλητισμός έχει πληγωθεί αναπόφευκτα». Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το BBC κατά την περιήγηση του στην άλλοτε...κραταιά  και απαστράπτουσα «Ολυμπιακή» Αθήνα.


Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστεί ο κλιματισμός στο κλειστό γυμναστήριο. Οπότε οι Έλληνες σταρ των Ολυμπιακών Αγώνων υποφέρουν. Τα στρώματα έχουν παραδώσει το πνεύμα τους και ο εξοπλισμός παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας του χρόνου. Όλες οι εγκαταστάσεις καταρρέουν και όλα αυτά σε διάστημα οκτώ ετών»
αναφέρει σχετικά ο συντάκτης του άρθρου.


Η Βάσω Μιλλούση, μια από τις γνωστότερες Ευρωπαίες γυμνάστριες, εξηγεί: «δεν έχουμε χρήματα για επιδέσμους, γιατρούς ή φυσιοθεραπευτές. Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες προπόνησης μας και δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να προετοιμαστούμε στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία προσπαθεί για το καλύτερο, όμως όλα είναι τόσο δύσκολα».

«Οι εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται μετά το τέλος των Ολυμπιακών το 2004 έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Είναι φανερό» επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC και σημειώνει ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

«Οι ελπίδες για την μεταπώληση των εγκαταστάσεων ή της ενοικίασης αυτών είναι κάτι το οποίο χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως κανείς δεν διατίθεται να αγοράσει ή να τις νοικιάσει καθιστώντας έτσι σαφές το λανθασμένο μοντέλο που ακολούθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς. Σημαντικό παράδειγμα είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί μετά τους αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες να επενδύσουν στην τεράστια αυτή περιοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.


Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με αναλυτές το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανήλθε στα 10 δις ευρώ. Κόστος που δεν μπορούσε να αντέξει η Ελληνική κοινωνία.

Η Αθήνα έχει γεμίσει πλέον από κτίρια-φαντάσματα, όπως οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ωστόσο δεν έγιναν μόνο κακές επιλογές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρο Καπράλο.

«Ναι, έγιναν λάθη και σπαταλήσαμε πολλά χρήματα, ωστόσο η Αθήνα έγινε μια μοντέρνα πόλη. Μετά τους Αγώνες είχαμε καινούργιο αεροδρόμιο, καινούργιους δρόμους και καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες. Το να κατηγορούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι εύκολο, ωστόσο πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τις κυβερνήσεις που αύξησαν το δημόσιο χρέος όλα αυτά τα χρόνια»
σημειώνει.

Ο κ.Καπράλος εξηγεί πως αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο (σ.σ. στο 1997 όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση) και πάλι θα διεκδικούσαμε τη διοργάνωση, γιατί «οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κάτι θετικό για την Ελλάδα».

Η πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Ηρώ-Στέλλα Λαδάκη διαφωνεί με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, λέγοντας «δεν γνωρίζω αν είχαμε την οικονομική σταθερότητα για να φιλοξενήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως δεν έπρεπε να τους είχαμε φιλοξενήσει καθόλου». 
Οι Έλληνες αθλητές ελπίζουν για μεγάλα πράγματα στο Λονδίνο - παρά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους. Αυτή είναι εξάλλου η χώρα όπου γεννήθηκαν οι αρχαίοι και σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αλλά η ύφεση δεν αφήνει περιθώρια και η Ελλάδα έχει μείνει να αναρωτιέται πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει αυτή η πτώση, καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.  TVXS 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...