M A N I E R
this site the web

«Καμπανάκι» για την ελευθερία του ίντερνετ από τον συνιδρυτή της Google

Για σύγχρονη απειλή κατά της διαφάνειας και της καθολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, των αρχών δηλαδή πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η διάδοση και η εξέλιξή του, κάνει λόγω ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Google, Σέργκεϊ Μπριν.     πως υποστηρίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Guardian, η απειλή για την ελευθερία στον κυβερνοχώρο συνίσταται στην ολοένα αυξανόμενη τάση των κυβερνήσεων να προσπαθούν να ελέγξουν την επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και στις προσπάθειες της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας να περιορίσουν την πειρατεία και να επιβάλλουν την χρήση όλο και πιο περιορισμένου λογισμικού, όπως για παράδειγμα η Apple και το Facebook.
O 38χρονος Σέργκεϊ, ο οποίος θεωρείται η κινητήρια δύναμη
πίσω από την αποχώρηση της Google από την Κίνα το 2010 λόγω της ανησυχίας για λογοκρισία και επιθέσεις στο κυβερνοχώρο, ανέφερε πως πριν από μία πενταετία δεν πίστευε πως στην Κίνα ή σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να περιοριστεί η ελευθερία στο διαδίκτυο. Σήμερα δηλώνει απλά πως έκανε λάθος.

Όπως είπε, ενώ ήταν περισσότερο ανήσυχος για τις προσπάθειες χωρών όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να λογοκρίνουν και να περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου, αντιλήφθηκε πως εξίσου επικίνδυνες μπορούν να είναι οι πρακτικές εταιρειών όπως η Apple και το Facebook οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους πλατφόρμες περιήγησης και ελέγχουν την πρόσβαση των χρηστών τους.
Επιπλέον επέκρινε το Facebook για το γεγονός ότι δυσκολεύει τους χρήστες του να συνδεθούν με τα δεδομένα τους σε άλλες υπηρεσίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Facebook ‘’έριχνε’’ τις επαφές του Gmail για πολλά χρόνια».
Παραδείγματα προσπαθειών για τον έλεγχο του διαδικτύου μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε, από το Χόλιγουντ και τις εκστρατείες κατά των πειρατικών ιστοσελίδων, μέχρι τη Ρωσία στην οποία γίνονται συγκροτημένες ενέργειες χαλιναγώγησης της λεγόμενης μπλογκόσφαιρας και το Ιράν που αναμένεται από αυτό το καλοκαίρι να εισάγει τη λειτουργία ενός «εθνικού ίντερνετ».
Φυσικά, από το «παιχνίδι» της λογοκρισίας, δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κίνα, στην οποία εντείνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση του διαδικτύου και το γεγονός ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει αρκετές κυβερνο-επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και επιχειρησιακών στόχων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Αϊ Γουίγουϊ, οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει το διαδίκτυο είναι τελικώς καταδικασμένες σε αποτυχία.
Συγκριμένα αναφέρει: «Σε μακροπρόθεσμη βάση, πρέπει να καταλάβουν ότι εν είναι δυνατόν να ελέγξουν το διαδίκτυο εκτός και αν το σβήσουν-και δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τις συνέπειες με αυτό».
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς  TVXS  
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...