M A N I E R
this site the web

Ο θυμός περνάει από το στομάχι. Και η πείνα εξοργίζει

Είτε ζείτε την υπαρκτή ελληνική φτώχεια, είτε υποφέρετε από επιθέσεις πείνας λόγω φτωχής διατροφής, η χημεία του εγκεφάλου λειτουργεί το ίδιο και καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: Oργή. Και φταίει η σεροτονίνη. Κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί ότι εργαζόμενoι ,επαγγελματίες και καριερίστες χάνουν τις δυνατότητες αυτοσυγκράτησής τους και διαχείρισης του στρες στο γραφείο πολύ πιο εύκολα όταν βρίσκονται σε δίαιτα. Τον τελευταίο χρόνο που η πείνα χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά έσπειρε και φούντωσε μαζικά ασυγκράτητη οργή. Τυχαίο; Και πάλι φταίει η σεροτονίνη.

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ απεικόνισε τον τρόπο που τα επίπεδα της σεροτονίνης επηρεάζουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά των ανθρώπων στο θυμό. Οι δείκτες της σεροτονίνης μειώνονται όσο αυξάνεται το στρες του οργανισμού αλλά και όταν δεν έχουμε φάει.

Στη μελέτη οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ειδική δίαιτα που
ανάλογα με τα συστατικά της έριχνε ή ανέβαζε τους δείκτες σεροτονίνης στον εγκέφαλο χωρίς οι εθελοντές να το γνωρίζουν. Οι εγκέφαλοι των εθελοντών παρακολουθούνταν με μαγνητική απεικόνιση διαρκώς και ειδικά στις αντιδράσεις τους με άλλα θυμωμένα, λυπημένα , επιθετικά ή αδιάφορα πρόσωπα.

Στις ομάδες εκείνες που με βάση την ειδικά διαμομρφωμένη ημερήσια δίαιτα, η σεροτονίνη έπεφτε σε χαμηλά επίπεδα, υπολειτουργούσε η κινητικότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμιζουν τις συναισθηματικες μας αντιδράσεις. Οταν οι εθελοντές έβλεπαν άλλα θυμωμένα πρόσωπα, τα χαμηλά επιπεδα της σεροτονίνης, ήταν εμφανές, οδηγούσαν στιην απώλεια ελέγχου στις περιοχές του συναισθήματος, κάτι που αποτυπώνονταν και οπτικά στα εγκεφαλογραφήματα.

Υπάρχουν λαοί που όταν πεινούν καννιβαλίζουν -στην κυριολεξία - τους συνανθρώπους τους. Υπάρχουν άλλοι, πιο βόρειοι, με απαθέστερο το συναίσθημα και τις εκρήξεις, που δεν έμαθαν ποτέ να εκφράζουν οργή. Κι υπάρχουμε κι εμείς, με πολύ πιο ευαίσθητα,ίσως , αντανακλαστικά σεροτονίνης, που όταν πεινάμε ειδικά, ναι, φαγωνόμαστε μεταξύ μας.

Κατά τα γνωστά…..                                                    

ΜΟΟD HACKER  MAΡΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...