M A N I E R
this site the web

"Η ατυχία του να είσαι Έλληνας"


Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Το μέλλον φαίνεται ολοένα και πιο δυσοίωνο στους Έλληνες. Το πρώτο από τα πακέτα διάσωσης ετοιμάστηκε πριν από ενάμισι χρόνο, αλλά τα πακέτα αυτά δεν κατάφεραν να σώσουν κανέναν". Έτσι αρχίζει άρθρο της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, με τον εύγλωττο τίτλο: "Η ατυχία του να είσαι Ελληνας".

Και συνεχίζει
: "Απεναντίας, η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει μήνα με το μήνα. Οι οικονομολόγοι από το Economist Intelligence Unit προβλέπουν για το 2012 ύφεση της τάξης του 7%. Μόνο για το Σουδάν προβλέπεται χειρότερη ύφεση.

Τί συνέβη
; Οι υπολογισμοί των διασωστών ήταν λανθασμένοι; Ναι, και αυτό. Στην αρχή έγινε αποδεκτό το ότι τα μέτρα διάσωσης ήταν άδικα, ότι έπλητταν ειδικά αυτούς, που είχαν τη λιγότερη ευθύνη για την κρίση, τους απλούς εργαζομένους, μισθωτούς και συνταξιούχους- και αυτό προς επιβίωση του κράτους. .....
Μοιραίο και θεμελιώδες λάθος ήταν, όμως, το ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποδειχθεί προ πολλού ως αντιπαραγωγικά και ότι η χώρα κοντεύει να αυτοκαταστραφεί από την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας.

Ισχύει πάντως ότι η κρίση είναι εγχώριας παραγωγής
. Μπορεί να παρουσιάζεται στα πρωτοσέλιδα ως δημοσιονομική κρίση, αλλά τα χρέη είναι σύμπτωμα της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι για να αξιολογήσει κανείς
τα βήματα προόδου προς εξυγίανση της χώρας, δεν αρκεί η μελέτη των μεγεθών του προϋπολογισμού. Ασφαλώς και πρέπει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά αυτό δεν πρόκειται να την εξυγιάνει.

Για να υπάρξει εξυγίανση
θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το κράτος. Η Αθήνα θα πρέπει κατά συνέπεια να αξιολογηθεί από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προωθεί.

Αρνείται το κράτος να διασωθεί
; Η εντύπωση αυτή είναι σήμερα κυρίαρχη. Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει διαφοροποίηση. Βεβαίως και έχουν γίνει πολλά. Μισθοί και συντάξεις έχουν περικοπεί, φόροι αυξήθηκαν και νέοι επιβλήθηκαν.

Οι Έλληνες έκαναν θυσίες
, πολλοί υποφέρουν, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραστικά. Οι πολλές περικοπές στοίχισαν στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τη θέση του.

Κι όμως απέτυχε
: Οι πολιτικοί της Αθήνας δεν έχουν πραγματικά τολμήσει μέχρι στιγμής να αγγίζουν τα κακώς κείμενα, που εμποδίζουν την εξυγίανση.

Κανένας από τους μεγάλους φοροφυγάδες δεν καταδικάστηκε
, κανένας διεφθαρμένος πολιτικός δεν φυλακίστηκε. Η Δικαιοσύνη παραμένει ένα ανέκδοτο, τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, οι ΔΟΥ συνεχίζουν να είναι ανίκανες να εισπράξουν φόρους.

Η κυβέρνηση έβρισκε πάντα ευκολότερο
το να αυξάνει τους φόρους από το να απολύσει από τον υπερδιογκωμένο κρατικό μηχανισμό τους υπαλλήλους, που διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια, γεγονός που όξυνε την ύφεση.

Ισχύει άραγε αυτό που διαπιστώνει
με παραίτηση η "Καθημερινή", ότι δηλαδή η χώρα είναι ανίκανη να αλλάξει ακόμη και σε καιρούς έσχατης ανάγκης;

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για την αλλαγή
: Η βούληση και η ικανότητα να γίνει η βούληση πράξη. Στο δεύτερο σημείο υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες. Η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, είναι τρομακτική: "Πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν είχαμε κράτος. Τώρα το δημιουργούμε", είχε δηλώσει πέρσι στη Suddeutsche Zeitung κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Έλληνες δεν θέλουν ένα κράτος
που να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, δηλαδή να εισπράττει φόρους και να εγγυάται την απονομή δικαιοσύνης. Είχαν αντ’ αυτού έναν τερατώδη μηχανισμό, για τον οποίο ο ΟΟΣΑ παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ένα πόρισμα- κόλαφο: "Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει ούτε την κουλτούρα ούτε την ικανότητα για προώθηση μεταρρυθμίσεων. Έχει μόνο την ικανότητα για σαμποτάζ", διαπιστώνουν οι ειδικοί.

Και όσον αφορά τη βούληση για αναγέννηση;
Αυτή τη διαθέτει ο όλο και πιο απελπισμένος λαός, όπως δείχνουν συνέχεια οι δημοσκοπήσεις (σε μία μάλιστα δημοσκόπηση, ένας στους τρεις τάχθηκε υπέρ μίας "επανάστασης").

Το γεγονός ότι περίπου το 40% των πολιτών
δηλώνει ότι δεν θέλει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν βλέπει οι πολιτικοί να μοιράζονται αυτή τη βούληση για αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου
φαίνεται ότι τη διέθετε, αλλά και αυτός υπαναχώρησε μπροστά στις σχέσεις διαπλοκής, που χαρακτήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση: Ο αρχηγός της, Αντώνης Σαμαράς, δεν διψάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά για εξουσία.

Αυτή είναι προπάντων η ατυχία των Ελλήνων
: Το ότι και πάλι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στα παλιά κόμματα, που η ίδια η φύση τους απορρίπτει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το ότι δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία που να μπορεί να αδράξει αυτή τη βούληση για αλλαγή και να τη μεταμορφώσει σε ένα κίνημα, που θα είναι σε θέση να επιφέρει μοιραίο χτύπημα στη διαπλοκή και σε ό, τι αντιστέκεται στην αλλαγή.

Εάν, όμως, δεν μπορεί να χτυπηθεί η ρίζα του κακού από μέσα
, ίσως βοηθήσει η πίεση από έξω: Η ΕΕ και το ΔΝΤ έκαναν μέχρι στιγμής το λάθος να εστιάζουν υπερβολικά στους αριθμούς παρά στις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό λειτουργεί τελικά σε βάρος
των συμφερόντων των ίδιων των δανειστών. Επειδή τα δισεκατομμύρια πολλές φορές δεν αξίζουν το χαρτί, στο οποίο εμφανίζονται.

Προπάντων, όμως, επειδή αυτοί που υποφέρουν
θέλουν επιτέλους να δουν να απονέμεται δικαιοσύνη. Όποιος συνεχίζει να το αγνοεί αυτό, δεν είναι μόνο κακός πολιτικός, αλλά και κακός οικονομολόγος.

Διότι ο ελληνικός λαός
θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει να αναγνωρίζει την εξουσία των κυβερνώντων σε Αθήνα και Βρυξέλλες και να πειθαρχεί στις επιταγές τους".
       Nooz.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...