M A N I E R
this site the web

Γράμμα στον Αι Βασίλη. Δεν υπάρχεις…

Δεν υπάρχεις, στο λέω, δεν υπάρχεις. Ακόμα κι αν υπήρχες εγώ δεν θα σε πίστευα.
Τι κόκκινες φορεσιές και σαχλαμάρες ακούω από μικρός;
Τι σάκους με δώρα και τζάκια με καμινάδες;
Αν υπήρχες σήμερα, σίγουρα θα ήσουν ένας μπεκρής κοιλαράς που θα κοίταζε να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή κανένας λεπτός ριφιφής που θα προσπαθούσε να κατέβει από καμιά καμινάδα για να κάνει πλιάτσικο στα δώρα που αγοράζουν οι γονείς στα μικρά που πιστεύουν, όσα πιστεύουν και όσα έχουν την τύχη να παίρνουν δώρα γιατί για τα υπόλοιπα, όπως πάντα, δεν ενδιαφέρεσαι….
Εγώ δεν σε πίστεψα ποτέ και μια φορά που έκαναν την προσπάθεια να μου το περάσουν οι δικοί μου τους κοιτούσα σα να ήταν χαζοί ή είχαν πάθει τίποτα.
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ένας Πάγκαλος με μούσι μπορεί να κατεβεί από μια καμινάδα, όπου υπάρχει; Γιατί αν δεν υπάρχει, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Ευτυχώς οι δικοί μου κατάλαβαν το βλέμμα μου και το «αφού αυτά τα πήρε ο μπαμπάς…» και δεν ξανάκαναν την απερισκεψία να το προσπαθήσουν πάλι να πείσουν εμένα ή τα αδέλφια μου.
Και είμαι χαρούμενος που δεν σε πίστεψα ποτέ γιατί δεν απογοητεύτηκα από τα πλούσια ή φτωχικά δώρα που λάμβανα, όταν τα λάμβανα.
Και ήμουν και είμαι δυστυχής για τα παιδιά που σε πίστεψαν και απογοητεύτηκαν όταν δεν πήραν ποτέ
δώρα και  κατάλαβαν ότι υπάρχεις μόνο για τους έχοντες, όπως επίσης ότι είσαι απλά ένα ανθρώπινο μύθευμα, μια καρικατούρα της κόκα κόλα για να πουλήσει περισσότερα μπουκαλάκια μέσα στις γιορτές.
Οι διαφημιστές, πήραν λίγο από τη βορειοευρωπαϊκή παράδοση, λίγο από τη ρώσικη βάλανε ένα πιασιάρικο ρούχο πρόσθεσαν και ένα σάκο που μπορεί να περιέχει ότι θέλεις να έχει και τα έριξαν στην αγορά. Τον πήραμε κι εμείς και τον κάναμε άγιο με τις ευλογίες της εκκλησίας που, παρόλο που δεν τον πιστεύει γιατί έχει άλλον άγιο Βασίλη, τον δέχθηκε γιατί παρακινούσε τη συμπόνια μας και γέμιζε τα παγκάρια της.
Ο Σάντα Κλάους με το όνομα του κρασιού, μας κατσικώθηκε και μας έγινε απαραίτητος και όλοι εμείς χαϊβανίστικα παίζουμε το παιχνίδι του εταιρικού Βασίλη ή Νικόλα και χαζογελάμε, ενώ τα μικρά, πιο έξυπνα από μας, κοιτούν με απορία μέχρι που στο τέλος αναγκάζονται να το πιστέψουν γιατί κάτι παραπάνω ξέρουμε για την αλήθεια...
Ίσως οι σημερινοί ενήλικες δεν θυμούνται πόσο εύκολα ή δύσκολα πίστεψαν σε αυτή την ψεύτικη φιγούρα γιατί έχουν απωθήσει την παιδική τους ηλικία αλλά σίγουρα νιώθουν πόσο τους λείπει ένας Άϊ Βασίλης ή οι τυχεροί αριθμοί του τζόκερ.
Τέλος πάντων, για να μην στενοχωρήσω όλο τον κόσμο που πιστεύει ας βάλω και μια φωτογραφία μαζί σου πάνω στο τζάκι που δεν έχω.
Αλήθεια ρε Αϊ Βασίλη, πότε είχαμε τάρανδους στην Ελλάδα;
Εκτός των κερατάδων φυσικά…Βασίλης Δημητριάδης 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...