M A N I E R
this site the web

Οι αγκιτάτορες .Φυλάξου από αυτούς που «θέλουν το καλό σου».

Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο της Neue Nationalgalerie, στο Βερολίνο, υπάρχει μια έκθεση για την τέχνη στα χρόνια πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην Εξουσία. Την είδα πριν από 3-4 εβδομάδες.
Αν και στο μουσείο υπήρχαν πολύ καλύτεροι πίνακες, μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, με τη νοσηρή δύναμή της. Έδειχνε κυρίως σκηνές δρόμου, με εξαγριωμένα πλήθη, χοντρούς χρηματιστές με πούρο και δύο πίνακες με τον ίδιο τίτλο: «Αgitator». Toυς φωτογράφισα.
Αγκιτάτορας, λέει το λεξικό, είναι εκείνος που ξεσηκώνει και κινητοποιεί τα πλήθη για να δράσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αλλά συνήθως (κι αυτό φαίνεται από τις φάτσες των πινάκων) ο αγκιτάτορας είναι αυτός που ερεθίζει τα ένστικτά τους, λέγοντας μόνο εκείνο που περιμένουν ν' ακούσουν, τους κουρδίζει και μετά τους δείχνει προς ποια κατεύθυνση να πάνε (συνήθως στον γενικό χαμό).
Οι αγκιτάτορες εμφανίζονται στις άρρωστες εποχές, οπότε και...έχουν τη μεγαλύτερη πέραση. Μιλάνε παθιασμένα (η νηφαλιότητα είναι συνεργός της λογικής, άρα εχθρός), δημαγωγικά, και έχει περισσότερη σημασία η θερμότητα του τόνου τους από το νόημα του λόγου τους (ούτως ή άλλως, τα συνθήματα έχουν, φύσει, ένα περίγραμμα λογικής, σκοπό έχουν να συνεπάρουν, όχι να πείσουν ούτε να εξηγήσουν).
Οι αγκιτάτορες δεν έχουν αναστολές. Προκειμένου να εξάψουν το ήδη ταραγμένο τους κοινό (μόνο το ήδη ταραγμένο κοινό μπορεί να βακχευτεί από τους αγκιτάτορες) θα στρεψοδικήσουν, θα συκοφαντήσουν, θα τερατολογήσουν, θα κάνουν την τρίχα τριχιά, το άσπρο μαύρο. Θα έχουν πάντα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις προκαταλήψεις και τα αισθήματα μειονεξίας του ακροατηρίου τους: τον φθόνο, την άρνηση του Ξένου και Διαφορετικού, την εχθρότητα προς όσους ζουν καλύτερα (δικαίως ή αδίκως), την επιφύλαξη προς όσους ξέρουν περισσότερα. Κι όταν τα εξαντλήσουν όλα, θα βάλουν σε εφαρμογή το βαρύ πυροβολικό: τον φόβο. Θα προσπαθήσουν να εμπνεύσουν τον φόβο στα πιο μύχια κομμάτια του ασυνειδήτου - «Θα σκοτώσουν τα παιδιά σας, θα κάψουν το σπίτι σας, θα πεινάσετε...».
Τότε, είναι θέμα χρόνου να πέσει το Σύνθημα. Που τα πλήθη το ακολουθούν ως ... πλήθη. Δεν ρωτάνε τι και πώς. Πέφτει ξύλο; Ρίχνουν κι αυτοί. Συκοφαντείται κάποιος; Συκοφαντούν κι αυτοί.
Αν κάνεις να τους μιλήσεις λογικά, σε παρακάμπτουν, διότι τους συνεφέρνεις από τη μέθη τους, την ορμή θανάτου τους - τους ξενερώνεις.
Φοβάμαι ότι η κατάσταση στην Αθήνα, φέτος, θα εκθρέψει πολλούς αγκιτάτορες. Ήδη εκθρέφει - τους πλείστους στο διαδίκτυο και τα social media. Και φοβάμαι όχι τυχαία (οι άνθρωποι ήδη πεινούν και ήδη τους παίρνουν το σπίτι). Έχει κλονιστεί το αίσθημα δικαίου, η πίστη στην εντιμότητα του διπλανού, η αίσθηση του κοινωνικού ιστού - της κοινότητας, της Πόλης. Κανείς δεν πιστεύει κανέναν. Κανείς (φυσικά) δεν θέλει να πληρώσει τα σπασμένα του άλλου. Kαι όλοι σε αυτήν τη μεγεθυμένη αίσθηση πνιγμού πιάνονται από τα μαλλιά τους. Αλίμονο στους μονοκόμματους και τους μοναχικούς!
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται ψυχραιμία και λογική.

***
ΥΓ.: To άρθρο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομαντατούρ (ένεκα η αναφορά στο Βερολίνο) με 80.000 ευρώ, με σκοπό τη διαφθορά των αγνών Ελληνόπουλων. Και βεβαίως στο Βερολίνο έφαγα και κοιμήθηκα με έξοδα της Κομαντατούρ - όλα πληρωμένα από τον κατακτητή. Από τα άλλα media δεν είχε προσκληθεί κανείς. Είχαν πάει όλοι σε προσκλήσεις συλλεκτών και μεγιστάνων - όλα κομπλέ. (Κρίμα, μου έλειψε η φιλική συντροφιά της Τζέλας Δελαφράγκα και του N.Γ.Ξ.).    του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο lifo.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...