M A N I E R
this site the web

Η ΔΕΗ ως μέλλουσα «Ολυμπιακή»

Πως χρεοκοπούν οι Δημόσιες επιχειρήσεις. Ενας από τους βασικούς λόγους που η ΔΕΗ θα γίνει «Ολυμπιακή» είναι το πλεονάζον προσωπικό της. Σήμερα στη ΔΕΗ εργάζονται 22.500 υπάλληλοι, χωρίς να υπολογίζονται οι εποχικοί. Ο αναγκαίος αριθμός υπαλλήλων, για να γίνει λειτουργική και βιώσιμη η ΔΕΗ, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 13.000.
Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι το προσωπικό είναι άνισα κατανεμημένο. Τα γραφεία στη Χαλκοκονδύλη βουλιάζουν από υπαλλήλους, ενώ λείπει προσωπικό από τις μονάδες παραγωγής και διανομής. Αυτό είναι κάτι που ακόμη και οι, αμειβόμενοι αλλά μηδέποτε εργαζόμενοι, συνδικαλιστές της ΔΕΗ παραδέχονται. Ρίχνουν όμως πάντα το βάρος στο πολιτικό σύστημα. Δεν έχουν άδικο· η ΔΕΗ ήταν ένα πεδίο βολέματος ψηφοφόρων όλων των κυβερνήσεων.
Η διοίκηση της ΔΕΗ σε εφαρμογή μιας κοινοτικής οδηγίας αποφάσισε τη δημιουργία δύο.... θυγατρικών (μεταφοράς και διανομής) και τη μετάταξη σ’ αυτές επτακοσίων υπαλλήλων. Μην φαντασθεί κανείς ότι οι πλεονάζοντες των κεντρικών θα μπουν σε παραγωγικές εργασίες (απ’ όπου πραγματικά λείπουν υπάλληλοι) · απλώς θα αλλάξουν γραφείο και θα πάνε σε μια 100% θυγατρική της μητρικής.
Φευ! Αυτό το απλό πράγμα συνάντησε την άμεση αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σε ανακοίνωση τονίζει: «το θέμα αυτό θα κλείσει το επόμενο διάστημα και δεν χρειάζεται βιασύνη (σ. σ.: σάμπως πληρώνουν αυτοί την κωλυσιεργία;), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χάνεται χρόνος». Εθεσαν δε τους όρους των: «Αφού πρώτα ενημερωθεί πλήρως ο κάθε συνάδελφος για το γιατί και πώς και αφού επίσης ερωτηθεί εάν επιθυμεί να μετακινηθεί (πάντα εντός του αστικού ιστού) και εάν και εφόσον έπειτα και από αυτή τη διαδικασία δεν πληρωθούν οι θέσεις, τότε θα εξεταστούν κανόνες και κριτήρια ώστε κανείς να μην αυθαιρετήσει και αδικήσει κανέναν».
Φυσικά οι όροι τους έγιναν αποδεκτοί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προχθές (Δευτέρα 24.1.2011) αναφέρει ότι «η μετακίνηση των συναδέλφων των κεντρικών υπηρεσιών προς τη θυγατρική Διανομής μετατίθεται γι’ αργότερα προκειμένου να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε λάθη, μικρά ή μεγάλα, που πάντα η βιασύνη εγκυμονεί». Η ανακοίνωση πασπαλίζεται με συνθήματα σε κεφαλαία γράμματα «Τίποτα δεν παραδίδουμε. Ο οποιοσδήποτε για να μας πάρει κάτι πρέπει να μας νικήσει. Καλύτερα να μην το επιχειρήσει. Ποτέ δεν αγωνιστήκαμε για προνόμια. Πάντα παλεύαμε για το δίκαιο και το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Φυσικά πρέπει τους ευχαριστήσουμε για το ιεραποστολικό τους έργο. Δεν αγωνίζονται για προνόμια, αλλά για το συμφέρον όλων των Ελλήνων, αφού όλοι οι Ελληνες έχουν μειωμένο τιμολόγιο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν δάνειο «με σταθερό επιτόκιο 2%, εξοφλητέο σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για αγορά οικοπέδου ή για αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση πρώτης κατοικίας» (ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ 27.4.2010) και όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία παίρνουν δάνειο από τις επιχειρήσεις τους. Μπαίνει όμως ένα ερώτημα: αν για τις απλές μετατάξεις από γραφείου εις γραφείον και «εντός του αστικού ιστού» γίνεται τόση φασαρία, τι θα πρέπει να γίνει για να εξυγιανθεί η ΔΕΗ; Η απάντηση δυστυχώς είναι: τίποτε! Θα τη χρεοκοπήσουν κι αυτή, όπως την «Ολυμπιακή», και στο τέλος θα φταίει -ποιος άλλος; - ο επάρατος νεοφιλελευθερισμός.             Πάσχος Μανδραβέλης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.1.201

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...