M A N I E R
this site the web

Ξορκίζοντας τη θύελλα που έρχεται...

Αν δεν βρεθούν οι υπαίτιοι για την οικονομική κρίση, τότε η μόνη προφητεία του πρωθυπουργού που θα βγει σωστή είναι το «θα μας πάρουν με τις πέτρες».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα περιστατικό συμβολικό για την κατάσταση αλλά και το μέλλον των πολιτικών μας πραγμάτων: ο προπηλακισμός του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη καμιά εκατοστή μέτρα μακριά από τη Βουλή. Η εφαρμογή των νόμων του Λιντς δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη χώρα. Η βία φέρνει βία και η βαρβαρότητα του όχλου δεν είναι καλύτερη από τη βαρβαρότητα των οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που επιβάλλονται τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση.
Αν, όμως, η ενέργεια είναι αδικαιολόγητη, η οργή που εκφράζει είναι απολύτως δικαιολογημένη. Και ο άγριος τρόπος που εκφράστηκε αυτή η οργή είναι αποτέλεσμα της ανομίας και της ατιμωρησίας που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Παρ' όλα αυτά, κανείς από όσους έπρεπε να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα δεν μπήκε στον κόπο να καταλάβει τι συμβαίνει. Η μεν.... ΝΔ έβγαλε μια εξωφρενική ανακοίνωση στην οποία ο ξυλοδαρμός του βουλευτή της αποδίδεται σε κάποιους σκοτεινούς μηχανισμούς που ήθελαν να χτυπήσουν την αντιμνημονιακή πολιτική του κόμματος! Δηλαδή, αυτοί που ξυλοφόρτωσαν τον Χατζηδάκη παρουσιάζονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως οπαδοί του μνημονίου...
Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια τυπική καταδίκη του περιστατικού, ενώ τα φιλικά ΜΜΕ αποκήρυξαν μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στο συμβάν και το μνημόνιο ή την πολιτική της κυβέρνησης. Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που είχε να κάνει μάλλον με την προσωπικότητα των δραστών, οι οποίοι έπρεπε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Το κακό ξορκίστηκε, όπως στον Μεσαίωνα ξόρκιζαν οι καλόγεροι τη χολέρα.
Για να εκτονωθούν η οργή και η αγανάκτηση, θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η τιμωρία των ενόχων για τη χρεοκοπία της χώρας και τη διαφθορά της δημόσιας ζωής. Η μέθοδος είναι απλή: μια ανεξάρτητη επιτροπή με ενισχυμένες εξουσίες εξετάζει το πόθεν έσχες όλων των βουλευτών της τελευταίας δεκαετίας καθώς και άλλων παραγόντων του δημόσιου βίου που βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο, βιομηχάνων, εκδοτών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών. Τα δύο κόμματα που έχουν την κύρια ευθύνη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κάνουν από πριν μια συμφωνία κυρίων: όσα στελέχη τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους θα πάνε φυλακή, χωρίς δεύτερη κουβέντα για πολιτικές διώξεις και άλλες γνωστές μπαρούφες που ακούγονται σε ανάλογες περιπτώσεις. Πέντε από εδώ και πέντε από εκεί; Δέκα; Όσοι βρίσκονταν ένοχοι.
Κάτι ανάλογο έγινε στην Ισλανδία, που επίσης χρεοκόπησε. Μόλις 15 μήνες μετά, η πανίσχυρη (είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους και δικό της προϋπολογισμό) εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη τριών ιδιωτικών τραπεζών. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
Το βράδυ της ανακοίνωσης του πορίσματος 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέυκιαβικ και το διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Ήταν μια διαδικασία συλλογικής κάθαρσης που θα βοηθήσει την Ισλανδία στο μέλλον να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη και προς το παρόν να αποφύγει το λιντσάρισμα και την αυτοδικία. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη, βγάζοντας τώρα στο σφυρί την εθνική περιουσία, έτοιμη να πάρει και νέα μέτρα, αν το απαιτήσουν η τρόικα και το μνημόνιο. Η προφητεία του κ. Παπανδρέου «θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες» θα αποδειχθεί ίσως η μόνη εκτίμηση στην οποία η κυβέρνηση έπεσε μέσα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...