M A N I E R
this site the web

Ελληναριό.

Μια χώρα ανατολικά της Δύσης και δυτικά της Ανατολής είναι γρίφος ακόμα και για τον ίδιο τον λαό της.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Μοιάζει παράδοξο, αλλά είναι πραγματικότητα: στο επίπεδο της φρασεολογίας η Ελλάδα εμφανίζεται εδώ και χρόνια ως η πιο η αντιαμερικανική χώρα της Ευρώπης, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να μιμείται τόσο πιστά τις ΗΠΑ. Το κακό, μάλιστα, είναι ότι η Ελλάδα δεν αναπαράγει τα θετικά της Αμερικής γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια: από τα πανεπιστήμια και τον δυναμισμό της κοινωνίας της μέχρι ένα ζωντανό, ανοιχτόμυαλο κίνημα πολιτών που βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από οτιδήποτε αντίστοιχο ελληνικό.
Αυτό που παρατηρείται εδώ είναι μια κακέκτυπη απομίμηση των αμερικανικών αδυναμιών. Δεν υπάρχει άλλος λαός στην Ευρώπη που, όπως κάνουν πολλοί Αμερικανοί, πηγαίνει ακόμη και στο περίπτερο με το αυτοκίνητο, συντρίβοντας το ένα με το άλλο τα πανευρωπαϊκά ρεκόρ παχυσαρκίας ιδίως στις νεότερες γενιές, ούτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οι περισσότερες επαρχιακές πόλεις είναι τόσο άσχημες και κακοφτιαγμένες όσο μερικές θλιβερές αμερικανικές πόλεις.       ........

Αντίστοιχες παρατηρήσεις μπορεί να κάνει κανείς για το πολιτικό σύστημα όπου, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές διεργασίες και τις αλλαγές που συχνά συντελούνται, δύο κόμματα εναλλάσσονται αμέριμνα στην εξουσία, παρά τη φθορά τους. Χώρια η προσκόλληση στην τηλεόραση, που μόνο εδώ αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό διαμορφώνει τόσο πολύ την αισθητική, τις κοινωνικές αντιλήψεις αλλά και την εγχώρια πολιτική ατζέντα.
Τα αισθήματα αγάπης και μίσους για την Αμερική έχουν σίγουρα να κάνουν με την καθοριστική παρέμβαση των ΗΠΑ στη μεταπολεμική ζωή της χώρας που ξεκίνησε με το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα μας σήμερα είναι ότι η Ελλάδα τείνει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε έναν τομέα που μέχρι πριν μερικούς μήνες έμοιαζε αμερικανική αποκλειστικότητα: την κοινωνική ανασφάλεια.
Στις ΗΠΑ πάνω από 40 εκατομμύρια πολίτες δεν είναι ασφαλισμένοι. Όπως το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό, η αντιμετώπιση μιας ασθένειας, ακόμη και αν δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ισοδυναμεί με οικονομική και κοινωνική καταστροφή και συχνά δεν είναι δυνατή. Παράλληλα με τις ελαστικές συνθήκες εργασίας, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας για εκατομμύρια ανθρώπους που αισθάνονται ευάλωτοι και φοβισμένοι. Το καλύτερο, δηλαδή, υλικό για κάθε εξουσία.
Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Η συνταγή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η κατάρρευση του συστήματος υγείας δημιουργεί αντίστοιχες συνθήκες βαθύτατης ανασφάλειας στη σημερινή Ελλάδα. Στα ελληνικά νοσοκομεία ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού συρρικνώνεται, δεν γίνονται πλέον εγχειρήσεις λόγω έλλειψης υλικών. Σε μια πρόσφατη περίπτωση δεν υπήρχε ούτε νερό για να πιει ο ασθενής τα χάπια που του είχε γράψει ο γιατρός.
Όπως ακριβώς στις ΗΠΑ, δημιουργούνται δύο κατηγορίες πολιτών: οι προνομιούχοι που διαθέτουν χρήματα και θα καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση και οι πληβείοι που θα τρέμουν γιατί αν αρρωστήσουν θα πεθάνουν δι' ασήμαντον αφορμή σε κάποιο ράντζο του Ευαγγελισμού. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλές αδυναμίες και απογοήτευσε κόσμο, αλλά έδωσε πρόσφατα μια μεγάλη μάχη ώστε όλοι οι Αμερικανοί να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δείγμα της πορείας που έχει πάρει η χώρα, στην Ελλάδα γίνεται τώρα το ακριβώς αντίθετο...lifo.gr.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...