M A N I E R
this site the web

Παγκόσμια Ημέρα για την Αφρική σήμερα.

Η Ημέρα της Αφρικής γιορτάζεται σήμερα, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (ΟΑΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 1963. Με την ίδρυση της ΟΑΕ, οι ηγέτες των τότε ανεξάρτητων αφρικανικών χωρών έγραψαν ιστορία δίνοντας μια σημαντική συλλογική ώθηση για την ανεξαρτησία της αφρικανικής ηπείρου. Αν και τόσο η ονομασία όσο και η δομή της οργάνωσης άλλαξαν πολλές φορές – σήμερα ονομάζεται Αφρικανική Ένωση – η αφρικανική ενότητα γιορτάζεται πάντα στις 25 Μαΐου στην Παγκόσμια Ημέρα της Αφρικής.
Την ημέρα αυτή, λοιπόν, οι ηγέτες των 30 από τα 32 τότε ανεξάρτητα αφρικανικά κράτη υπέγραψαν τον ιδρυτικό χάρτη της ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία. Το 1991 η ΟΑΕ μετονομάστηκε σε Αφρικανική Οικονομική Κοινότητα (AEC) και το 2002 σε Αφρικανική Ένωση (AE ή UA).
Κάθε χρόνο η Αφρικανική Ένωση επιλέγει μια διαφορετική θεματική κατα τον εορτασμό της επετείου αυτής. Φέτος επελέγη το θέμα «Κατακτώντας και διατηρώντας την ειρήνη μέσω του αθλητισμού.» Ο λόγος, σημειώνεται σε δελτίο τύπου της Ένωσης, είναι ότι «σε λίγες μόνο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία η Αφρική.»
Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι ο Nelson Mandela είχε κάποτε πει ότι «το ποδόσφαιρο, όπως το ράγκμπι, το κρίκετ και άλλα ομαδικά αθλήματα έχουν τη δύναμη να γιατρεύουν παλιές πληγές.» tvxs. 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...