M A N I E R
this site the web

Στο CERN μπορεί να αποκαλυφθεί το σκοτεινό σύμπαν.

Η σκοτεινή ύλη, που οι φυσικοί πιστεύουν ότι αποτελεί το 25 τοις εκατό του σύμπαντος, αλλά η ύπαρξη της ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, θα μπορούσε να ανακαλυφθεί από τον γιγάντιο επιταχυντή σωματιδίων στο CERN, λέει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου φυσικός Rolf-Dieter Heuer
Η εικόνα από ένα ανιχνευτή στο CERN δείχνει τροχιές σωματιδίων μετά τις συγκρούσεις των πρωτονίων. Ο Heuer δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι κάποια στοιχεία για την ύλη αυτή μπορούν να προκύψουν ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις συγκρούσεις σωματιδίων με στόχο την αναδημιουργία των συνθηκών στο "Big Bang", τη γέννηση του σύμπαντος περίπου πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
“Δεν ξέρουμε τι είναι η σκοτεινή ύλη. Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων μπορεί να είναι το πρώτο μηχάνημα που θα μας δώσει στοιχεία για το σκοτεινό σύμπαν. Ανοίγουμε την πόρτα σε μια νέα Φυσική, σε μια περίοδο ανακαλύψεων”, δήλωσε.
“Αν μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη σκοτεινή ύλη, τότε οι γνώσεις μας θα διευρυνθούν για να συμπεριλάβει το 30% του σύμπαντος, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε.
Οι αστρονόμοι και οι φυσικοί λένε ότι μόνο το 5% του σύμπαντος είναι γνωστό σήμερα, και ότι το αόρατο υπόλοιπο σύμπαν αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, περίπου το 25% και 70%, αντίστοιχα.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, LHC, το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου μέσα σε ένα υπόγειο τούνελ, θα ανεβάσει στροφές προς το τέλος του μήνα και στην υψηλότερη στάθμη ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ.
Αυτές οι πολλαπλές συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων που θα κινούνται αντίθετα, με μια ενέργεια  συνολικά 7 TeV, θα δημιουργήσουν μίνι Big Bangs, παράγοντας δεδομένα που θα αναλύσουν χιλιάδες επιστήμονες μέσα στο CERN αλλά και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
Πριν από την επαναλειτουργία του LHC, το CERN ξόδεψε  40 εκατομμύρια δολάρια σε ανακαινίσεις. Θα παραμείνει ενεργό μέχρι το τέλος του 2011, οπότε και θα κλείσει για μπορέσει μετά να επιτύχει δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 14 TeV.
Ένας πολύ γνωστός στόχος του LHC είναι να βρούμε τα θεωρητικά σωματίδιο που δίνουν μάζα στην ύλη τα οποία αναδύθηκαν μετά την αρχέγονη έκρηξη. Και φυσικά σε αυτό το σωματίδιο Higgs οφείλεται η εμφάνιση των άστρων, των πλανητών και τελικά της ζωής – πάνω στη γη και ίσως και αλλού.
Το μυστηριώδες αυτό σωματίδιο έχει ονομαστεί μποζόνιο Higgs προς τιμή του Σκωτσέζου φυσικού Higgs, ο οποίος πριν από τρεις δεκαετίες το πρότεινε για να εξηγήσει την προέλευση της μάζας στο σύμπαν.
“Γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτό το σωματίδιο. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε, είναι αν υπάρχει. Και αν δεν υπάρχει, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε κάτι που του μοιάζει πολύ”, δήλωσε ο φυσικός επικεφαλής του CERN.
Πηγή: Reuters 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...