M A N I E R
this site the web

Η κρίση σαν ευκαιρία.

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Πολλές φορές, εν τη ρύμη του λόγου, λέμε ότι θα ήταν ευχής έργον, να πιάσουμε επιτέλους πάτο. Διότι, όταν δεν έχει πιο κάτω από δω, η μόνη δυνατότητα για να μην πνιγούμε, είναι ν’ αρχίσουμε την ανάδυση.
Σαν χώρα λοιπόν, στα όρια της χρεοκοπίας, στον πάτο δηλαδή, δεν έχουμε άλλη διέξοδο από την ανάδυση. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία ανατροπής όλων των κακώς κειμένων, που εδώ και δεκαετίες κρατούν τη χώρα καθηλωμένη.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι κοινωνικές ή οικονομικές κρίσεις, εκτός από αρνητικά στοιχεία, περιέχουν και θετικά. Το βασικότερο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές .

Ειδικά η παρούσα κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα, βγάζει στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα, που δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και βαθιά κοινωνικά και που μέχρι τώρα προτιμούσαμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η κρίση δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, που σε περιόδους σταθερότητας και ανάπτυξης, είτε λόγω συντηρητισμού, είτε λόγω πολιτικής ατολμίας – και κυρίως αυτής - τελικώς δεν προχωρούσαν. Σήμερα είναι επιβεβλημένο να γίνουν. Η κυβέρνηση, θεωρητικά τουλάχιστον, δείχνει να το έχει αντιληφθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. Πρέπει και να το τολμήσει. Να πάρει το πολιτικό ρίσκο και το πολιτικό κόστος. Να συγκρουστεί με συμφέροντα, ομάδες, συντεχνίες. Με υπαναχωρήσεις, υποχωρήσεις, καθυστερήσεις και ατολμία δεν πρόκειται να ξεκολλήσουμε από τον πάτο.
Είναι κρίσιμης σημασία να μην υποχωρήσει σε πιέσεις αλλά να προχωρήσει με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη – απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οι πολίτες στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...