M A N I E R
this site the web

Η Μεγάλη Δίκη



Η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου – 20 χρόνια μετά την παραπομπή
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο του γνωστού δικηγόρου Αντώνη Βγόντζα με τίτλο «Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου – 20 χρόνια μετά την παραπομπή». Πρόκειται για ένα βιβλίο ντοκουμέντο, βασισμένο στις 7.000 σελίδες των επισήμων πρακτικών της δίκης. Όχι, όμως, αποκλειστικά. Ο συγγραφέας, επί χρόνια φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλευρό του καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του δίωξης και διευθυντής του νομικού του γραφείου, έχει πλούσιες πηγές, που αποκαλύπτουν την πολιτική μεθόδευση της παραπομπής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αρθρογραφούσε, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της Δίκης στα «ΝΕΑ» και αυτούσια τα άρθρα του παρατίθενται στο βιβλίο, ζωντανεύοντας στα μάτια του αναγνώστη την περίοδο εκείνη.
  Το βιβλίο καλύπτει μία ολόκληρη εποχή. Εντάσσει την παραπομπή και τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στο ιστορικό τους πλαίσιο. Αναφέρεται στην άνοδο και πτώση του Γιώργου Κοσκωτά. Και με μοναδική πληρότητα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου.
   Αναλύει το μοναδικό δικαιοπολιτικό φαινόμενο με κατηγορούμενο έναν λαοπρόβλητο πολιτικό και κατηγόρους πολιτικούς από αντίθετες πολιτικές δυνάμεις. Αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των πολιτικών αρχηγών των δυνάμεων εκείνων. Και κατά την προετοιμασία της Δίκης. Και κατά τη διάρκεια αυτής, «δημοσιεύοντας» το ημερολόγιο της Δίκης.
  Και, βεβαίως, παρουσιάζει τη χωρίς ιστορικό προηγούμενο αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Και τη γενναία απόφασή του να σβήσει το παρελθόν του διχασμού.
  Ο συγγραφέας προχωράει τη σκέψη του και πέρα από τη Δίκη. Αναμετράται με την Ιστορία. Αναδεικνύει τις αδυναμίες της χώρας σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο αντιμετώπισης κρίσεων. Αναζητά «σοφούς γέροντες» που θα μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Και διατυπώνει τις δικές του προτάσεις.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορική αναδρομή σε πολύκροτες δίκες πρωθυπουργών και υπουργών – όπως τον Δημήτριο Βούλγαρη, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τη «δίκη των εξ», τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη δίκη των πρωταιτίων της δικτατορίας.        

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...