M A N I E R
this site the web

Καναδός καθηγητής αναλύει κατά πόσο είναι εφικτή η συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων ζώων


Κατά πόσο είναι εφικτή η συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων ζώων; Υπάρχουν αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και σε ποια σημεία αυτές εστιάζονται; Σ' αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά ο Καναδός καθηγητής Άλιστερ Μπαθ, ειδικευμένος σε θέματα περιβαλλοντικής κοινωνιολογίας και κυρίως σε θέματα σχέσης/σύγκρουσης μεγάλων σαρκοφάγων-ανθρώπου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσφατα, ο Καναδός καθηγητής συνέβαλε στην ανάπτυξη και έγκριση του "Σχεδίου Δράσης για τη Διατήρηση του Λύκου στη Βουλγαρία", ύστερα από σειρά συναντήσεων με διάφορες κατηγορίες/ομάδες κοινού (κυβέρνηση, δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, τουριστικοί πράκτορες, ΜΚΟ). Ο Άλιστερ Μπαθ βρέθηκε πρόσφατα στην Καλαμπάκα, όπου η Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση "ΚΑΛΛΙΣΤΩ", διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: "Βέλτιστες πρακτικές για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων ζώων".
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Καναδός καθηγητής ανέφερε πως η εμπειρία του, τού έχει δείξει πως μπορούν να συνυπάρξουν σαρκοφάγα ζώα και άνθρωποι.
Ο Καναδός καθηγητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κτηνοτρόφους, μια από τις ενδιαφερόμενες ομάδες σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντική η άποψή τους, καθώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της προστασίας των μεγάλων σαρκοφάγων.
"Σε παρά πολλές χώρες της Ευρώπης συμβαίνει το ίδιο και έτσι πρέπει να μάθουμε από τους κτηνοτρόφους ποια είναι τα κίνητρά τους ώστε να βγάλουμε και τα σωστά συμπεράσματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο καθηγητής διευκρίνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, φέρνοντας το παράδειγμα της Κροατίας, όπου ο ίδιος συνάντησε κτηνοτρόφους με μέση ηλικία 77 ετών- εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν γυναίκες. Εκεί, σημείωσε, ακόμη κι ένα πρόβατο να σκοτώσει ο λύκος, είναι πολύ σημαντικό γι' αυτές τις οικογένειες. "Επιβάλλεται λοιπόν να βρούμε λύσεις και μάλιστα άμεσες για όλους", υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τα δικά του ευρήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε πως ενώ οι κτηνοτρόφοι σέβονται τα μεγάλα σαρκοφάγα και θέλουν να τα προστατέψουν, την ίδια ώρα νομιμοποιούνται να έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και ενδιαφέροντα. Γι' αυτό, όπως είπε, δουλειά του είναι να βρει σημεία επαφής με όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες.
Ο Καναδός καθηγητής μας ανέφερε και μια πρόσφατη επιτυχία αυτής της προσπάθειας, στη Βουλγαρία, όπου στην αρχή, οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ανταλλάξουν ούτε χειραψία, ενώ στη συνέχεια με διάλογο και επαφή υπήρξε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Για την Ελλάδα, ο Άλιστερ Μπαθ υπογράμμισε πως "ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή μιας ενδιαφέρουσας πορείας και αναζήτησης λύσεων και θα δούμε ποια είναι ακριβώς τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων ομάδων".
Επίσης, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κτηνοτρόφων που χάνουν τα ζώα τους από επιθέσεις σαρκοφάγων, χωρίς να μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις, λέγοντας πως πρέπει να δούμε τα προβλήματα και κυρίως να ελέγξουμε γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα των αποζημιώσεων.
Ο ίδιος αποκάλυψε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν θεσπισμένες αποζημιώσεις, αν και οι πληθυσμοί των σαρκοφάγων είναι σε μεγάλους αριθμούς.
"Οι κτηνοτρόφοι αναπτύσσουν σχέσεις οικειότητας με τα ζώα και να χάσουν έστω και ένα είναι πολύ σημαντικό για αυτούς. Για αυτό πρέπει να δούμε όλες τις λύσεις σε συνεργασία και με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για να δώσουμε πραγματικές και αποδεκτές λύσεις προς όλες τις ομάδες", κατέληξε ο καθηγητής
.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...