M A N I E R
this site the web

Ο πλανήτης που πληγώνουμε...

Δεσμεύσεις για την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών αναζητούνται στην Κοπεγχάγη.


Ζητείται παράθυρο ελπίδας για το μέλλον...Ζητείται παράθυρο ελπίδας για το μέλλον...Reuters

Κοπεγχάγη: Πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν από τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη, σε μία προσπάθεια να επιτύχουν μία νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020.
Συνολικά 190 χώρες θα στείλουν αντιπροσώπους στη δεκαήμερη Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Δανίας, με στόχο να συμφωνηθεί το διεθνές καθεστώς που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Οι εργασίες της Διάσκεψης θα κλιμακωθούν σταδιακά, με αποκορύφωμα τη σύνοδο κορυφής 65 αρχηγών κρατών στις 17 Δεκεμβρίου.Ο ΟΗΕ εκφράζει αισιοδοξία ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. «Είμαι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν γκι-Μουν. «Θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή θα υπογραφτεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ -γεγονός το οποίο θα είναι ιστορικό» πρόσθεσε.
Εντούτοις, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Βασικά ανοιχτά ζητήματα -εκτός από το βασικό, του ποσοστού μείωσης των εκπομπών αερίων από τα ανεπτυγμένα κράτη- είναι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ο βαθμός δεσμευτικότητας της όποιας συμφωνίας.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν στη Διάσκεψη οι χώρες που αποτελούν τους κυριότερους ρυπαντές και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ -πρώτη και δεύτερη χώρα, αντιστοίχως, στις εκπομπές CO2 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στη Σύνοδο την τελευταία ημέρα των εργασιών και αναμένεται να δεσμευτεί ότι έως το 2020 η χώρα του θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου περίπου κατά 17% κάτω από τα επίπεδα του 2005.Από την πλευρά της Κίνας στη Σύνοδο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο. Η Κίνα αναμένεται να δεσμευτεί σε μείωση της έντασης άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% σε σχέση με το 2005.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί μείωση κατά 20-30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ιαπωνία κατά 25%.Την τελευταία μέρα της Συνόδου θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ. Ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντή στον πλανήτη έχει ανακοινώσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών από 20% έως 25% μέχρι το 2020.Τη σοβαρότερη δέσμευση έχει αναλάβει μία άλλη εκ των «αναδυόμενων» χωρών: Η Βραζιλία ανέλαβε «εθελοντική δέσμευση» για μείωση 39% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.
Ποιες είναι οι προοπτικές; Σύμφωνα με μελέτες, για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από του 2 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 25-40% ως το 2020 και 40-60% έως το 2030. Οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις απέχουν από αυτόν τον στόχο Το χειρότερα όμως σενάρια είναι δύο: Είτε να υπάρξει παράταση των διαπραγματεύσεων -καθυστερώντας περαιτέρω αποφάσεις που «έπρεπε να ληφθούν χθες»- είτε να περιοριστεί η Διάσκεψη σε μία γενική διακήρυξη, χωρίς σαφείς στόχους και δεσμεύσεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...