M A N I E R
this site the web

Σώπαινε, κυρά Τασία μου, και μη πολυδακρύζεις

Του Γιάννη Λαζάρου
Να μη σου τύχει να είσαι μετανάστης, να φτάνεις ρημάδι σε παραλία του Αιγαίου και ξαφνικά μπροστά σου να δεις την κυρά Τασία και να σε προσφωνεί με το έτσι γουστάρω "πρόσφυγα". Να μη σου τύχει να είσαι πρόσφυγας, να φτάνεις κουρέλι σε παραλία της Κρήτης και ξαφνικά να σε περιμένει στην προκυμαία η κυρά Τασία και να σου λέει "λιάσου στον ήλιο να στεγνώσεις". Να μη σου τύχει να είσαι απόγονος προσφύγων και να ακούς την κυρά Τασία να λέει τις νομικίστικες ασυναρτησίες της, διότι πολύ απλά η κυρά Τασία δεν ξέρει και δεν τη νοιάζουν οι διαφορές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.
Η κυρά Τασία που έχει πάρει πάνω της μέσω του Σύριζα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα έχει βάλει όλα σε ένα τσουβάλι προσπαθώντας να χωρέσει χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές σε έναν μόνο χαρακτηρισμό για να μπορέσει να υποστηρίξει την θέση του κόμματός της ότι δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν φυλές, είμαστε όλοι πολίτες
του κόσμου αρκεί κάποιος να μάς ταΐζει. Η νομικός που δεν ξέρει την διαφορά πρόσφυγα και μετανάστη. Η κυρά Τασία που νομίζει ότι οι ρυτίδες τής προσδίδουν σοβαρότητα και σοφία και που βλέπει στα ανθρώπινα συντρίμμια των πολιτικών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής κονδύλια. Μόνο κονδύλια, τίποτε άλλο. Είπε η κυρά Τασία "για να βοηθήσετε να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια". Σώπαινε κυρά Τασία μου και μη πολυδακρύζεις,  θα τα πάρεις τα κονδυλιάκια σου τα ευρωπαϊκά. Πρόσφυγες να τους πούμε, Έλληνες να τούς πούμε αρκεί εσύ να πάρεις κονδύλια για να τους ταΐσεις διότι αν τους πούμε λαθρομετανάστες και μετανάστες, τότε η μαμά σου η Ε.Ε θα θυμηθεί τις συνθήκες Δουβλίνου και θα σου πει "Τασία, πάρτους στο σπίτι σου να τούς ταΐσεις".
Έτσι η κυρά Τασία αφού δεν ήταν ικανή να μάθει βελονάκι να φτιάξει καμιά δαντελίτσα για το σκρίνιο της, αποφάσισε να προσβάλλει τους μετανάστες βαπτίζοντάς τους πρόσφυγες και τούμπαλιν. Αγαπάει τόσο πολύ τα μεταναστάκια η κυρά Τασία που τούς βρίζει τις πατρίδες αποκαλώντας τες ως σφαγείς αμάχων. Σέβεται τόσο πολύ τον πολιτισμό των χωρών από όπου έρχονται οι μετανάστες που τις αποκαλεί Τοπάλ Οσμάνηδες. Από την άλλη πλευρά η κυρά Τασία εξομοιώνει τους πραγματικούς πρόσφυγες που φθάνουν κατατρεγμένοι από τις εμπόλεμες χώρες τους με λαθρομετανάστες κι αυτό το κάνει η έμπειρη νομικός διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγάλο δάκτυλο για όσα συμβαίνουν στην Βόρεια Αφρική, στη Κεντρική Αφρική και στη Μέση Ανατολή το έβαλε η πολυαγαπημένη της Ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι αφελής η κυρά Τασία όσο κι αν θέλει να μας πείσει με τις αφέλειες του καλοχτενισμένου κόκκινου μαλλιού της.
Τι να πει τώρα η κυρά Τασία που ο πρώην συνάδελφός της, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώτος από όλους κήρυττε πόλεμο σε Συρία και Λιβύη πριν ακόμα να γράψουν το κείμενο των κυρώσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε; Πώς να το μαζέψει το πράγμα η κυρά Τασία που οι κυρώσεις με τις υπογραφές και της Ελλάδας είναι σε ισχύ; Δεν λέει η κυρά Τασία ότι και η Ελλάδα έβαλε το δακτυλάκι της και δημιούργησε πρόσφυγες, αλλά την συμφέρει να τους θεωρεί όλους λαθρομετανάστες, όμως για να πάρει κονδύλια να τους συντηρήσει πρέπει να λέει στους εταίρους ότι είναι πρόσφυγες. 
Μας γνωστοποίησε πως το 2015 θα έρθουν όχι πολλοί αλλά 100.000 μετανάστες νέοι. Δεν μας ενημέρωσε όμως από που το γνωρίζει, από ποιες χώρες θα έρθουν και πως είναι σίγουρη πως η ΕΕ θα βγάλει ανάλογα κονδύλια για μεταναστοπρόσφυγες. Μήπως η κυρά Τασία  συμμετέχει με την κυβέρνησή της στην επιχείρηση της ΕΕ δημιουργήστε μεταναστοπρόσφυγες εντός των Κρατών μελών του Νότου; Διότι θα πρέπει να ασχοληθεί και με κάτι ο Νεοσύστατος Ευρωπαϊκός στρατός, να κυκλοφορεί το χρήμα σε εξοπλισμούς και πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Για ποια χώρα από αυτές που έρχονται οι πρόσφυγες έχει βγάλει η Ε.Ε ανάλογη ανακοίνωση εκτάκτου ανάγκης και πότε στάλθηκαν αεροπλάνα, καράβια, τρένα για να επέμβουν έτσι ώστε να μαζέψουν τον άμαχο πληθυσμό;
Κηρύττει η κυρά Τασία στους Έλληνες να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και πρόσφυγες ως ανθρώπους και όχι ως σκουπίδια. Την επόμενη στιγμή όμως η κυρά Τασία υποστηρίζει ότι "βγαίνουν στις πλατείες για να λιαστούν". Λιάζονται οι σαύρες, κυρά Τασία. Λιάζονται τα χταπόδια πριν γίνουν μεζές, λιάζονται οι μπουγάδες, λιάζουν οι γάτοι τα αχαμνά τους. Οι άνθρωποι, φιλεύσπλαχνη κυρά Τασία, δεν λιάζονται. Πηγαίνουν όπου έχει φως γιατί φοβούνται.
Δεν φοβούνται εμένα και τον διπλανό μου, κυρά Τασία, αλλά φοβούνται κάτι τύπους σαν εσένα που πάνω από τον άνθρωπο βάζεις την κομματική γραμμή που δεν θέλει να συγκρουστεί με το αφεντικό Ε.Ε και να απέχει από όλες τις συμφωνίες που κάνουν κυρώσεις εξαθλίωσης λαών, συμφωνίες παράδοσης πολεμικού υλικού, συμφωνίες στοίβαξης ανθρωπίνων ζωών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μόνο σε χώρες του Νότου για να μην βρομίσει ο Βορράς από αράπηδες. Φοβούνται τύπους σαν του λόγου σου, κυρά Τασία και σαν τα μούτρα του Πανούση και του Κοτζιά που τους χρησιμοποιείτε ως ασπίδα. Εσύ να πάρεις κονδύλια δήθεν για την σίτισή τους  και οι άλλοι για να περάσουν οι υπογραφές δανείων, αλλιώς θα τους αμολήσουν σαν σκυλιά στις πλατείες του Βερολίνου.
Κυρά Τασία, αν ήξερες λίγο από την νεότερη ελληνική ιστορία και λιγότερα άρθρα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φτιάχνουν οι τεχνοκράτες των πολέμων θα γνώριζες ότι ο πρόσφυγας και ο μετανάστης είναι αποτέλεσμα πολιτικών και μάλιστα οικείων. Θα γνώριζες ότι πρόσφυγας είναι αυτός που τον διώχνουν από την πατρίδα του και μετανάστης αυτόν που δεν τον χωρά η πατρίδα του. Η πατρίδα του, κυρά Τασία, γιατί αυτά τα ρημάδια της ζωής που τους δίνεις σκηνές στρατού να κοιμηθούν, μία ασπιρίνη, ένα σαπούνι και ξηρά τροφή φέρουν πατρίδα πάνω τους όποια κι αν είναι αυτή. 
Αντιθέτως με εσένα κυρά Τασία που δεν μπορείς να υπερασπιστείς την δικιά σου ζητώντας λεφτά για να σώσεις τον εξαθλιωμένο που έρχεται στην πόρτα σου αντί να πάρεις το αεροπλάνο, να πας στις Βρυξέλλες και να στήσεις αντίσκηνο εσύ έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, Να τρως γαλέτα και να σηκώνεις πανό κάθε μέρα με βροχή και χιόνι αντιδρώντας σε αυτά που κάνουν εναντίον των πατρίδων των προσφύγων και μεταναστών και εναντίον της δικιάς σου. 
Πού κολλάει η δικιά σου σε όλο αυτό; Μα πολύ απλά κυρά Τασία, αν είχες ανεξάρτητη πατρίδα, αν είχες εύρωστη πατρίδα τότε δεν θα σού έστελνε ο Γιούνκερ λεφτά για τους άπορους συμπατριώτες σου μέσω Πακέτων Ανθρωπιστικής Βοήθειας μόνο και μόνο για να λέγεσαι κυρά Τασία η Ευρωπαία. Δεν θα φοβόταν ο εδώ νηστικός τον νηστικό που τον φέρνει το κύμα.  Δεν θα τον σκιαζόταν, κυρά Τασία, όπως τον κάνεις εσύ να σκιάζεται όταν λες τάχα μου κρυφά στους δημοσιογράφους πώς να λένε την είδηση. Τάχα μου στο αφτί αλλά τόσο φωναχτά όσο για να το ακούσουν όλοι "σταδιακά θα υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν πρέπει να εξαγγέλετε το πρόβλημα. Μην φοβίζετε τον κόσμο, πέστε κάτι καλό. Πείτε για τη Γαύδο που τους τραπεζώσανε, που κάνανε κυνήγι, που πήγαν οι υπηρεσίες".
Αμ δεν θα έχουμε πρόβλημα σταδιακά, κυρά Τασία. Πρόβλημα έχουμε εξ ολοκλήρου και απευθείας το οποίο ξεκινάει από την αλαζονεία του δήθεν λαϊκού πολιτικού, δήθεν αριστερού και δήθεν απλού που καταβάθος είναι τόσο ακροδεξιός και τόσο ρατσιστής εξομοιώνοντας τον πρόσφυγα με τον μετανάστη. Αλλά από τέτοιους πολιτικούς η Ελλάδα στην νεότερη ιστορία της άλλο τίποτε. Τους πολιτικούς του είδους σου, κυρά Τασία,  τους γνωρίζουν τα στενά της Καισαριανής, της Κοκκινιάς και της Καλαμαριάς, ο σταθμός του Μονάχου και  το λιμάνι του Ellis Island. Κατάλαβες, κυρά Τασία, γιατί ο ελληνικός ήλιος δεν είναι για να λιάζεσαι αλλά για να ζεις ως άνθρωπος;           Στον τοίχο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...