M A N I E R
this site the web

Ώρα να γίνετε άντρες

Του Γιάννη Λαζάρου Τα παντελόνια κάτω ήταν η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Οι σφαλιάρες έπεφταν απανωτά από όλες τις πλευρές, οι απειλές εκτοξευόταν από όλες τις μπάντες, ο χοιροβοσκός Γερούν κουνούσε το δάκτυλο απέναντι στον αντιπρόσωπο της ελληνικής πλευράς.
Σε εκείνη ακριβώς την στιγμή περιμέναμε την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας. Να φύγει το χέρι του Γιάννη Βαρουφάκη και να πάρει πολλά μάγουλα σβάρνα. Να πει ένα «ρε, άιντε
στο διάολο» και να γίνει το έλα να δεις, γιατί και η διπλωματία έχει τα όρια της. Δυστυχώς, η αξιοπρέπεια είναι λάστιχο για όσους δεν ξέρουν τι πραγματικά εστί. 
Μεγάλα παιδιά είμαστε, ρε γαμώτο. Είναι κρίμα να μάς συμπεριφέρονται σαν μεταξεταστέους της ζωής. Κρυφτό πίσω από τις λέξεις. Το μισό Γιουρογκρούπ να αναφέρει Τρόικα και οι δικοί μας να διορθώνουν απλά την λέξη σε «Θεσμούς» χωρίς να διορθώσουν την ουσία: Ότι θα ελέγχεσαι σαν σκλάβος για τις αποδόσεις κέρδους της αποικίας είτε λένε τον επιστάτη Τροϊκανό, είτε Θεσμοφύλακα. 
Από τη μια η θεωρία ότι πήραμε χρεοκοπημένη χώρα και σε έναν χρεοκοπημένο δάνεια δεν δίνεις διότι τον χώνεις πιο βαθιά, ενώ από την άλλη ο αναλυτής της συγκεκριμένης θεωρίας να στέκεται στο ένα πόδι ζητώντας ψίχουλα δόσης δανείου για να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ε.Ε, δηλαδή των Θεσμών που θα του λένε τι να κάνει. Να υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ- Θεσμός είναι εθνικό προϊόν! Αέρα αγόραζουν, αέρα πωλούν, αέρα δανείζονται και από κάτω ο λαός σε ασφυξία. 
Αναγγέλλουν μέτρα για την φτώχεια και σηκώνεται από την αναπηρική καρέκλα ο Σόιμπλε και φωνάζει: «Παρανομείτε, κάνετε μονομερή κίνηση». Έφθασε το επίδομα και η κάρτα απόρου να είναι πολυτέλεια. Αυτό έμεινε από την διένεξη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πολυτέλεια η φτώχεια σου, Έλληνα. 
Γι' αυτή την πολυτέλεια θα πρέπει να ενημερωθεί από τον υποτελή υπουργό Βαρουφάκη αυτός που σε κατάντησε άπορο σε λίστα επιδόματος φτώχειας. Για ποια αλληλεγγύη έναντι του λαού να μιλήσει η κυβέρνηση όταν κοροϊδεύει τους πάντες; Αν ήταν άλλες εποχές μικρό το κακό. Τα ψέμματα είναι αλληλένδετα με την πολιτική και την εξουσία, αλλά να λες ψέμματα σε αυτόν που είναι ένα βήμα πριν πηδήξει στο κενό είναι σαν να το σπρώχνεις εσύ στο κενό. Συνειδητά και με μεγάλη ευκολία. 
Μια αλήθεια θα πείτε; Πείτε ότι έχουμε σαφώς Μνημόνιο και έρχεται κι άλλο, έχουμε πτώχευση, έχουμε Τρόικα, έχουμε πουλήσει τα πάντα, έχουμε καταστρέψει δύο γενιές και ετοιμάζουν οι εταίροι να σφάξουν και την επόμενη. Πείτε μια αλήθεια αξιοπρεπώς και μην πετάτε την καυτή πατάτα για εκλογές και δημοψηφίσματα όταν δεν μπορείτε να κρυφτείτε άλλο πίσω από το ψέμα. 
Δεν είναι κακό να ομολογείς ότι είσαι υποτελής σε Ε.Ε και ΗΠΑ. Κακό είναι να το κρύβεις. Απλά πείτε το. Αφήστε το ύφος του «ποιος είμαι εγώ» γιατί δεν είσαστε τίποτε παραπάνω από αυτό που που φαίνεστε. Ολίγιστοι και άνανδροι. Μην σηκώνετε το δάκτυλο να απειλήσετε αυτούς που σας λένε την αλήθεια εντός των συνόρων της χώρας. Ακόμα και ο μεγαλύτερος εχθρός της πολιτικής σας εντός των συνόρων δεν είναι τόσο επικίνδυνος με αυτούς που τακιμιάζετε σε Γιουρογκρούπ, σε παγκόσμια φόρουμ οικονομολόγων και σε επενδυτικές τράπεζες που μακέλεψαν χώρες για το κέρδος. 
Δεν έχετε να κερδίσετε τίποτε λιγότερο από ένα κούτελο καθαρό αν πείτε την αλήθεια. Ακόμα κι αν αποτύχετε, ακόμα κι αν παραδώσετε τα όπλα θα είστε αξιοπρεπείς απέναντι σε έναν λαό που ζητά αξιοπρέπεια. Κι αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα όταν σας επιτίθενται κατ’ αυτόν τον ανάγωγο και βάρβαρο τρόπο στις διεθνείς συνάξεις μη κοιτάτε να γυρίσετε πίσω με το σακούλι γεμάτο δανεικά εξευτελίζοντας την ιερή ψήφο ενός λαού που σας εμπιστεύθηκε την ζωή του. 
Κάντε αυτό που υποσχεθήκατε. Γυρίστε με το σακούλι γεμάτο με καθαρή αξιοπρέπεια κάνοντας εχθρούς αυτούς που αντιμετωπίζουν ως εχθρό τον λαό που σας επέλεξε να τον εκπροσωπείτε. Κι αφήστε τον λαό να κάνει το αυτονόητο όταν του βρίζουν την μάνα Πατρίδα, την αδελφή Ελευθερία και την κόρη Αξιοπρέπεια. Αφήστε τον λαό να κάνει το πατριωτικό του καθήκον και όχι την φτιαχτή λαϊκή εντολή που του επιβάλλετε. Επιβολή αξίζει μόνο στους ηττημένους και εμείς δεν ηττηθήκαμε ακόμη.-    Στον τοίχο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...