M A N I E R
this site the web

Μπουκόφσκι: «Στην επόμενή μου ζωή θα ήθελα να είμαι γάτα»

"Όσες πιο πολλές γάτες έχεις, τόσο περισσότερο θα ζήσεις": Μία καινούρια συλλογή αδημοσίευτων γραπτών του Τσαρλς Μπουκόφσκι, αφιερωμένη στην αγάπη του για τις γάτες…
Τρεις νέες θεματικές συλλογές με αδημοσίευτα έως τώρα έργα του Τσαρλς Μπουκόφσκι πρόκειται να κυκλοφορήσουν κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών, αποκαλύπτοντας μία άλλη, περισσότερο τρυφερή, πλευρά του κυνικού συγγραφέα και ποιητή, που "δόξασε" το περιθώριο όσο λίγοι.  
On Cats
"Στην επόμενή μου ζωή θα ήθελα να είμαι γάτα" είχε γράψει ο Μπουκόφσκι. "Να κοιμάμαι είκοσι ώρες τη μέρα και να περιμένω να με ταΐζουν. Να κάθομαι όλη μέρα και να γλύφω
τον κώλο μου". Mία συλλογή αδημοσίευτων μέχρι σήμερα γραπτών του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα έρχεται να τον εντάξει στο "πάνθεον" των συγγραφέων όπως ο Καπότε, ο Χέμινγουεϊ, ο Καμί, ο T.Σ. Έλιοτ και πολλοί άλλοι που λάτρεψαν τις γάτες, και έγραψαν γι' αυτές. Η αγάπη του Μπουκόφσκι για αυτά τα υπέροχα κατοικίδια δεν είναι κάτι άγνωστο, και έχει αποτυπωθεί σε ποιήματα όπως το "My cats" και το "The history of one tough motherfucker".
Τώρα, οι εκδόσεις Canongate συγκέντρωσαν για πρώτη φορά όλα τα γραπτά του Μπουκόφσκι για τις γάτες, γνωστά και αδημοσίευτα, σε μία μεγάλη συλλογή με τον τίτλο "On Cats" που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο. "Τον έχουμε συνδέσει με έναν επικίνδυνο ροκ τρόπο ζωής", λέει ο διευθυντής των εκδόσεων, Francis Bickmore. "Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη ευγένεια στο γράψιμο του Μπουκόφσκι, και μία διάχυτη τρυφερότητα και σεβασμός για τα κατοικίδια την οποία θα καταδείξουμε σε αυτή τη συλλογή".      
"Είναι καλό το να έχεις γύρω σου γάτες" έγραφε ο Μπουκόφσκι, που έφυγε από τη ζωή το 1994 σε ηλικία 73 ετών αφήνοντας πίσω του έξι μυθιστορήματα, περισσότερες από πενήντα ποιητικές συλλογές , και εκατοντάδες επιστολές και διηγήματα. "Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά παρατηρήστε τις γάτες. Θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα κι αυτό γιατί οι γάτες γνωρίζουν ότι η ζωή είναι αυτή που είναι, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. Απλά γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα είναι σωτήριες. Όσες πιο πολλές γάτες έχετε τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Κάποια μέρα αυτό το "μυστικό" θα ανακαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες και θα ζουν για πάντα", έχει γράψει.
Σύμφωνα με τον Howard Sounes, συγγραφέα του "Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life", οι γάτες άρχισαν να συγκινούν τον Μπουκόφσκι σε μεγάλη ηλικία. "Όταν πια είχε βγάλει κάποια χρήματα ζούσε με τη γυναίκα του Linda Lee μια ήρεμη ζωή στα προάστια, παρέα με πολλές γάτες. Είχε γίνει πολύ συναισθηματικός μαζί τους", λέει ο συγγραφέας στον Independent.
Γράφει στο ποίημα του, "My Cats": "Δεν παραπονιούνται ποτέ/ δεν ανησυχούν ποτέ/ περπατούν με μίαν απίστευτη υπερηφάνεια/ κοιμούνται με μιαν άμεση απλότητα/ κάτι που οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όταν αισθάνομαι άσχημα αρκεί να τις παρατηρήσω για λίγο, και το κουράγιο μου επιστρέφει."
Στο "The history of one tough motherfucker" έμπνευση του συγγραφέα ήταν μια γάτα παρατημένη και κακοποιημένη, η οποία επέζησε αφού την είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Το πείσμα του ζώου να παλέψει για να μείνει στην ζωή συγκίνησε και ενέπνευσε τον συγγραφέα, που τελικά την υιοθέτησε. "Όταν με ρωτούν οι δημοσιογράφοι για την ζωή και την λογοτεχνία σηκώνω ψηλά την χτυπημένη και αλλήθωρη Celine και τους τη δείχνω", είχε πει κάποτε, "Αλλά δεν καταλαβαίνουν. Λένε κάτι του στυλ, «εννοείτε ότι εμπνέεστε από αυτή τη γάτα;». Όχι τους λέω, εμπνέομαι από αυτό που συνέβη, από πράγματα σαν κι αυτό. Από όλο αυτό, και τους την δείχνω".      
On Writing
Η συλλογή "On Cats" θα ακολουθήσει μία πρώτη καινούρια έκδοση της Canongate όπου θα συγκεντρώνονται αυτή τη φορά αδημοσίευτα μέχρι τώρα γράμματα του Μπουκόφσκι που επικεντρώνονται στην τέχνη της συγγραφής. Ο τίτλος αυτής "On Writing". Σύμφωνα με τον Bickmore το αδημοσίευτο αυτό υλικό ποικίλλει από πολύ πρώιμες επιστολές του συγγραφέα σε εφημερίδες, με τις οποίες ζητούσε δουλειά οποιουδήποτε είδους, μέχρι την μακρόχρονη αλληλογραφία του με τον συντάκτη John Martin. "Κάποια στιγμή πήρε ένα γράμμα από έναν συντάκτη περιοδικού ο οποίος του εξηγούσε ότι ο άνθρωπος που εγκρίνει τα γραπτά που στέλνουν αναγνώστες προς δημοσίευση δεν ενέκρινε τα γραπτά του.
Ο Μπουκόφσκι απάντησε πίσω λέγοντας, "Υπάρχει άνθρωπος που διαβάζει τα γραπτά που στέλνουν προς δημοσίευση επίδοξοι συγγραφείς; Ακούγεται καλή δουλειά, θα ήθελα να την κάνω". "Η αλληλογραφία του Μπουκόφσκι μαρτυρά ένα απίστευτα συντονισμένο μυαλό, ένα εξαιρετικά συντονισμένο λόγο" λέει ο επιμελητής της έκθεσης που απευθύνθηκε στον βιογράφο του Μπουκόφσκι, Abel Debritto, και στο χαώδες αρχειακό υλικό που άφησε πίσω του ο συγγραφέας όταν πέθανε, για να συγκεντρώσει τις αδημοσίευτες επιστολές.    
On Love
Τέλος, μετά τις συλλογές "On Writing" και "On Cats", που θα κυκλοφορήσουν τον προσεχή Ιούλιο και Οκτώβριο αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2016 οι εκδόσεις Canongate θα προχωρήσουν σε μία ακόμα, τρίτη συλλογή, με τον τίτλο "On Love" που θα συγκεντρώνει αυτή τη φορά σε έναν τόμο όλα τα γραπτά του συγγραφέα στα οποία καταπιάνεται με τον έρωτα και τις σχέσεις.
"Προσπαθούσε πάντα να πει την αλήθεια του, όποιο κι αν ήταν το κόστος", λέει ο διευθυντής των εκδόσεων, Bickmore. Περιγράφοντας τον συγγραφέα ως "έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αμερικανούς δημιουργούς του 20ου αιώνα εικόνες του 20ου αιώνα. "Το φανατικό κοινό του μοιάζει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου", λέει. "Yπάρχει κόσμος που έχει εμμονή με το έργο του, και αυτό μοιάζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία αναγνωρισμένη από τους απλούς αναγνώστες, μέχρι τους πιο δύσπιστους ακαδημαϊκούς κύκλους". 


 zoosos.gr

LiFO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...