M A N I E R
this site the web

Ο Banksy στη Γάζα: Γκράφιτι στα χαλάσματα [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ] Μήνυμα

Στη Γάζα βρέθηκε ο Banksy προκειμένου να στείλει το δικό του μήνυμα για την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή από τις ισραηλινές επιθέσεις.

«Aυτό το έτος ανακαλύψτε έναν νέο προορισμό» είναι ο τίτλος του βίντεο το οποίο είναι ιδιαιτέρως καυστικό. Παρουσιάζε τη Γάζα ως τουριστικό προορισμό με τις «ευκαιρίες ανάπτυξης» να βρίσκονται παντού. «Στους ντόπιους αρέσει τόσο πολύ που δεν θέλουν ποτέ να φύγουν» αναφέρει το βίντεο για να σχολιάσει ο Banksy: «επειδή δεν επιτρέπεται να φύγουν».

«Η Γάζα συχνά περιγράφεται ως η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου επειδή κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να βγει από την περιοχή. Αυτό είναι λίγο άδικο για τις φυλακές. Εκεί δεν κόβεται το ρεύμα ή το νερό κάθε μέρα» γράφει ο Banksy στην ιστοσελίδα του.
Ένα από τα γκράφιτι που άφησε στη Γάζα είναι ένα γατάκι με ροζ φιόγκο. Με τη δημιουργία του αυτή θέλησε να κριτικάρει την αδιαφορία του κόσμου για τη Γάζα.


«Ένας ντόπιος με ρώτησε: «Τι σημαίνει αυτό;». Του εξήγησα ότι ήθελα να δείξω την καταστροφή της Γάζας ποστάροντας φωτογραφίες στον ιστότοπό μου αλλά οι άνθρωποι στο διαδίκτυο κοιτάζουν μόνο εικόνες με γατάκια». «Η Γάτα βρήκε κάτι να παίξει. Τα παιδιά μας;» απαντά ο ντόπιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...