M A N I E R
this site the web

ΜΑΣΚΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Τους προηγούμενους μήνες μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, είχαμε γράψει, ότι το να βγει εκτός νόμου το εν λόγω μόρφωμα, θα αποτελούσε μια νίκη γι’ αυτό ή καλύτερα ένα δώρο εκ μέρους του “δημοκρατικού τόξου”.
Από τότε, αν και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει το “αδελφό κόμμα” επικοινωνιακά ήταν μεγάλη (αλλά ανούσια και μόνο στο παιχνίδι των εντυπώσεων), ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού συνεχίζει -έστω και δημοσκοπικά- να στηρίζει την Χρυσή Αυγή. Σίγουρα, μπορεί τα πογκρόμ να μειώθηκαν και το φαινόμενο να περνάει κάμψη, ωστόσο η Χρυσή Αυγή δεν βγήκε από το παιχνίδι, αντιθέτως επιχειρεί να επιστρέψει με νέους όρους.
Η αναγγελία περί ίδρυσης της “Εθνικής Αυγής” από τον
Κασιδιάρη, με έγκριση του Αρείου Πάγου, προφανώς προετοιμάζει το έδαφος για μια “σοβαρότερη Χρυσή Αυγή”, ως εναλλακτική. Από την μια αντιφασιστικές διαδηλώσεις ταυτίζονται λίγο-πολύ με τα μπάχαλα και την τρομοκρατία, ενώ από την άλλη οι συγκεντρώσεις της ναζιστικής συμμορίας προβάλλονται με την πρέπουσα επισημότητα καθώς είναι “νόμιμο πολιτικό κόμμα” (sic).
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έχει ανάγκη από την Χρυσή Αυγή, μόνο σε σημείο που δεν την ανταγωνίζεται. Η επιστροφή της στο πολιτικό σκηνικό εξυπηρετεί στο να την μετατρέψουν σε ισότιμο συνομιλητή και νόμιμο παίκτη, έστω κι αν αλλάξει όνομα ή ηγεσία. Μάλιστα αν στο καταστατικό της κάνει κάποιες αλλαγές και αλλάξει δήθεν ύφος, τότε μπορεί να εξαγνιστούν οι αμαρτίες της, στην κολυμπήθρα των media. Το έχουμε δει και για άλλες περιπτώσεις “επιφανών πολιτικών ανδρών”.
Επίσης, η ελαστική στάση της  δικαιοσύνης σε πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και σε δημοσιεύματα φωτογραφιών με όπλα, τους δίνει την δυνατότητα να προβαίνουν σε γελοίες δικαιολογίες περί αποκριάτικων πάρτι, ενώ τολμούν με περίσσιο θράσος να κάνουν πορεία και να βεβηλώνουν τον τόπο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Και συμβολικά και πρακτικά, από την στιγμή που δεν κρύβονται πια, αλλά συνεχίζουν να απασχολούν την δημόσια σφαίρα με τις ίδιες πρακτικές, περνάνε το μήνυμα ότι δεν πτοούνται, αλλά ως φίδι είναι έτοιμοι να δαγκώσουν κι ας αλλάξουν δέρμα.
Εξάλλου, αν και στην Ελλάδα η κρίση έκανε ανεκτά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και ρητορικής μίσους, δήθεν ως αντίβαρο του φόβου που προκαλεί, δεν πρέπει να αγνοούμε και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ακροδεξιά\εθνικιστικά κόμματα υπάρχουν παντού διαδραματίζοντας μάλιστα σημαντικό ρόλο, από την Ολλανδία και την Γαλλία, ως την ομοφοβική Ρωσία.
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καταδείξουν το ρεύμα της νεοναζιστικής οργάνωσης στην ελληνική κοινωνία. Μετά την lifestyle-οποίηση του ναζισμού, έχουμε την νομιμοποίησή του ως αναγνωρισμένη πια δύναμη, που την στηρίζουν κάποιες χιλιάδες ψυχασθενείς. Φυσικά, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής απενοχοποιούνται κυρίως από βουλευτές, αφού κι οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αυτό το ποσοστό ψηφοφόρων αποτελεί το enfant gateaux του εκλογικού σώματος,  γι’ αυτό και τους χαϊδεύουν. Ο φασισμός δεν κρίνεται μόνο από την σβάστικα και τον μαίανδρο, αλλά και από την αποσιώπηση της παρουσίας και των πρακτικών του, από την μη αναγνώριση αλλαγής ενδυμασίας, από την αρβύλα στην γραβάτα.                                                                                                              STRANGE JOURNAL

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...