M A N I E R
this site the web

Καχίρα: Το κόμικ της αιγυπτιακής σεξουαλικής επανάστασης

Καχίρα. Γνωρίστε την υπερηρωίδα που παλεύει για Δικαιοσύνη, πατάσσει το έγκλημα και τις προκαταλήψεις και αποτελεί τον εφιάλτη των βιαστών. «Μητέρα» της είναι η Αιγύπτια, Ντίνα Μοχάμεντ, που δηλώνει ότι «το ξεκίνησε σαν ένα αστείο μεταξύ φίλων», αλλά πολύ γρήγορα δημιούργησε ένα μεγάλο διαδικτυακό κοινό.    «Ήταν ο τρόπος μου να αντιδράσω σε όλα όσα με ενοχλούσαν», δηλώνει στο BBC η 19χρονη γραφίστρια. «Επίσης είχε πλάκα
το σενάριο να έχει κανείς υπερδυνάμεις», συμπλήρωσε.

Από τον Σεπτέμβριο έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις

στο site της, κυρίως προερχόμενες από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. Τοπικοί εκδότες της έχουν ζητήσει να τυπώσουν τις ιστορίες τους.


Όμως οι αντιδράσεις δεν ήταν πάντα θετικές, καθώς κάποιοι δεν πείστηκαν για την υιοθέτηση ενός δυτικού μοντέλου υπερήρωα.
 
Δυνατή και με μαντίλα

Το όνομα Καχίρα, στα αραβικά σημαίνει «Κάιρο», το όνομα της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Επίσης, σημαίνει «κατακτητής» ή «νικητής».

Η Ντίνα έντυσε την δυνατή υπερηρωίδα της με μαντήλα για να καταρρίψει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες στον ισλαμικό κόσμο είναι αδύναμες.


  «Δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπροσώπευση των γυναικών που φορούν μαντήλα, παρόλο που αποτελούν την πλειονότητα. Έτσι μου φάνηκε λογικό», αναφέρει η δημιουργός, που δεν φοράει μαντήλα.

Το κοινό στο οποίο ήθελε να απευθυνθεί ήταν κυρίως δυτικό για αυτό και οι διάλογοι είναι γραμμένοι στα αγγλικά. «Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα απέναντι στα κύμματα ισλαμοφοβίας. Για να το κάνω αυτό θα έπρεπε να επιλέξω κάτι δυναμικό. Οι γυναίκες που φορούν μαντήλα συνήθως φέρουν όλο το βάρος της ισλαμοφοβίας», εξηγεί.

Σε ένα από τα επεισόδια η Ντίνα Μοχάμεντ επιτίθεται στην δυτική παρανόηση ότι οι μουσουλμάνες είναι υποταγμένες. «Δείτε! Μια μουσουλμάνα», αναφωνεί ο χαρακτήρας, που αντιπροσωπεύει τις φεμινίστριες της Δύσης. «Αδερφή μου, πέταξε από πάνω σου την καταπίεση», συνεχίζει. «Διαρκώς υποτιμάτε τις γυναίκες. Φαίνεστε αδύναμες να καταλάβετε ότι δεν χρειαζόμαστε την βοήθειά σας», αποκρίνεται η Καχίρα.

Οι παρενοχλήσεις στο στόχαστρο

Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στους δρόμους της Αιγύπτου αυξάνονται διαρκώς. Την ώρα που οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να αντιδράσουν, η Καχίρα κάνει κάτι για αυτό.
 

Σε ένα επεισόδιο, η υπερηρωίδα αποκαλύπτει ένα μεγάλο σπαθί κάτω από τα ρούχα της και κυνηγάει τους βιαστές σε κάθε περίπτωση. «Μην ενοχλήσετε ποτέ άλλη γυναίκα», διατάζει έναν δαρμένο βιαστή.

Παρά το ότι οι περισσότερες γυναίκες πλέον κυκλοφορούν στο Κάιρο με βάση τα όσα ορίζει το Κοράνι για την ένδυσή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν από τις παρενοχλήσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, το 99,3% των Αιγυπτίων έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση, είτε φυσική είτε λεκτική.

Η Ντίνα άντλησε την έμπνευσή της από πραγματικές εμπειρίες. Παρόλα αυτά δηλώνει ότι δεν προτρέπει τις γυναίκες να αντιδράσουν κυριολεκτικά όπως η ηρωίδα της. «Εάν δεν είστε μόνη σας, καταγγείλτε τους. Διαφορετικά αγνοήστε τους. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά κάποιες γυναίκες την αντιμετωπίζουν κάθε μέρα», αναφέρει.

Αφιερωμένο στις γυναίκες
 

Τα πιο πρόσφατα επεισόδια της Καχίρα αντλούν το περιεχόμενό τους από ζητήματα που εμφανίστηκαν κατά τις εξεγέρσεις από το 2011 και μετά. Αλλά η Ντίνα σχολιάζει ότι πρόκειται λιγότερο για μια ιστορία με υπερήρωες και περισσότερο για ένα αφιέρωμα στις γυναίκες. «Στις γυναίκες που συνέβαλαν τόσο πολύ στην επανάσταση», λέει.

«Θυμάμαι που χρησιμοποιούσαν στατιστικά στοιχεία για βία κατά των γυναικών ώστε να υποβαθμίσουν τα κινήματα και τους Αιγύπτιους εν γένει. Αυτό γινόταν διαρκώς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», εξήγησε και συμπλήρωσε πως
«κάποιοι διαχειρίζονται τις στατιστικές όπως τους βολεύει, παραβλέποντας τον κοινό παρονομαστή τους που είναι πάντα οι γυναίκες. Έτσι, βάζω στην άκρη πολιτική και υπερδυνάμεις. Είναι μια προσπάθειά μου να τιμήσω τους υπερήρωες της καθημερινότητας». TVXS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...