M A N I E R
this site the web

Οι μισθοί μου όλοι είναι ένα τσιγάρο...

 Για να μη με κράξουν οι αντικαπνιστές, θα αρχίσω με το κοινωνικό μου μήνυμα:
"Μάγκες και όμορφες, μην καπνίζετε! Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την τσέπη!"
Λοιπόν, κι αφού ξηγήθηκα αντικαπνιστικά, επί του προκειμένου τώρα.
Μόλις παρατήρησα ότι η εταιρία καπνού, την οποία προτιμώ τα τελευταία χρόνια, αύξησε για πολλοστή φορά την τιμή του πακέτου.
Και μάλιστα το έκανε με π⓪υστιά.
Δηλαδή, αντί να μειώσει απευθείας...
την τιμή, το κάνει γλυκά, με φροντίδα και προδέρμ.

Ενθυμούμενος το πρόσφατο παρελθόν, η τιμή του καπνού
είχε σταθεροποιηθεί για αρκετό διάστημα στα 3,20 ευρώ το πακέτο των 20g.
Είχε υποστεί βέβαια αυξήσεις πιο πριν, αλλά το συνηθίσαμε σ' εκείνη την τιμή για αρκετό διάστημα.
Και μετά τι κάνανε τα ατιμούτσικα;
Βγάλανε μια συσκευασία των 25g στα 4 ευρώ και κάτι. Γλυκάθηκαν πολλοί και είπαν "ε αφού συμφέρει το 25άρι, γιατί να παίρνω το 20άρι που μου τελειώνει και πιο γρήγορα;"
Έτσι, για ένα διάστημα πολλοί εγκατέλειψαν το 20άρι και πήγαν στο 25άρι.
Στο μεταξύ η εταιρία αρχίζει και αυξάνει το 20άρι και το πάει γρήγορα-γρήγορα στα 3,80, ενώ ταυτόχρονα το 25άρι το πάει κοντά στα 6 ευρώ.

Οι καπνιστές τρελαίνονται βγάζουν τα κομπιουτεράκια και -με το 'να χέρι στο τσιγάρο και το άλλο στο κομπιούτερ- υπολογίζουν τί τους συμφέρει περισσότερο.
Διαπιστώνουν ότι πάλι τώρα τους συμφέρει το 20άρι και ξαναγυρίζουν σ'αυτό.
Και μάλιστα τώρα δεν... τους πολυπειράζει το 3,80 που θα χρειαστεί να δίνουν, διότι μέχρι πρότινος έδιναν 4 για ένα πακέτο! (Ασχέτως αν αυτό ήταν κατά 25% μεγαλύτερο)

Λοιπόν, εκεί που είναι στα 3,80 το 20άρι, λένε να αυξήσουν κι άλλο την τιμή ανά γραμμάριο καπνού.
Αλλά τι κάνουν; Αντί να αυξήσουν την τιμή του πακέτου και να εξαγριώσουν τους πελάτες, κρατούν ίδια την τιμή και μειώνουν το περιεχόμενο!
Έτσι, δεν πολυχτυπάει στο μάτι και στην τσέπη εκ πρώτης όψεως η αλλαγή, αφού και πάλι 3,80 δίνεις, και απλούστατα η συσκευασία των 20g γίνεται συσκευασία των 18g.!
Κέρδος; Τεράστιο για την εταιρεία! Σα να αύξησε 10% την τιμή του πακέτου!
Είτε 2g μειώσεις το περιεχόμενο (δηλαδή κατά 10%), εξάλλου, είτε αυξήσεις την τιμή του υπάρχοντος κατά 10% (δηλαδή 38 λεπτά), ένα και το αυτό είναι!
Επομένως γιατί να τσαντίσεις τον καταναλωτή με άυξηση τιμής;
Μείωσέ του το περιεχόμενο, που θα γκρινιάξει λιγότερο και δε θα αλλάξει εταιρία!

Και μετά, δεν μας έφτανε αυτό, αλλά αυξάνει στο τέλος και την τιμή άλλο λίγο και το κόστος του πακέτου διαμορφώνεται στα 4 ευρώ.
Παραμένοντας, βέβαια, το περιεχόμενο στα 18g.
Και τώρα, μόλις χθες, πήρα πακέτο και διαπιστώνω ότι η νέα συσκευασία των 4 ευρώ περιέχει μόλις 17g καπνού...!

Τι να πει κανείς;
Κι όσο σκέφτομαι πως το τσιγάρο το άρχισα, όταν το πακέτο των Marlboro κόστιζε 600 δραχμές περίπου.
Δεν έκανα τότε καπνό (δεν ήταν ακόμη πολύ τρέντυ) και δε θυμάμαι την τιμή του, αλλά προφανώς και ο καπνός τότε κόστιζε περίπου τόσα, ίσως και λιγότερα.
Και τώρα; Μικρότερη συσκευασία και κόστος αντίστοιχο των 1200 δραχμών σε συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ υπολογίζοντας την αλλαγή του κόστους ζωής, μιλάμε για αντιστοιχία κοντά στις 2000 δραχμές!
Δηλαδή μιλάμε ουσιαστικά για 4πλάσια τιμή σε σχέση με πριν 15 χρόνια, ενώ ο βασικός μισθός έχει επιστρέψει στα δεδομένα του 1999!
Κι αν συνυπολογίσουμε πως οι 170.000 δραχμές δεν αντιστοιχούν, με βάση το τωρινό κόστος ζωής, στα 570 ευρώ αλλά περίπου στα 350 ευρώ (σα να λέμε 120.000 δραχμές), διαπιστώνουμε ότι δεν έχει 4πλασιαστεί η τιμή του πακέτου, αλλά στην πραμγατικότητα έχει σχεδόν... 7πλασιαστεί!

Τι; Να το κόψω;
Αφήστε μου βρε παιδιά κι εμένα μια χαρά!
Αφού μια μέρα θα μου το κόψουν οι γιατροί έτσι κι αλλιώς! (αν προλάβουν...)
Τι; Καλά μας κάνουν και μας ταράζουν στους φόρους και στις ανατιμήσεις, γιατί είναι κακή συνήθεια;
Άμα είναι έτσι, είναι ακριβοπληρώνουμε όλοι τις κακές μας συνήθειες.
Αλλουνού του αρέσει το τσιγάρο, αλλουνού το ποτό, αλλουνού οι τσόντες, οι πουτάνες, οι δονητές, τα μπουζούκια, τα πατίνια, το ψαροντούφεκο, το μπάρμπεκιου, το ξενύχτι, το φαΐ...
Όλοι το 'χουμε το... "κουσουράκι" μας!
Κι επειδή "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω", που είπε και ο Τζίζας, ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο άσχημο είναι να ΄χεις μια αγαπημένη κακή συνήθεια και να στη βγάζουν απ'τη μύτη!

Διότι στο βγάζουν απ'τη μύτη, σαν τον καπνό, το τσιγάρο που το ακριβοπληρώνεις τόσο!
Μ' έχουν κάνει και τραγουδάω με παράπονο και με νταλκά:

"Οι μισθοί μου όλοι
είναι ένα τσιγάρο..."
   
τοίχο-τοίχο.                

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...