M A N I E R
this site the web

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Θριαμβευτικοί ήταν οι τόνοι του εξάστηλου τίτλου της δεύτερης σελίδας της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» στο φύλλο της που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Δευτέρας: « Η Γερμανία παίρνει στα χέρια της την ουκρανική κρίση»! « Η Ανγκελα Μέρκελ επρόκειτο να δεχτεί τους δύο κύριους αντιπάλους του Βίκτορ Γιανουκόβιτς» πληροφορούσε τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες της ο επίσης εξάστηλος υπότιτλος, καθώς η εφημερίδα είχε τυπωθεί δύο – τρείς ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Η ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας από
το Βερολίνο άρχιζε διθυραμβικά: « Η θέληση της Γερμανίας να επιβεβαιωθεί στη διπλωματική σκηνή αρχίζει από την ανατολική γειτονιά της… Ο Βιτάλ Κλίτσκο και ο Αρσένι Γιατσενιούκ ( του κόμματος της φυλακισμένης αντιπάλου του Ουκρανού Προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο) είχαν ήδη προσκληθεί την 1η Φεβρουαρίου στη συνδιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Είναι άξιο αναφοράς «ότι τότε είχαν συναντήσει τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Φράνκ-Βάλτερ Σταινμάγερ και τον γάλλο ομόλογό τους Λοράν Φαμπιούς» τόνιζε η γαλλική εφημερίδα. Σε περίοπτη θέση στην ίδια σελίδα η Μόντ είχε έναν ακόμη εντυπωσιακό τίτλο: « Η Γερμανία βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης ενός κύρους που θα την κάνει τον πιλότο της ευρωπαικής διπλωματίας;» Δώδεκα ώρες αργότερα, την Τρίτη το πρωί, ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Ταιμς της Νέας Υόρκης που αναφερόταν στην Ουκρανία εμφάνιζε τη σύγκρουση εκεί ως διελκυστίνδα ανάμεσα στη γερμανική και στη ρωσική πολιτική: « Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη βοήθεια για να αποκρούσει την κίνηση του Βερολίνου στην Ουκρανία», υπογράμμιζε.
Το ρεπορτάζ της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας άρχιζε εξαίροντας τη γερμανική ανάμειξη στην Ουκρανία: « Καθώς η Γερμανία ξεδίπλωσε μια ασυνήθιστα υψηλού επιπέδου υποδοχή των δύο κύριων ηγετών της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία τη Δευτέρα, η Ρωσία έκανε μια αντιπαραθετική κίνηση στην πολιτική διελκυστίνδα με μια χρηματική χειρονομία υποστήριξης της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στο Βερολίνο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε στην καγκελαρία την πρώτη γνωστή συνομιλία της με τους δύο Ουκρανούς πολιτικούς, τον Αρσένι Γιατσενιούκ και τον Βιτάλι Κλίτσκο.. Η Μέρκελ συναντήθηκε για περισσότερη από μια ώρα με τους Ουκρανούς οι οποίοι εξέφρασαν και οι δύο ευγνωμοσύνη για την προσοχή της πιο σημαντικής εθνικής ηγέτιδος της Ευρώπης πριν κατευθυνθούν σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Φράνκ- Βάλτερ Σταινμάγερ» ανέφερε το ρεπορτάζ των Ταιμς της Νέας Υόρκης.
Εντυπωσιάζει επίσης η σύμπτωση ότι τόσο η γαλλική Μόντ όσο και οι αμερικανικοί Νιου Γιορκ Τάιμς ανέφεραν το πασίγνωστο φυσικά σε εκατομμύρια Γερμανούς , αλλά παντελώς άγνωστο σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους γεγονός ότι από την αρχή της ουκρανικής κρίσης ο Βιτάλι Κλίτσκο έχει …καθημερινή στήλη στη Μπίλντ, τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Γερμανίας, αν και κατωτάτου όντως επιπέδου, χυδαίου πολιτικού χαρακτήρα. Αυτό όμως που χτυπάει στο μάτι είναι η παρείσφρηση της ασήμαντης λέξης γνωστής για τις συνομιλίες της Μέρκελ με τους Ουκρανούς Κλίτσκο και Γιατσενιούκ.
Για τον έμπειρο αναλυτή αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσεις τους Τάιμς της Ν. Υόρκης πως έχουν προηγηθεί και μυστικές συναντήσεις της Μέρκελ με τους Ουκρανούς ηγέτες της αντιπολίτευσης και η αμερικανική εφημερίδα καρφώνει τους Γερμανούς με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο!
Η υποψία ότι οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί είχαν ως πρώτιστο μέλημα όχι να προκαλέσουν θαυμασμό ή επιδοκιμασία για την αποφασιστικότητα ανάμειξης του Βερολίνου, αλλά να καρφώσουν (!) τους Γερμανούς, γίνεται αμέσως βεβαιότητα όταν παρατηρήσει κανείς δύο γεγονότα. Πρώτον, Δευτέρα έγινε η συνάντηση της Μέρκελ με τους δύο ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και την επόμενη ημέρα , την Τρίτη, έγινε κόλαση στο Κίεβο με 25 νεκρούς! Τρείς νεκροί υπήρχαν στην Ουκρανία μετά από δύο μήνες αναταραχής , είκοσι πέντε νεκροί σε μια και μόνη μέρα μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ! Δεύτερον, διαβάσαμε εκνευριστικά αναλυτικά τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα « Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» για να βρούμε κάποια αναφορά στη συνάντηση αυτή τόσο την ημέρα που έγινε όσο και την επομένη. Διαβάσαμε χιλιάδες λέξεις αναφερόμενες στην Ουκρανία, αλλά για τη συνάντηση.. τίποτα! Τίποτα εκτός από μια φράση στο τέλος ενός ασήμαντου κομματιού: « Ο ιδιαίτερος ρόλος της Γερμανίας έγινε επίσης διακριτός μέσω της ανακοίνωσης ότι ο Γιατσενιούκ και ο Κλίτσκο θα επισκεφτούν σήμερα την καγκελάριο Μέρτκελ στο Βερολίνο» Αυτό ήταν όλο!!
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...