M A N I E R
this site the web

Πέφτουν ψηφίζοντας νέο μνημόνιο

του Γιώργου Δελαστίκ,
σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου
Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα µας, αν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου επιβεβαιωθούν οι εκτιµήσεις ότι η βέβαιη εκλογική ήττα της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να µετατραπεί σε συντριβή τέτοιας έκτασης που θα συνεπιφέρει την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου. «Η αποδυναµωµένη κυβέρνηση της Ελλάδας κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόµµατα που είναι εναντίον της τρόικας» οµολογεί ως και το δεξιό οικονοµικό περιοδικό Εκόνοµιστ της Βρετανίας. «Ακόµη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονοµικών στην Αθήνα φωνάζουν “Φονιάδες!” στα µέλη της τρόικας που το επισκέπτονται» σηµειώνει.
Αν όντως το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στις ευρωεκλογές γύρω στο 5%
και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει τουλάχιστον 5, ίσως και 10 εκατοστιαίες µονάδες της Ν∆, θεωρείται βέβαιο ότι το κάποτε κραταιό κόµµα του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο διέλυσε κυριολεκτικά ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου µε την πανάθλια µνηµονιακή πολιτική του οδηγώντας το από το 44% στο 13% (!), θα αποσυντεθεί ενδεχοµένως ταχύτατα, ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι ευρωεκλογές αυτές να ανάψουν πολιτική πυρκαγιά σε ολόκληρη την ΕΕ, αν τα δεξιά εθνικιστικά και ακροδεξιά κόµµατα πάρουν και στις κάλπες ποσοστά συγκρίσιµα µε αυτά που τους δίνουν οι δηµοσκοπήσεις. Πέραν όµως από το αν η Μαρί Λεπέν θα βγάλει το Εθνικό Μέτωπο που ίδρυσε ο πατέρας της πρώτο στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, αν θα κάνει το ίδιο ο Χέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία ή αν το Κόµµα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ θα περάσει σε ψήφους τους… Συντηρητικούς (!) στη Βρετανία, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι βρισκόµαστε στις παραµονές σοβαρών ανακατατάξεων σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. ∆εν µπορεί π.χ. να µην προκαλεί ενθουσιασµό το γεγονός ότι στην Ολλανδία το 37% τάσσεται αυτή τη στιγµή υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την… ΕΕ (!), ενώ µόνο το 45% των Ολλανδών είναι υπέρ της παραµονής στην ΕΕ!
Μπορεί να µη µας αρέσει το γεγονός ότι ηγείται της αµφισβήτησης της ΕΕ µια σκληρή πτέρυγα της αστικής ∆εξιάς αντί για την… «ευρωλιγούρικη» Αριστερά ή τα λαµόγια της Σοσιαλδηµοκρατίας, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα. Όχι µόνο το ευρώ αλλά και η ίδια η ΕΕ πλέον γίνεται διαρκώς πιο αντιπαθής σε ολοένα και ευρύτερα στρώµατα πολιτών και λαών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έρχονται πολιτικές ανακατατάξεις µεγάλης κλίµακας στην Ευρώπη. Όσο και αν στην αρχική τους φάση δεν ξεκινούν µε πρωταγωνιστή την Αριστερά, εµείς πρέπει να προετοιµαστούµε γι’ αυτές ταχύτατα. ∆εν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δυνάµεις της Αριστεράς θα παραµείνουν µέχρι τέλους σε ρόλο περιθωριακού παράγοντα ή παρατηρητή των εξελίξεων αυτών – και σε κάθε περίπτωση εµείς πρέπει να κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να µην περιοριστεί η Αριστερά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής σε παθητικό ρόλο. ∆εν θα χαρακτηρίσουµε την ευκαιρία µοναδική, αλλά σίγουρα είναι µια πολύ σπάνια συγκυρία, όπου πολλές από τις λύσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έστω και αποσπασµατικά και φυσικά χωρίς το βάθος που τους δίνει η συνενωτική ιδεολογία, τις συµµερίζονται πλέον µεγάλα τµήµατα του ελληνικού λαού. Οι δυνατότητές µας είναι πρωτοφανείς για τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Είναι φυσικά άλλο θέµα αν θα κατορθώσουµε να τις εκµεταλλευτούµε. Αξίζει όµως πρώτα πρώτα να έχουµε επίγνωση αυτών των δυνατοτήτων.
Πολύ περισσότερο ίσως από την Αριστερά έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που απειλούν µε κατάρρευση το πολιτικό σκηνικό της Μεταπολίτευσης η οικονοµική ολιγαρχία και οι αστοί πολιτικοί. Πέρα από τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ που του έχει αποµείνει, και στο οποίο κανείς δεν δίνει σηµασία, το ένα µετά το άλλο κορυφαία στελέχη της Ν∆ αρχίζουν να γράφουν τον Σαµαρά στα παλιά τους τα παπούτσια.
Ο Νικήτας Κακλαµάνης έχει από µόνος του ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων είτε τον θέλει είτε δεν τον θέλει η Ν∆ και ο Σαµαράς – ο οποίος σίγουρα δεν τον θέλει. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά την προσωπική επικοινωνία του µε τον Σαµαρά τη νύχτα της Τετάρτης, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού να «µετακοµίσει» από νυν περιφερειάρχης στο ρόλο τού εκ των προτέρων ηττηµένου υποψήφιου δηµάρχου Θεσσαλονίκης και αυτοανακηρύχτηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας! Το χειρότερο απ’ όλα όµως δεν είναι το «ψώνιο» του Τζιτζικώστα. Είναι το γεγονός ότι οι… 46 (!) από τους 50 περιφερειακούς συµβούλους της Ν∆ τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Τζιτζικώστα, θεωρώντας τον Σαµαρά πολιτικά «τελειωµένο», πιθανότατα µε ορίζοντα τον Μάιο.
Χαστούκι για τον Αλέξη Τσίπρα και για το δεξιό «τσούρµο» που µαζεύει στον ΣΥΡΙΖΑ προκειµένου να σχηµατίσει κυβέρνηση ήταν η πανελλαδική εξέγερση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της υποψηφιότητας του δεξιού Θόδωρου Καρυπίδη ως περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ακόµη και µετά τον πανελλαδικό θόρυβο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε το πολιτικό ποιον του Καρυπίδη, εννέα από τα στελέχη του Περιφερειακού Συµβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ∆. Μακεδονίας τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη και µόνο τρία κατά – πράγµα που αποδεικνύει εµπράκτως πώς µεταλλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς προχωράει προς την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Μέσα σε αυτό τον πολιτικό βούρκο, είναι αναγκαίο η πολιτική αλλά και ηθική υπεροχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εκφραστεί και µε ψήφους υπέρ της.                                                                  prin.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...