M A N I E R
this site the web

Η ισπανική… Κερατέα

ΜΠΟΥΡΓΟΣ - Μια συντηρητική και συνήθως μακριά από την καυτή επικαιρότητα πόλη έχει γίνει πυρήνας αντίστασης. Η έντονη αντίδραση των κατοίκων στην κατασκευή ενός νέου δαπανηρού δρόμου σε έναν καταχρεωμένο δήμο μετέτρεψε τμήμα της πόλης σε πραγματικό πεδίο μάχης. Ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να ξεκινήσει μια «επανάσταση». Σε μια Ισπανία που βράζει από φτώχεια, ανεργία και κραυγαλέα πολιτικά σκάνδαλα, το Μπούργος, μια συντηρητική και συνήθως μακριά από την καυτή επικαιρότητα πόλη, έχει γίνει εδώ και μία εβδομάδα πυρήνας
αντίστασης. Η έντονη αντίδραση των κατοίκων στην κατασκευή ενός νέου δαπανηρού δρόμου σε έναν καταχρεωμένο δήμο μετέτρεψε τμήμα της πόλης σε πραγματικό πεδίο μάχης. Η ένταση μεταφέρθηκε μέχρι την πρωτεύουσα, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και συλλήψεις, στο πλαίσιο διαδηλώσεων συμπαράστασης στους κατοίκους του Μπούργος. Οι κάτοικοι, παρά την προσωρινή αναστολή της κατασκευής του έργου που εξήγγειλε ο δήμαρχος, εξακολουθούν να διαδηλώνουν και να λένε «όχι» στον νέο δρόμο. Οριστικά και όχι προσωρινά.

Είναι σαν να απέκτησε η Ισπανία τη δική της «Κερατέα». Ενα φαινομενικά απρόσμενο ξέσπασμα, το οποίο όμως κρύβει πίσω του μια μακρά ιστορία διαφθοράς και διαπλοκής που έχει εξαπολύσει «πόλεμο κατά των φτωχών», όπως σχολίαζε η εφημερίδα «Publico». Mε λίγα λόγια, μια «ταξική ιστορία».

Φαραωνικό έργο

Το Μπούργος, μια πόλη 180.000 κατοίκων στη Βόρεια Ισπανία, είναι ένα από τα προπύργια της ισπανικής αριστοκρατίας, βαθιά συντηρητικό και καθολικό. Στη συλλογική μνήμη των Ισπανών πάντως έχει συνδεθεί με την περίφημη «δίκη του Μπούργος», όταν το 1970, επί Φράνκο, έξι μέλη της ΕΤΑ, της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η ποινή τους δεν εφαρμόστηκε ύστερα από μεγάλη εγχώρια και παγκόσμια κινητοποίηση.

Το «αντάρτικο» έχει ξεσπάσει μακριά από το ιστορικό κέντρο, στην εργατούπολη του Γαμονάλ, ένα χωριό που στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ενώθηκε με την πόλη στο πλαίσιο της βιομηχανικής της ανάπτυξης. Το Γαμονάλ ήταν, και παραμένει, ο φτωχός συγγενής του Μπούργος, με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας στην πόλη.

Σε έναν από τους πιο χρεωμένους δήμους της Ισπανίας, το «φέσι» του οποίου ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, οι Αρχές δεν διαθέτουν 187.000 ευρώ για τη συντήρηση δύο παιδικών σταθμών που κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Ωστόσο, ο δεξιός δήμαρχος Χαβιέρ Λακάγε είναι διατεθειμένος να ξοδέψει 8 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μιας νέας λεωφόρου και άλλα πέντε για την κατασκευή ενός υπόγειου ιδιωτικού πάρκινγκ. Πέρα από τα αναίτια και προκλητικά έξοδα, η κατασκευή του έργου στην κεντρική λεωφόρο που συνδέει το Γαμονάλ με το κέντρο της πόλης θα δυσχεράνει πολλαπλώς τη ζωή των κατοίκων. Αφ’ ενός, θα δημιουργήσει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς θα μειώσει τις υπάρχουσες λωρίδες κυκλοφορίας. Αφ’ ετέρου, θα στερήσει από τον κόσμο τις δωρεάν θέσεις πάρκινγκ που καταφέρνει και βρίσκει σήμερα.

Πίσω από αυτό το φαραωνικό έργο βρίσκεται το όνομα του επιχειρηματία Αντόνιο Μιγκέλ Μέντεθ Πόθο, ιδιοκτήτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, προέδρου του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου και μιντιάρχη. Ο Μέντεθ Πόθο, «το αφεντικό του Μπούργος» όπως τον αποκαλούν, διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Μέντεθ Πόθο, όπως καταγγέλλει η αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα «El Diario», «κέρδισε» έναν καθ’ όλα διαβλητό διαγωνισμό για την κατασκευή του δρόμου. Το 1992, o μεγαλοκατασκευαστής είχε καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για άλλο κατασκευαστικό σκάνδαλο στην πόλη.

Σκάνδαλο με παρελθόν

Πρόκειται για το ίδιο σκάνδαλο που είχε στοιχίσει και την καριέρα τού τότε (επίσης δεξιού) δημάρχου Χοσέ Μαρία Πένια, ο οποίος στη συνέχεια καθάρισε από τις εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη χάρη στον πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σήμερα, ο Λουίς Μπάρθενας, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, καταθέτει ότι ο Πένια, ο πρώην δήμαρχος του Μπούργος, είχε χρηματιστεί με 31.300.000 πεσέτες (188.000 ευρώ) από τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος μετά την καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη.

Ο νυν δήμαρχος Λακάγε ανέστειλε τα έργα για δύο εβδομάδες. Αλλά, το έργο δεν τελειώνει εδώ. Η κυβέρνηση Ραχόι, μέσα στα τόσα της προβλήματα, απέκτησε κι έναν νέο πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Μπούργος, όπου όλα της τα σκάνδαλα «μπερδεύονται γλυκά». «Ο φόβος της είναι δικαιολογημένος», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ιγνάθιο Εσκολάρ από την εφημερίδα «El Diario», γέννημα-θρέμμα του Μπούργος. «Αυτό που βλέπουμε στο Μπούργος δεν είναι πολύ διαφορετικό από τις ταραχές που έχουν συμβεί σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι. Ή από αυτές που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε άλλες ισπανικές πόλεις για μια φαινομενικά ασήμαντη αφορμή, όπως η ανακατασκευή ενός δρόμου».     Της Κορίνας Βασιλοπούλου   Εφημερίδα των Συντακτών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...